Montfalcone Italië.
Trincea Della Selletta.
Montfalcone Italië.

Monfalcone is een stad in de Italiaanse provincie Gorizia in Friuli-Venezia Giulia, Noord-Italië, en gelegen aan de Golf van Triëst. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad veroverd door de Italiaanse troepen. Na de bloedige veldslagen van de Isonzo werd Monfalcone voor een korte periode, na de slag bij Caporetto in 1917, heroverd door Oostenrijk maar in 1918 werd het terug Italiaans bezit. Op de heuvels van de Karst achter Monfalcone ligt een 'Zona Sacra' die ons herinnert aan de gebeurtenissen die zich hier tijdens Grote Oorlog afspeelden. Verspreid over een oppervlakte van 4 vierkante kilometer kan het publiek hier drie verschillende routes volgen en zo dit historische oorlogsgebied ontdekken, het park werd in 2005 geopend. In tegenstelling tot andere openluchtmusea die zijn meestal gestructureerd langs één route met verschillende haltes, biedt het Monfalcone themapark dus drie verschillende routes aan, die kunnen afhankelijk van de beschikbare tijd allemaal samen bezocht worden of afzonderlijk. Elke route is duidelijk gemarkeerd en voorzien van de nodige informatieborden.

 

 

De eerste twee routes zijn gewijd aan de fortificatie (Ridotta) van hoogte 121 en de loopgraaf van hoogte 85. Beiden maakten deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse verdedigingssysteem dat bezet werd door het Italiaanse leger in augustus 1916, na de overwinning van de Zesde Slag aan de Isonzo. De eerste route wordt gekenmerkt door een web van artillerieposities en loopgraven  ( Trincea Della Seletta) waarin zichtbaar op de foto nog een ladder staat, precies alsof die klaar staat voor een volgend offensief,...

 

 

De laatstgenoemde hoogte 85 werd gebruikt als een defensieve linie, waaronder ook de huisvesting van troepen. Men kan er o.a. een tunnel bezoeken die dienst deed als schuilplaats. Onderweg ziet men op de berggeul tekeningen en inscripties die in de rots werden uitgehakt, dat zijn werken van militairen die zich tijdens hun vrije tijd of troepenwissels of tijdens het uitvoeren van versterkingswerken creatief bezighielden. Deze hoogte 85 werd opgedragen aan vrijwilliger en Bersaglieri Enrico Toti, één van de meest symbolische Italiaanse helden van de Grote Oorlog en die hier tijdens de Zesde Slag om de Isonzo zijn leven verloor ( meer info op http://www.fotoshootwo100.com/article.php?id=342 ). 

 

Meer dan een jaar een was dit een onneembare vesting voor de Italiaanse troepen die hier hun wreedste en moeilijkste aanvallen concentreerden. Nu spreekt men maar al te graag van een “Zona Sacra” (heilig gebied), maar of daar reden toe is na al wat hier gebeurde?

 

De derde route bestrijkt de Trincea Joffre (Joffre-loopgraaf)  en de Grotta della Vergine e dei Pipistrelli  (Grot van de Maagd) dat was een belangrijke Oostenrijks-Hongaarse defensievelijn door de Italianen veroverd in juni 1915. Ook de Cuzzi-loopgraaf in de buurt van het gehucht Sablici bevindt zich in het park (tussen hoogten 98 en 104). Verder kan men, hoewel dat geen deel uitmaakt van het openluchtmuseum, van hier de hoogte 77 bereiken. Die werd tijdens de Tiende Slag aan de Isonzo doorkruist door de Italiaanse troepen. In het openlucht museum staan ook verschillende gedenktekens ter ere aan de eenheden die hier vochten.

 

 

 

 

Meer artikels
REDMOND WALK 7 juni 2013 The Pool of Peace 'Zero Hour'. 05-06-2017
Wijtschate (Heuvelland) België.

In januari 1916 startte men met het graven van  een 521 meter lange tunnel. Die moest dienen om de dieptemijn, 27 meter onder de Duitse stellingen, te plaatsen.

lees meer ...
Gwalia Cemetery. 28-05-2018
Poperinge België.

De hophoeve bij de begraafplaats werd tijdens de oorlog door Britse militairen 'Gwalia Farm' genoemd, dat verwees naar een plaatsje in Wales.

lees meer ...
Duitse Pickelhelm. 23-11-2015
Comines- Warneton België.

Tijdens de oorlog ontstond er aan het front de nood aan een goede beschermende helm.

lees meer ...