Vlameringe ( Ieper) België.
Brandhoek New Military Cemetery ' Noel Chavasse VC and bar MC'
Vlameringe ( Ieper) België.

Brandhoek New Military Cemetery ligt nabij Vlameringe, twee kilometer ten westen van het dorpscentrum van Vlamertinge in het gehucht Brandhoek. Gedurende de oorlog reikte het vijandelijke artillerievuur van de Ieperboog tot aan het dorp Vlamertinge, maar haar gehucht Brandhoek lag wel net buiten het vuurbereik en was daardoor een relatief veilige plek. Vandaar dat op het gehucht diverse medische posten ('field ambulances’), kampementen en opslagplaatsen geïnstalleerd werden. Al in mei 1915 werd naast een dergelijke medische post gestart met de aanleg van het Brandhoek Military Cemetery, deze begraafplaats zou in gebruik blijven tot juli 1917. Vlak voor het uitbreken van de Derde Slag om Ieper werden  hier preventief nog een aantal medische hulpposten opgericht, o.a. door de 3e Australische, de 32e en de 44e ‘Casualty Clearing Stations’, want men verwachte immers heel wat slachtoffers. Men startte toen ook met de aanleg van de nieuwe begraafplaats, die kreeg de naam Brandhoek New Military Cemetery. Deze dodenakker bleef slechts kort in gebruik want in augustus 1917 was er geen plaats meer over en openden de Britten iets zuidelijker, aan de overkant van de weg het  Brandhoek New Military Cemetery No.3.

 

 

De begraafplaats Brandhoek New Military Cemetery werd vooral bekend door de hier begraven Britse dokter Noel Godfrey Chavasse VC & Bar (Bar is voor de tweede VC) & MC. Noel Chavasse en zijn tweelingbroer Christopher zagen het levenslicht 9 november 1884, in Oxford. ( Verenigd Koninkrijk) Noel was de jongste, zijn broer was 20 minuten eerder ter wereld gekomen. Zij waren het tweede en derde kind van Francis en Edith Jane Chavasse. Vader Francis zou in maart 1900 aangesteld worden als Anglicaanse bisschop van Liverpool.  Na de geboorte bleek de gezondheidstoestand van de tweeling fragiel te zijn en daarom werd hun doop uitgesteld tot 29 december 1884. De broers groeiden uit tot gezonde kerels en liepen school in het Liverpool College, daar bleek al vlug dat ze ook talentvolle sportbeoefenaars waren. In 1904 werden de beide broers toegelaten tot het Trinity College in Oxford. Na deze studies die Noel in 1907 met succes beëindigde volgde hij daar ook nog een opleiding als arts. De twee waren ondertussen ook succesvolle rugbyspelers.  Noel en Christopher werden geselecteerd voor de voorrondes van de Olympische Spelen van Londen in 1908. Zij traden aan in de 400 meter, maar hun looptijden waren niet scherp genoeg voor een deelname aan de spelen. In 1909 volgde Noel een medische opleiding bij het Oxford University Officer Training Corps, dit was de eerste stap van zijn militaire loopbaan. Nadien keerde hij terug naar Liverpool om er zich te gaan vervolmaken in bijkomende specialiteiten zoals de behandeling van ontstekingen, vaccinatiemethodes, orthopedie, operaties enz... Later zou hij nog een opleiding in pathologie en bacteriologie volgen, al deze disciplines zouden hem later in de oorlog zeker van nut zijn. In 1912 legde hij met succes zijn eindexamen af en vestigde zich als arts in het Royal Southern Hospital in Liverpool. In 1913 werd hij assistent bij zijn vroegere leermeester Robert Jones, een expert in de orthopedie. Hier kreeg hij de kans om in deze discipline ervaring op te doen. Hij behandelde er de vele lichamelijke gebreken die hier bij de armere populatie veel voorkwamen. In 1913 kreeg hij via het hospitaal weer interesse voor het leger en werd luitenant-chirurg in het 10th Battalion van het King's Liverpool Scottish Regiment. Binnen dit regiment sloot hij zich dan aan bij de Territoriale eenheid waar Noel ten volle zijn burgerlijke en militaire plichten kon realiseren.

 

Na het uitbreken van de oorlog kreeg hij bij de Liverpool Scottish een training die hen moest klaarstomen voor hun inzet aan het front. Op 3 november ontscheepten de Liverpool Scottish in Le Havre, van daaruit reisden ze verder naar Blendecques waar ze hun laatste opleiding kregen. In april 1915 werd hij bevorderd tot kapitein. Twee maanden later, in juni 1915 werd zijn eenheid ingezet bij Hooge (Zillebeke). Zijn inzet daar was voorbeeldig,hij kreeg er zelfs het Military Cross voor. In november van dat zelfde jaar werd zijn inzet weer opgemerkt met een vermelding in de legerdagorders als gevolg. Het jaar daarop, in augustus 1916, kwam Noel Chavasse tijdens het Somme offensief in actie te Guillemont. Hier raakte hij gewond door een granaatscherf, gelukkig was hij slechts licht gewond. Ondanks het bevel om niet terug te keren naar de loopgraven, trok hij toch het  niemandsland in op zoek naar gewonden. Hij negeerde het vijandelijk vuur en redde een aantal soldatenlevens. Hiervoor kreeg hij op 26 oktober 1916 zijn eerste Victoria Cross uitgereikt.

 

 

In de zomer van 1917 werd zijn eenheid (1st/10th Bn. The King's (Liverpool Regiment) ingezet in de Ieperboog. Noel Chavasse raakte in de vroege morgen van 31 juli 1917, toen hij een gewonde binnenbracht, ernstig gewond aan het hoofd. Ondanks deze wonde bleef hij na verzorging doorgaan met het verzorgen van andere gewonden in een versterkte schuilplaats die op de vijand veroverd was in de omgeving van Wieltje (Gehucht in Sint-Jan nabij Ieper). Samen met een gevangen genomen Duitse arts verzorgde Noel onophoudelijk de gewonden. Geregeld trok hij samen met brancardiers de vuurlijn in op zoek naar gewonden in het niemandsland. Noel redde persoonlijk meerdere zwaargewonden. De volgende dag, op 1 augustus, raakte hij andermaal gewond. Normaal gezien moest hij weggebracht worden voor verzorging, maar ondanks hevige pijnen weigerde Noel dat en bleef  verder gewonden verzorgen. De volgende dag, op 2 augustus, trof een artilleriegranaat zijn hulppost. De explosie verwondde de helper van dokter Chavasse dodelijk, hijzelf liep een zware verwonding op in de buik. De gewonde Noel wou een veiligere plaats op zoeken en sleepte zichzelf naar het gehucht Wieltje, vandaar werd hij afgevoerd naar Brandhoek waar men hem opereerde. De medische ingreep verliep succesvol, maar de fel verzwakte Noel overleed twee dagen na de operatie op 4 augustus 1917. Voor zijn moedige gedrag tijdens deze eerste dagen van de 'Derde Slag bij Ieper' kreeg hij postuum zijn tweede Victoria Cross toegekend. Hiermee werd hij één van de slechts drie militairen die tweemaal deze hoogste Britse militaire onderscheiding kregen. Noel Chavasse ligt begraven op Brandhoek New Military Cemetery. Op zijn grafzerk zijn twee kleine ‘Victoria Crosses’ te zien, wat uniek is. Chavasse is de enige militair die tijdens de Eerste Wereldoorlog een ‘Victoria Cross and Bar’ won. Enkele rijen verder ligt zijn helper Rudd die zes dagen later stierf door de verwondingen opgelopen door dezelfde granaat die Chavasse het leven benam.

 

 

Vertaling van de citatie uit "The London Gazette" van 14 september 1917: “Voor uiterst uitblinkende blijken van moed en toewijding. Tijdens een aanval verzorgde Kapt. Chavasse de hele dag de gewonden, onder hevig vuur en dikwijls in het zicht van de vijand. Tijdens de hele nacht ging hij vóór de vijandelijke linies gewonden zoeken. De volgende dag nam hij een brancardier mee en droeg, onder hevig artillerievuur, een zeer dringend geval 500 meter verder in veiligheid: hijzelf werd gewond op de terugweg. Diezelfde nacht nog, redde hij samen met twintig vrijwilligers, 3 gewonde mannen vanuit een bomtrechter, dit slechts 36 meter van de vijandelijke loopgraven verwijdert. Daarbij begroef hij twee officieren en verzamelde vele identiteitsplaatjes. Alles samen redde hij het leven van ongeveer 20 gewonden, dat onafgezien van de gewonden die door zijn handen passeerden." "Voor uiterst schitterende blijken van moed en toewijding in actie. Hoewel zwaar gewond tijdens een vroegere actie, toen hij soldaten naar de hulppost droeg, weigerde hij zijn post te verlaten. Gedurende twee dagen zette hij niet alleen zijn hulpverlening verder, maar ging daarbij verscheidene keren, onder hevig vuur, op zoek naar gewonden die buiten de linies lagen om ze te verzorgen en bij te staan. Tijdens deze zoektochten, hielp hij met het dragen van zwaargewonden over een zwaar en moeilijk terrein,  en dat ondanks het feit dat hij bijna geen voedsel tot zich nam en verzwakt was door zijn eigen verwondingen. Met zijn uitzonderlijke energie en bezielend voorbeeld was hij behulpzaam bij het redden van vele gewonden die anders zeker zouden zijn omgekomen in de slechte weersomstandigheden. Deze toegewijde en moedige officier bezweek later aan de gevolgen van zijn verwondingen."

 

 

De tweelingbroer van Noel, Christopher Maude Chavasse OBE, MC, TD, was tijdens de oorlog actief als Chaplain (kapelaan) in de Royal Army Chaplains 'Department of the British Army’. Hij behaalde ook heel wat militaire onderscheidingen en werd op 30 september 1918 bevorderd tot Chaplain to the Forces 2nd Class ( is equivalent aan de graad van luitenant-kolonel). Na de oorlog bleef hij actief in de Church of England en werd hij op 19 maart 1940 benoemd tot bisschop van Rochester. Christopher Chavasse stierf op 10 maart 1962.

 

 

Meer artikels
Croonaert Chapel Cemetery. 20-02-2017
Wijtschate ( Heuvelland) België.

De Britse kleine (455m²) militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery licht te midden de velden in heuvelachtig gebied.

lees meer ...
Sacrario Militare del Monte Grappa. 29-10-2018
Monte Grappa Italië.

Samen met de geallieerden gaan de Italianen op 24 oktober 1918 in de aanval bij Vittorio Veneto (Treviso).

lees meer ...
Oorlogsmonument. 16-02-2015
Poperinge België.

Poperinge ligt slechts 13 kilometer van Ieper verwijderd, maar toch namen beide steden tijdens de Groote Oorlog een compleet verschillende positie in.

lees meer ...