Quero Italië.
Mausoleo Germanico di Quero.
Quero Italië.

In dit kasteelachtige ossuarium op de Col Maor, met uitzicht op de vallei van de Piave rivier, liggen de overblijfselen van 3.461 Duitse en Oostenrijk-Hongaarse militairen. Slechts 865 van hen konden geïdentificeerd worden. De 299 Duitsers maakten deel uit van het Alpenkorps, de rest behoorden tot het Habsburgse leger. Het ruwe stenen gebouw werd opgetrokken in een porfirisch gesteente uit Passo Rolle. De lage toren van het herdenkingsgebouw werd speciaal zo gebouwd, men wou bewust een link leggen met het verwoeste kasteel van Lagopesole in Zuid-Italië, de residentie van Frederick II ( 26/02/1194- 13/12/1250 ), de keizer van de Hohenstaufen. Het Huis Hohenstaufen was een Zwabisch vorstenhuis dat in de 12e en 13e eeuw meerdere Duitse koningen en keizers voortbracht. De naam van het vorstenhuis was afgeleid van de  burcht Hohenstaufen op de Staufenberg, aan de noordrand van de Zwabische Jura bij Göppingen. 

 

 

Het ossuarium in Quero werd gebouwd tussen 1936 en 1939. Op 25 mei 1939 werd het opengesteld voor het publiek. Het knekelhuis was een ontwerp van Robert Tischler (1885-1959), de chef architect van de Volksbund für Deutsche Kriegsgräberfürsorge, de projectarchitect was Otto Mayr uit Innsbruck. Robert Tichler was ook de ontwerper van de Duitse Militaire Begraafplaats te Langemark die op 10 juli 1932 ingehuldigd werd. In de late jaren 1920 en de vroege jaren 1930 was er een verlangen naar meer architecturale gedenktekens die gelegen waren op prominente sites. Die robuuste volksstijl van meer nationalistische en middeleeuwse uitziende structuren werd dan ook bewust gebruikt door Tischler. Dergelijke bouwsels moesten in het buitenland een reclamebord voor de Duitse beschaving zijn, ze moesten er ook de Duitse geest openbaren. Deze nieuwe soort van begraafplaatsen, ontwikkeld door de Volksbund in de late jaren 1920, waren de zogenaamde “Totenburgen”, de burchten der doden.

 

In Quero omringen de zorgvuldig opgebouwde muren en een gebogen stenen loopgraaf het massagraf. De hier gelegen artillerieobservatiepost, daterende uit de oorlog, werd ook in de site geïncorporeerd.

 

 

Binnen in de erezaal staat een altaar uit Zweeds zwartgraniet, metalen boeken dragen er de namen van de geïdentificeerde mannen die hier in het knekelhuis rusten. Het ruwe gebouw is prachtig gedetailleerd en vervaardigd in mooie materialen. Het is een mooie combinatie van kunst- en ambachtelijk werk. Men ziet er ook een mozaïeken fresco met daarop de beeltenis van twaalf   soldaten (Duitse of Oostenrijkse militairen, zij droegen immers het zelfde  type van helm), daarop staat ook de inscriptie: “We stonden samen in de gelederen en we stonden samen in het leven. Daarom werd onze tombe het zelfde kruis en dezelfde eer toegekend. Na de vurige strijd kunnen we nu rusten en getroost voor de eeuwigheid wachten ". Het serene soldatenmozaïek vertoont een gelijkenis met de beeldengroep van Emil Krieger die we op de Duitse Militaire Begraafplaats van Langemark terugvinden.

 

 

De gekozen locatie voor de memorial in Quero,  op een heuvel langs de rivier de Piave, is een spectaculaire plek die de dramatische inspanningen van het Duitse leger symboliseert. De dominante bouwplaats waardoor het middeleeuwse ontwerp uit de verte te zien is moet ons inderdaad herinneren aan Duitslands verleden. In het bouwwerk zijn de esthetische voorkeuren van de toenmalige Duitse Nazi-regering duidelijk merkbaar. De bouw van dit knekelhuis werd mogelijk gemaakt door een verdrag dat op juni 1936 ondertekend werd door Italië en Duitsland, dit akkoord liet de aanleg van begraafplaatsen en gedenktekens op Italiaanse bodem toe, de oude vijanden uit Grote Oorlog waren nu immers fascistische bondgenoten. Bouwmeester Robert Tischler, die zeker sympathiseerde met de Nazi-regering, bleef ondanks alles ook na het einde van de Tweede Wereldoorlog architect aan de Volksbund.

 

 

 

 

 

Meer artikels
Resten van een Frans Monument. 01-06-2015
Morto Bay Turkije.

De op 18 maart 1915 gevormde 5/15 compagnie van het 2e Franse Genie Regiment (onder bevel van kapitein Varnier) bestond uit 3 officieren, 20 onderofficieren, 17 korporaals, 213 sappeurs-mineurs, 1 brigadier en 16 sappeurs-chauffeurs.

lees meer ...
Memorial Zeebrugge Raid ( Saint George Memorial). 23-04-2018
Zeebrugge België.

De Britse maritieme raid op Zeebrugge vond plaats in de nacht van 22 op 23 april 1918.

lees meer ...
Skip Point bij Scott Farm. 18-12-2017
Wijtschate (Heuvelland) België.

Deze betonconstructie, ten O van Scott Farm gelegen, werd vermoedelijk verbouwd door de Australiërs.

lees meer ...