Mametz Frankrijk.
Flatiron Copse Cemetery 'Brothers in Arms'.
Mametz Frankrijk.

Flatiron Cops was de naam dat het Britse leger gaf aan een kleine aanplanting ten oosten van Mametz Wood (Somme). Het terrein werd hier op 14 juli 1916 door de 3e en 7e Britse divisie veroverd. Nabij het resterende kreupelhout werd er een vooruitgeschoven verbandpost ingericht. Later, nog in de loop van dezelfde maand, begon men er met de aanleg van de begraafplaats. Deze bleef tot in april 1917 in gebruik. In augustus 1918 werden er nog twee begravingen uitgevoerd, en na de wapenstilstand werden nog meer dan 1.100 graven uit de omgeving naar hier overgebracht.

 

 

 

Broers die op één en dezelfde begraafplaats begraven liggen zijn een extreme zeldzaamheid, maar hier op Flatiron Cops liggen er zo maar liefst drie broederparen begraven!

 

 

 

 

Tijdens de aanval op Mametz Wood, op 7 juli 1916, sneuvelden er heel wat Welshmen. Onder die vele slachtoffers waren ook de twee broers Arthur en Leonard Tregaskis. Ze waren beiden luitenant bij het 16e (Service) bataljon van het Royal Welsh Regiment (Cardiff City Battalion). Arthur was 32 jaar oud zijn broer was er 33. De broers rusten nu naast elkaar op plot VI rij G onder graf 1 (Arthur) en graf 2 (Leonard).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het tweede broederpaar dat hier begraven ligt zijn Thomas en Harry Hardwidge Beide broers dienden bij het 15e (Service) bataljon van het Royal Welsh Regiment (Carmarthenshire). Corporal Tom (Thomas) Hardwidge, de oudste van de twee, raakte op 11 juli 1916 gewond door een kogel die afgevuurd werd door een sluipschutter, Lance-Corporal Harry Hardwidge snelde zijn gewonde broer ter hulp, en terwijl hij hem water gaf werd hij zelf gedood door een sluipschutter, de twee stierven in elkaars armen. De officier waar onder de beide broers fungeerden schreef naar de twee weduwen: “Ik kende hen bijna 12 maanden, want ze behoorden tot mijn peloton. Ik denk niet dat het mogelijk is om vrolijkere en bereidwilligere soldaten te vinden, hun aanwezigheid wordt door iedereen in het peloton en mezelf gemist. Ze waren lid van een bekende Ferndale-familie, en ze waren enthousiaste aanhangers van allerlei soorten sport.”

 

 

Tom liet een echtgenote en drie kinderen achter; Harry een echtgenote en één kind. Terwijl Tom en Harry sneuvelden aan het Sommefront, bevond er zich nog een andere broer van hen, Morgan David Hardwidge, aan het Franse front. Hij maakte deel uit van 2e  Bataljon van het Royal Welsh Regiment  en overleed op 25 december 1916, hij heeft geen gekend graf en word herdacht op het Thiepval Memorial. De broers Harry en Thomas liggen nu in twee aaneengrenzende graven in plot VIII rij F, onder grafsteen 5 (Harry) en grafsteen 6 (Thomas ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het derde broederpaar dat hier ter ruste werd gelegd vond de dood op 21 augustus 1916. Het waren Ernest en Herbert Philby. Op 21 augustus’16 verloor het 1e bataljon van het Middlesex Regiment die zich in Mametz Wood bevond 23 man door gas vergiftiging. Onder de 23 slachtoffers bevonden zich ook de broers Philby. Beiden hadden de rang van private(soldaat) en hadden samen, voor King and Country, dienst genomen in het Britse leger. Ze werden eveneens zij aan zij begraven in plot I rij D graf 35 ( Ernest) en graf 36 (Herbert).

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Meer artikels
Franse begraafplaats Saint-Charles-de-Potyze. 14-02-2016
Ieper België

 

Tijdens de oorlog gingen de Fransen anders te werk om met hun doden dan bv de Britten. Het was pas vanaf 29 december 1915 dat er een wet kwam op het individuele en eeuwige graf.

lees meer ...
Nabij Bridge House Cemetery. 26-06-2017
Langemark-Poelkapelle België.

In Wieltje nam ik de weg  naar Passendale, kwam voorbij Bridge House en Spree Farm.

lees meer ...
Crypte Ijzertoren 'Steen van Merkem'. 16-10-2017
Diksmuide België.

 

“Hier ons bloed, wanneer ons recht''.

lees meer ...