Bousbecque  Frankrijk.
Deutscher Soldatenfriedhof Bousbecque 'Johann Weimer'
Bousbecque Frankrijk.

Op het Deutscher Soldatenfriedhof in de Franse gemeente Bousbecque, ook gekend als Busbeke, liggen de doden in individuele graven aangeduid met kruisjes, alleen de acht joodse graven zijn anders van vorm. Een van de kruisjes draagt de naam van Johann Weimer. Johann stierf op 22 april 1918, meer staat niet vermeld. Gelukkig ligt naast het kruis nog de oude grafsteen van Johann Weimer en die verstrekt ons al wat meer informatie. Ten eerste dat het hier gaat over een Vizefeldwebel, een onderofficier, en ten tweede dat hij diende  bij de 31ste compagnie van een reserve bataljon van de militaire spoorwegtroepen (R.Eisenb. Kp31).

 

 

Inderdaad om oorlog te voeren zijn er ook heel wat logistieke ondersteuningstroepen nodig. Toen de oorlog uitbrak beschikte de chef van de militaire spoorwegtroepen over 74 spoorwegbouwcompagnies en 16 spoorwegarbeiderscompagnies, in totaal zo’n 2600 man, en over de werkmaatschappijen van de beide militaire spoorwegdirecties. Doch al tegen het einde van de eerste oorlogsmaand voldeden deze krachten niet meer. De vereisten aan het transportwezen waren groot, de inzet van miljoenen mannen en de groeiende expansie van het strijdtoneel benodigde een versterking van de spoorwegtroepen.

 

 

Meer dan 200.000 gastarbeiders en krijgsgevangenen werden hiervoor ingezet. In het verloop van de oorlog groeide het militaire spoorwegpersoneel te velde van 20.000 tot 108.000 man. De overwegende inzet voorzien voor het Etappe gebied verlegde zich al snel dichter en dichter bij het front. In het verloop van de oorlog werden er in het westen 45 bruggen en nieuwe tunnels gebouwd, daarnaast werden er ook drie nieuwe spoorlijnen gelegd met een totaal van 87 km. Vernietigingen aan het spoorwegnet, het zij door geallieerde artilleriebeschietingen of luchtbombardementen, moesten ook hersteld worden.

Meer artikels
Fort Hermann. 09-05-2016
Bovec Slovenië.

Het nu zwaar verwoeste en onbeveiligde Fort Hermann ligt in Bovec (in het Duits: Flitsch, in het  Italiaans: Plezzo).

lees meer ...
Prowse Point Military Cemetery. 17-11-2014
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Prowse Point Military Cemetery bevindt zich op de op de plaats waar in oktober 1914 de beide 1e bataljons van zowel het Hampshire Regiment als van  het Somerset Light Infatry Regiment  verbleven.

lees meer ...
Executieplaats. 14-12-2015
Poperinge België.

Desertie was en is in alle legers een misdrijf, ook in vredestijd.

lees meer ...