Geluveld  (Zonnebeke) België.
Gheluvelt Service of Remembrance 'South Wales Borders'.
Geluveld (Zonnebeke) België.

Gedurende de oorlog zou het South Wales Borderers Regiment 7.679 militairen verliezen. Het gedenkruis in Geluveld herinnert ons alleen aan de gevechten dat dit Britse regiment hier leverde in de omgeving van het Geluveldse kasteelpark. In de voormiddag van 31 oktober’ 14 voerden de Duisters hier een eerste aanval uit, maar die mislukte. In de namiddag probeerden ze het opnieuw, nu werd Geluveld wel ingenomen. Toen de molen nabij het park instortte, leek de Britse weerstand te breken en drongen Duitse troepen het kasteelpark binnen. Na de uitschakeling van 2e bataljon van het Welsh Regiment kwam de rechterflank van het 1e bataljon South Wales Borderers sonder grote druk te staan. De hier aanwezige compagnie van de South Wales Borderers werd danig uitgedund dat ze op de vlucht sloegen. De overlevenden en de mannen van een andere compagnie hergroepeerden zich in het kasteelpark, doch  de  Duitse druk nam toe en  het park  werd prijsgegeven. De resterende mannen van de beide compagnies trokken zich terug achter de trambaan. Later sloten ze zich aan bij het 2e bataljon van het Worcestershire Regiment die een tegenaanval uitvoerde, het kasteelpark kwam opnieuw in Britse handen. Dat kon omdat Kolonel Leach van het 1e bataljon.South Wales Borders met de manschapen van de bataljonsstaf en een bataljon van de Scots Guards zich vanuit de stallen van het kasteel op de Duitsers stortten.

 

Geluveld bleef Duitse bezit. In de late namiddag besliste de Britse legerleiding om de buurt van Geluveld-Polderhoek te ontruimen, ze zouden nieuwe stellingen gaan bezetten langsheen de zuidelijke rand van het Polygonebos, over de Veldhoek en van daar naar het Herenthagebos. Na het vallen van de duisternis konden de Britse troepen onopgemerkt hun nieuwe frontlijn gaan innemen.  Bij het uitvoeren van die handeling moesten de Britten helaas een groep zwaargewonden achterlaten in het kasteel. De volgende dag, op 1 november, bezetten de Duitsers het kasteelpark.

 

Na deze gevechten nam het bataljon deel aan de winteroperaties van de Vergeten Winter 1914-1915. Hun volgende grote gevecht vond plaat nabij Aubers in Frankrijk.

 

De onthulling van dit monument vond plaats, in de aanwezigheid van heel wat prominente genodigden, op 19 mei 1929. Het gedenkteken werd ingewijd door de protestantse bisschop van South Wales. Alle huizen van het dorp waren toen bevlagd en de Geluveldse schoolkinderen zongen zowel het Britse en het Belgische volkslied.

 

 

Meer artikels
Tyne Cot Cemetery. 02-10-2017
Passendale (Zonnebeke) België.

De heuvelrug van Passendale, bij de Britten bekent als 'Passchendaele Ridge' (scheiding tussen Leie- en IJzerbekken), vormde tijdens de eerste oorlogswinter 1914-1915 de verst vooruitgeschoven frontlinie van de Ieper salient.

lees meer ...
Martinsart British Cemetery. 02-04-2018
Martinsart ( Mesnil) Frankrijk.

Martinsart (Somme) lag dicht bij de geallieerde frontlinie tot september 1916, en dan opnieuw vanaf maart tot en met augustus 1918.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Rabenbühl 'Hier Ruht In Gott'. 11-04-2016
Tête des Faux Frankrijk.

Door de gevechten in de bergen, met in de winter ijs en sneeuw, moesten beide partijen zich aanpassen.

lees meer ...