Oulchy-le-Château  Frankrijk.
Oulchy-le-Château 'Les Fantômes'.
Oulchy-le-Château Frankrijk.

Op 25 en 26 juli 1918 heroverden de Fransen, tijdens de 2e slag aan de Marne, de Butte de Chalmont. deze heuvel lag tussen Oulchy-le-Chatêau (Aisne) en Beugneux.

 

 

In 1927 werd diezelfde hoogte gekozen als de plek voor een bijzonder Frans oorlogsmonument, een beeldengroep die de naam "Les Fantômes" (de spoken) kreeg. Bij dit gedenkteken stond het lijden van de strijders centraal en niet de glorie. Daarboven staan ze, acht man zeven Franse soldaten van verschillende eenheden omringen een naakte jongeling. De beelden zijn acht meter hoog. Vier trappen met elk drie treden verbeelden de vier oorlogsjaren. De beelden staan aan het einde van een lange trap(heuvel) zoals die voorkomen in de oude tempels van de Azteken in Mexico, alsof men een heiligdom moet beklimmen. De gezichten van de stenen strijders zijn verstard en hun ogen zijn gesloten, het zijn herrezen fantomen.

 

 

De zeven soldaten stellen van links naar rechts voor: een jonge rekruut, een geniesoldaat, een mitrailleurschutter en een handgranaatwerper. Op de tweede rij van links naar rechts: een koloniale soldaat, een gewone infanterist en een piloot. De naakte figuur representeert de jonge held, een martelaar op weg naar de hemel. De roze granieten beelden raken langzaam aangetast door erosie, maar stralen nog steeds kracht uit. De doden doen herleven, dat was het streven van Paul Landowski. (1875-1961), een Franse beeldhouwer van Poolse afkomst. Hij diende tijdens de oorlog in het Franse leger bij de camouflagedienst. In de jaren erna vervaardigde hij tal van grote oorlogsmonumenten, maar zijn bekendste werk is ongetwijfeld de dertig meter hoge Christusfiguur die de baai van Rio de Janeiro overheerst. 'Les Fantômes' werd in 1935 onthuld door de toenmalige Franse president Albert Lebrun.

 

Meer artikels
Fleury-devant-Douaumont (Village Détruit). 15-08-2016
Fleury Frankrijk.

Door de wekenlang durende artilleriebeschietingen van zowel Duitse als Franse kant was het dorpje Fleury volledig van de kaart verdwenen.

lees meer ...
V Beach Cemetery. 20-04-2015
Seddülbahir Turkije.

Sedd el Bahr (In modern Turks Seddülbahir, betekent in het Ottomaans “ Muren van de Zee”.)

lees meer ...
Fort Loncin 'Flame of Remembrance'. 11-08-2014
Loncin (Luik) België.

Rond 15 uur werd de beschieting nog erger. Op het midden massief, boven de laatste dekking van het garnizoen vielen er 20 à 30 granaten per minuut. Ik was er toen van overtuigd dat de vijand weldra zijn voetvolk naar het fort zou laten oprukken. Ik waarschuwde dus dat men nog voor de avond of ten laatste 's anderdaags bij zonsopgang een stormloop mocht verwachten.

lees meer ...