Polygoonbos  (Zonnebeke)  België.
Bunker Scott's Post.
Polygoonbos (Zonnebeke) België.

Een belangrijk overblijfsel van de Groote Oorlog in het Polygoon bos is een Duitse bunker. Deze Duitse bunker heeft twee kamers en bevind zich midden in het bos. Hoewel de bunker nog helemaal overeind staat, is deze toch zwaar beschadigd omdat er na de oorlog binnenin kleine munitie tot ontploffing gebracht werd. Je kunt er nog goed de inslagen van de obussen zien. Na de oorlog kreeg deze bunker van de Australische veroveraars de naam Scott’s Post. Scott was één van hun helden die tijdens de gevechten in het Polygoonbos het leven liet. Luitenant-kolonel Allan Humphrey Scott (DSO) was toen de bevelhebber van het 56e  bataljon AIF.

 

Allan werd geboren op 03 april 1891 in Tumut, New South Wales. Zijn in Engeland geboren vader, Donald was de manager van het bankfiliaal van de Commercial Banking Company in Tumut. Later werd vader Donald Scott overgeplaatst naar een filiaal in Sydney, moeder Maria en de kinderen verhuisden mee. Alan liep school in de Sydney Preparatory School en de Sydney Grammar School. Hij was ook een heel sportieve jongen, hij was een heel goede hordenloper en hoogspringer. Na het verlaten van de school werkte hij als klerk bij Dagety & Company en werd ook  officier in de lokale milities. In 1914, kort na het uitbreken van de oorlog werd Allan Humphrey Scott officier bij de Australian Imperial Force (AIF). Hij werd ingelijfd bij het 4e  Bataljon, en werd er bij de D Company de tweede in bevel. Op 25 april 1915 landde kapitein Scott, samen met de eerste aanvalsgolf, op het Turkse schiereiland Gallipoli. In augustus tijdens de slag bij Lone Pine was Scott in de voorhoede van de gevechten actief. Hij en zijn mannen kregen het zwaar te verduren, ze bevonden er zich op een heel kwetsbare positie, maar toch hield hij er stand totdat alle gewonde mannen weggebracht waren. In een latere fase van de strijd moest hij zich ten gevolge van een zware artillerie beschieting terugtrekken van zijn positie, maar na het bombardement leidde hij er in het schootsveld van vijandelijk mitrailleurvuur een bajonetaanval, hij heroverde en behield de positie. Zijn opvallende moed en inzet leverden hem een onderscheiding op, hij werd beloond met een Distinguished Service Order (DSO). Drie dagen later werd hij bevorderd. Gedurende zijn dienst op Gallipoli raakte hij drie keer gewond. Tijdens de evacuatie van het schiereiland, Scott deed toen dienst als majoor, verliet hij er samen met de laatste 30 man van het 4e bataljon de loopgraven. Tijdens de reorganisatie van het AIF in 1916, in Egypte, werd Allen bevorderd tot luitenant-kolonel. Hij was amper 25 jaar en bevelhebber het 56e bataljon, vermoedelijk was hij de jongste bataljonscommandant van de AIF.

 

Vanuit Egypte nam hij zijn bataljon mee naar Frankrijk om er te strijden aan het Westfront. Het 56e bataljon werd in juli 1916 ingezet in de beruchte slag bij Fromelles. Bij een aantal gelegenheden voerde lt. kol. Scott zelfs tijdelijk het bevel van de 14e Brigade. Eind september werd het 56e bataljon ingezet in de Slag bij Polygon Wood ( 26 sept to 27 sept 1917 ). De aanval verliep succesvol, maar tegen het eind van de maand waren de troepen uitgeput en werden ze van de frontlijn weggehaald. Bataljonscommandant Scott bleef achter om er de overdracht met de Royal Welsh Fusiliers te regelen. Maar op 1 oktober1917, toen Scott zijn Britse collega Turnbull rondleidde en informeerde werden hij en zijn collega bij de butte (de doelheuvel) door een Duitse sluipschutter gedood. De legende wil ons doen geloven dat beide mannen gedood werden met één en dezelfde kogel, afgevuurd door de Duitse sluipschutter?  Allan Humphrey Scott's lichaam werd begraven in de buurt van waar hij viel; in het Buttes New British Cemetery, Polygon Wood (Plot: II. A. 12.). Hij was 26.

 

De broer van Lt.Kol. Scott, luitenant Lee Scott, was hier ook in september 1917. Hij moest er de flank van het 56e  bataljon beschermen. Hierbij veroverde hij twee Duitse betonnen schuilplaatsen (bunkers) die de Australische actie bemoeilijkten. Hiervoor kreeg hij het MC (Military Cross) toegekend. Hij voerde ook geregeld patrouilles uit om de bewegingen van de vijand waar te nemen, ondanks het aanhoudende gevaar toonde hij zich een competent leider. Op 18 oktober 1917 werd LT Lee Scott opgenomen in het 3rd London General Hospital Wandsworth hij leed aan gematigde gasvergiftiging. Hij overleefde de oorlog en keerde terug naar Australië.

 

 

 

Meer artikels
Crypte. 04-01-2016
Hartmannswillerkopf (Vieil Armand) Frankrijk.

De Hartmannswillerkopf, de heuvel die de Duitse commandant afgekort ‘HK’ noemde, is een piramidale rots hoogte die uitkijkt op de zuidelijke vlakte van de Elzas.

lees meer ...
Prowse Point Military Cemetery. 17-11-2014
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Prowse Point Military Cemetery bevindt zich op de op de plaats waar in oktober 1914 de beide 1e bataljons van zowel het Hampshire Regiment als van  het Somerset Light Infatry Regiment  verbleven.

lees meer ...
Pax-poort en 'verdwenen' Minoterie. 05-10-2015
Diksmuide België.

De bloemmolens of Minoterie van Diksmuide stonden tot aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog op de huidige Bloemmolenkaai bij de IJzer.

lees meer ...