Bazentin Frankrijk.
Crucifix Corner.
Bazentin Frankrijk.

Crucifix Corner (kruisbeeldhoek) was de naam die gegeven werd aan meerdere plaatsen waar langs de karrenwegels of wegkruispunten langs het Westelijk Front een kruisbeeld van dit type stond.  Dat was en is nu nog steeds een veelvoorkomend zicht in heel Frankrijk. Veel van die crucifixen dragen nog steeds de opgelopen gaten en andere littekens uit de grote oorlog, nu honderd jaar geleden!

 

 

Het originele Kruisbeeld op de foto staat op een eenzaam kruispunt, op Crucifix Corner, gelegen ten zuiden van High Wood en ten noorden van Bazentin-le-Grand aan het Somme front. Deze plaats was tijdens de oorlog de natuurlijke weg voor Britse troepen naar de omgeving van High Wood. Deze weg liep door de plaats die als Death Valley (de doodsvallei) bekend zou worden, hoewel deze plaats niet zichtbaar was voor de vijand toch wisten men dat die route dienst deed als transportweg en werd deze dan ook genadeloos beschoten door het Duitse geschut. Tussen juli  en september 1916 werd hier hevig gestreden om High Wood (Bois des Fourcaux). Het Bois des Fourcaux werd door de Britten omgedoopt tot High Wood, vermoedelijk kwam dat voort uit het feit dat het bos op de top van en lichte helling lag. Het bos lag absoluut niet veel hoger dat de rest van het gebied, maar in dit relatief vlakke landschap bood dit hoogteverschil toch een beter zicht op de gebeurtenissen in de omgeving en dat was zeker een enorm voordeel. In juli 1916 was het bos in Duitse handen.

 

 

High Wood was het laatste van de belangrijke bossen die door de Britten in het Sommeoffensief van 1916 veroverd werd. De gevechten in het nabije gelegen Mametz Wood waren grimmig, en in Delville Wood was de strijd hels, maar evenals Trones Wood vielen ze uiteindelijk allemaal in Britse handen. Ondanks een hele reeks aanvallen verspreid over twee maanden, bleef High Wood toch tot 15 september 1916 in Duits bezit. Het bos werd veroverd door de Britse 47e (London) divisie. Toen de divisie hier op 19 september 1916 werd afgelost had ze hier meer dan 4.500 van haar manschappen verloren!

 

Veel vonden een laatste rustplaats in London Cemetery & Extension. Deze begraafplaats bevind zich tegen High Wood.

 

 

Na de oorlog werd het bos, naar het schijnt, nooit grondig ontruimd! Men schat dat hier vandaag in High Wood nog overblijfselen van ongeveer 8.000 militairen, Britse en Duitse, zouden liggen.

 

 

In 1934 keerde Graham Hutchison, die hier zelf vocht in 1916, terug naar het bos en schreef daarover: “Ik vond stronken van bomen, één van hen op de oostelijke hoek, zo vertrouwd, verrijzend, doorboord met granaatscherven en mitrailleurkogels. En overal in het bos... waren stalen helmen, geweerlopen, hoeveelheden bommen, laarzen, en  allerlei overblijfselen van uitrustingen."

 

 

High Wood ziet er vandaag waarschijnlijk qua verschijning erg gelijk uit als vóór de Grote Oorlog. Het is mogelijk om helemaal rond de rand van het bos te lopen. Vanaf de oostelijke hoek van het bos leidt een gezonken weg naar het zuidoosten, in de richting van Longueval. Dat is de voormalige Wood Lane (Bos Laan), daar tegenover sneuvelden veel mannen door het flankvuur van Duitse mitrailleurs die vuurden vanuit High Wood. Vandaag is rondom High Wood lopen een vreedzame en plezierige ervaring, het is bijna onmogelijk om zich al het menselijk lijden, het vechten en de dood die hier toen heerste in te beelden!

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Shot At Dawn Memorial. 03-07-2017
Alrewas Verenigd Koninkrijk.

Dit monument in het National Memorial Arboretum herdenkt de 306 Britse en Commonwealth-militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog, vooral vanwege desertie, geëxecuteerd werden.

lees meer ...
Dud Corner Cemetey 'Capt Anketell Moutray Read VC'. 14-09-2015
Loos (Loos-en-Gohelle) Frankrijk.

Anketall Moutray Read ( 27 oktober 1884 - 25 september 1915) werd samen met zijn tweelingzuster geboren te Leckhampton (Engeland).

lees meer ...
Toronto Avenue Cemetery 'Last Post'. 22-06-2015
Ploegsteert (Comines-Warneton) Belgiƫ.

In het begin van de 17e  eeuw werd het  een gewoonte om de soldaten  via een signaal ( via tromgeroffel of trompetgeschal) te laten weten wanneer deze zich naar hun slaapplaatsen  moesten begeven.

lees meer ...