Flers Frankrijk.
Memorial 41 e Divisie.
Flers Frankrijk.

De Britse 41e infanteriedivisie werd gevormd te Aldershot in september 1915. De divisie bestond vooral uit eenheden die lokaal waren gerekruteerd, ze kwamen voornamelijk uit het zuiden van Engeland. Na de opleiding en training verhuisden de diverse eenheden van de 41e divisie tussen 1 en 6 mei 1916 naar Frankrijk, en tegen 8 mei had men ze geconcentreerd tussen Hazebrouck en Bailleul. De divisie stond onder de leiding van luitenantgeneraal Sir Sydney Turing Barlow Lawford  (1865 -1953 / hij was ook de vader van de filmster Peter Lawford, die later de schoonbroer van U.S. president John F. Kennedy zou worden). Het 41e was een New Army Division (ook gekend als "Kitchener's Army") en zou tot oktober 1917 aan het Westfront vertoeven.

 

 

De divisie nam deel aan de Sommeslag (1916), ze vocht er in de Battle of Flers–Courcelette en in de Battle of Le Transloy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Samenstelling van de 41e divisie:

 

122nd Brigade 

12th (Service) Battalion (Bermondsey),East Surrey Regiment

15th (Service) Battalion (2nd Portsmouth), Hampshire Regiment 

11th (Service) Battalion (Lewisham), Queen's Own ( Royal West Kent Regiment) 

18th (Service) Battalion (Arts and Crafts),  Kings Royal Rifle Corps 

 

123rd Brigade 

11th (Service) Battalion,  Queens (Royal West Surrey Regiment) 

10th (Service) Battalion (Kent County), Queen's Own (Royal West Kent Regiment)

23rd (Service) Battalion (2nd Football), Duke of Cambridge's Own (Middlesex Regiment) 

20th (Service) Battalion(Wearside), Durham Light Infantry (to 124th Brigade March 1918)

 

124th Brigade

10th (Service) Battalion, Queen's (Royal West Surrey Regiment)

26th (Service) Battalion, Royal Fusiliers (City of London Regiment)

32nd (Service) Battalion, Royal Fusiliers (City of London Regiment)

21st (Service) Battalion (Yeomen Rifles), King's Royal Rifle Corps

20th (Service) Battalion (Wearside), Durham Light Infantry (from 123rd Brigade March 1918)

 

Pioneers

19th (Service) Battalion (2nd Public Works Pioneers), Duke of Cambridge's Own (Middlesex Regiment)

 

Op 15 september moest de 41e divisie Flers aanvallen, het beschikte wel over grootst aantal beschikbare tanks, vier voor de weg Longueval – Flers en zes om de midden- en westkant van het dorp aan te vallen. De 124e brigade viel aan op de rechterflank, ze stuurde twee bataljons naar voren en hield er twee in de steun, er werd verzameld in het niemandsland. De opmars begon op het afgesproken uur. De posities die door de Britten Tea Support Trench en de Switch Line genoemd werden vielen relatief gemakkelijk, al om 7uur, in Britse handen. Flers Trench werd om 7u50 veroverd. Om 15u20 bereikte een groot gedeelte van de infanteristen Bulls Road en kwamen er in contact met de 122e brigade die aan de linkerkant opereerde, maar de aanvallen op Gird Trench mislukten.

 

De 122e brigade was eveneens in de aanval getrokken met twee bataljons en hield er ook twee in de ondersteuning. Om 6u40 bereikten ze Switch Line en trokken verder tot aan Flers Trench. Ondertussen werd de tank D15 in de buurt van Switch Line uitgeschakeld, de D14 die zich in de buurt van Flers bevond werd verlaten en de tank D18 werd bij Flers door een voltreffer beschadigd maar kon zich terugtrekken. De D16 tank rolde Flers binnen om 8u20, in zijn spoor volgden de mannen van de 122e brigade. De tanks D6, D9 en D17 reden langs de oostelijke rand van het dorp en vernietigden er de versterkte punten en mitrailleurnesten. Omstreeks10 uur sloegen de overlevende Duitsers er op de vlucht, ze renden in de richting van Geuedecourt, kleine delen van de 41e divisie bereikten hun derde objectief. Tussen 11 en 13 uur viel de actie stil, het derde objectief werd, samen met Box & Cox Trench en Hogs Head, geconsolideerd.

 

Op 16 september viel de 41e divisie samen met de 64e brigade (gedetacheerd van 20e divisie) aan. De mannen hadden zich in een regenstorm tot aan de frontlijn geworsteld en waren te laat vertrokken, ze liepen 1200 meter achter de kruipende artilleriebarrage. Nog vóór het oversteken van de Britse frontlijn zorgde vijandelijk mitrailleurvuur en hete rondslingerende shrapnelkogels er voor heel wat slachtoffers. Maar kleine eenheden geraakten tot op 100 meter van Gird Trench. De tank D14 reed binnen in Gueudecourt maar werd er gevloerd, de 64e brigade reorganiseerde zich nabij Bulls Road, daar kwam er een order binnen voor een nieuwe aanval maar het was al te laat om dat bevel nog op te volgen.

In het centrum van het aanvalsgebied brokkelde het Duits verzet af, maar de 41e divisie had te veel verliezen geleden en haar eenheden waren teveel door elkaar gemixt, en op de koop toe keerde er in de heersende verwarring één van de brigades terug vanuit Flers. Gelukkig arriveerden de reserve bataljons er nog juist op tijd om er een nieuwe Duitse bezetting te verhinderen, maar verder oprukken lukte niet meer. Ondertussen waren de tanks die aan de aanval deelnamen uitgeschakeld en konden de Duitsers vanuit Gueudecourt verschillende tegenaanvallen uitvoeren. Kort na 16 u30 kwam er een bevel om de posities te handhaven. Het falen van de aanval op de rechterflank, uitgevoerd door de divisies van het XIV Corps, maakte het onmogelijk voor de Britse cavalerie om er hun geplande doorstoot te realiseren. En de divisies op de linkerflank maakten een ondergeschikte aanval. De 41e divisie en de Nieuw-Zeelandse divisie waren er wel in geslaagd om een snelle, dat met de steun van een aantal tanks, vooruitgang te boeken. Tussen 18 en 22 september loste de 55e divisie de 41e divisie af.

 

Op 7 oktober 1916 kwam de divisie weer in actie, ze nam deel aan de Battle of Le Transloy ( Somme). In het aanvalsgebied van de 41e divisie stopte, dit halverwege de weg naar de loopgraaf Bayonet Trench, een Duitse mitrailleurbarrage het 26e en 32e bataljon Royal Fusiliers (124e brigade). Kleine groepjes slaagden er in om de loopgraaf te bereiken, ze kregen er versterking van mannen van het 21e bataljon King's Royal Rifle Corps en het 10e bataljon  Queen's (Royal West Surrey Regiment).  Tegen de avond was het aantal nog inzetbare mannen van de brigade gereduceerd tot het aantal van een bataljon, d.w.z. dat drievierden van de manschappen van de brigade dood, gewond, vermist of gevangen genomen waren. Aan de linkerkant gebruikte de 122e brigade haar vier bataljon, maar ook daar werden de mannen een na een neergeschoten. Een bombardement van brandende olie, met behulp van Livens Projectors (soort mortieren), op Gird-loopgraven mislukte, maar mannen van het 11e bataljon West Kent die gebruik maakten van handgranaten naderden via een kortere weg tot boven op de beide loopgraven. Op de linkerflank (de divisie en korps grens) geraakte de brigade vooruit en kon ze contact leggen met 47e divisie.

 

In de nacht van 10 op 11 oktober werd de zwaar geteisterde 41e divisie, die deel uitmaakte van het XVe korps, afgelost door de 30e divisie.

 

 

 

Meer artikels
Karabiniers Wielryders 1914- 1918 Memorial. 30-07-2018
Oud-Stuivekenskerke (O.L.-Vrouwhoekje) België.

Op het gehucht Oud-Stuivekenskerke, nu het Onze-Lieve-Vrouwehoekje, stond tot in 1870 de parochiale kerk van Stuivekenskerke.

lees meer ...
Tunnellers Memorial 'William Hackett VC'. 20-06-2016
Givenchy-lès-la-Bassée Frankrijk.

In de ochtend van 22 juni 1916 was de 43 jarige sapper William Hackett  (254th Tunneling Company) samen met vier andere mijnwerkers bezig met een tunnel te graven onder  de vijandelijke linies in de Noord Franse sector van Givenchy.

lees meer ...
Etaples Military Cemetery. 01-01-2018
Etaples Frankrijk.

Etaples Military Cemetery is met ruim 11.500 slachtoffers de grootste begraafplaats van het Gemenebest op Frans grondgebied.

lees meer ...