Vrsic Slovenië.
Russiche Kapel.
Vrsic Slovenië.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de strijd tussen de Oostenrijks-Hongaarse en de Italiaanse legers aan de rivier de Isonzo in een reeks van 12 veldslagen beslecht. Meestal streed men er op het grondgebied van het huidige Slovenië. Om de toegang naar het Isonzo Front te verbeteren, zodat de aanvoer van verse troepen en materiaal vlotter zou verlopen, besloot het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk om over de Vrsic Pass in de Julische Alpen, een weg te aan leggen. De werkzaamheden die uitgevoerd werden door ongeveer 10.000 Russische krijgsgevangenen startten vanaf de stad Kranjska Gora. Doch tijdens de werken speelde er zich een drama af! Op 12 maart 1916 donderde er halverwege de bergweg tussen Kranjska Gora en Vrsic Pass een sneeuwlawine naar beneden. De lawine bedolf er een krijgsgevangenkamp waar men Russische militaire dwangarbeiders in had ondergebracht. Tussen de 170 en de 300 Russen (exacte cijfers zijn er niet, andere bronnen spreken van 300 a 400 slachtoffers) verlieten hier hun aards bestaan, ook de Oostenrijks-Hongaarse bewakers telden een aantal doden, men schat hun verliezen hier tussen de 10 a 80 doden.

 

Lokale Slovenen, die met hun Slavische broers uit Rusland sympathiseerden, begroeven de doden in een massagraf. Na de ramp bouwden de resterende krijgsgevangenen, vrijwilligers, er een kleine houten een kapel met twee torens. Het werd gebouwd in de typisch Russische stijl. Volgens bepaalde bronnen was de kapel al klaar tegen 01 november 1916. In de jaren 1937 werden de overblijfselen van Russische krijgsgevangenen die op de Vršič-pas om het leven kwamen herbegraven in een collectief graf bij de Russische kapel. Een obelisk met daarop de woorden "aan de zonen van Rusland" werd op hun massagraf geplaatst. Sindsdien groeide deze plaats uit tot een herdenkingssite voor alle Russen die stierven in dit gedeelte van het front. Deze Russische orthodoxe kapel, die werd opgedragen aan de heilige Vladimir, doet vandaag dienst als oorlogsgedenkteken en als een symbolische link tussen Slovenië en Rusland.

 

De kapel die bestaat als een centraal gebouw met twee torens, links en rechts van de ingang, werd opgetrokken op stenen fundament. De torens werden, zoals gebruikelijk in Rusland, afgewerkt met ajuinvormige koepels in de barokstijl. Het ganse houten gebouw was oorspronkelijk bekleed met schorsplanken. Later werd de gehele schorsbekleding verwijderd en vervangen door houten dakpannen, deze werden zowel aan de muren en de torens als op het dak aangebracht. Het kleine bescheiden interieur van de kapel werd in het wit geschilderd. Op het altaar stond ooit een icoon van de moeder Gods, maar na de oorlog verdween het schilderwerk. Het altaar is uniek, het is gemaakt uit ronde boomstronken en werd aangebracht tegen en omheen de verste muur die met iconen werd beschilderd. Verder is het interieur versierd met een gesmede kroonluchter en kandelaars.

 

Sinds halverwege de jaren 1990 worden er hier, ieder jaar op het einde van de maand juli, herdenkingsplechtigheden gehouden. In 1995 werd de kapel een beschermd historisch monument. Negen jaar later en na veel aarzeling stemden de Sloveense autoriteiten erin toe om de kapel, die ondertussen in een slechte staat verkeerde, te restaureren. In de zomer van 2005 begon men er dan met de restauratiewerken, deze kostten 90.000€. Doch in 2010, na de diefstal van de koperen dakplaten moest men het gebouw al opnieuw onder handen nemen.

 

 

 

Meer artikels
Griekse Militaire Begraafplaats ' 05-09-1918'. 03-09-2018
Doirani Griekenland.

Voor de meesten onder ons is de Slag bij Dojran ( ook Dorian geschreven) een totaal onbekend gevecht uit WOI.

lees meer ...
La Grotte des Poilus. 11-04-2016
Col de la Chapelotte Frankrijk.

De col de la Chapelote is een 447 hoge berg in het massief van de Vogezen. Een pad voert de bezoekers heuvelopwaarts door het bos naar de Franse frontlijn.

lees meer ...
'Alle aquile del VI Alpini'. 22-06-2015
Verona Italië.

Ondanks dat zij samen met Duitsland en Oostenrijk-Hongarije een bondgenootschap vormden bleven de Italianen in het begin van de oorlog neutraal.

lees meer ...