Bailleul Frankrijk.
Bailleul Communal Cemetery Extension, Nord.
Bailleul Frankrijk.

De stad Bailleul (Belle) werd op 14oktober 1914 bezet door de Britten, namelijk door de 19e brigade en de 4e divisie. De stad werd een belangrijke legerplaats, er lag een belangrijk spoorwegknooppunt, een depot van de luchtstrijdkrachten en een hospitaalcentrum met daarin de 2e, 3e,11e,53e,1e Canadese en 1e Australische Casualty Clearing Stations die hier gedurende een lang tijd verbleven.

 

Vanaf april 1915 begroeven de Britten gesneuvelden op de civiele begraafplaats van Bailleul, maar toen daar geen plaats meer was, werd aan de oostzijde daarvan een uitbreiding aangelegd die men verder gebruikte als militaire begraafplaats. Tot juli 1917 was Bailleul ook een korps hoofdkwartier, maar vanaf toen lag de stad vaak onder hevig artillerievuur en werd het HQ verplaatst. Na de slag om Bailleul ( 13 tot 15 april 1918) viel de stad in Duitse handen en werd pas op 30 augustus heroverd. Hier werden ook 154 Duitsers begraven van beide oorlogen.

 

Na de oorlog werd de begraafplaats te Bailleul verder uitgebreid met graven die werden overgebracht uit de omliggende slagvelden en uit kleinere ontruimde begraafplaatsen. Op de begraafplaats ligt o.a. een brigade generaal, maar ook drie jongens voor wie de last van de oorlog te zwaar was en gefusilleerd werden wegens desertie. De drie waren: soldaat John Rogers(..j) van het 2nd Bn. South Lancashire Regiment geëxecuteerd 9 maart 1917, soldaat William Roberts (34 j) van het 4th Bn. Royal Fusiliers geëxecuteerd 29 mei 1916e en de 20 jarige korporaal William Moon (20 j) van het 11th Bn. Cheshire Regiment geëxecuteerd op 21 november 1916. De 45 jarige Brigadier General Francis Johnston CB bevelhebber van  de 3e Nieuw Zeelandse  (Rifle) brigade stierf op 7 augustus 1917.

 

Thomas Mottershead nam in augustus 1914, als mekanieker, dienst bij de Britse luchtstrijdkrachten, het RFC (Royal Flying Corps). Hij voerde deze job gedurende bijna twee jaar uit tot hij in juni 1916 slaagde in zijn testen als RFC piloot. Hij vloog eerst bij het 25e Squadron en daarna bij het 20e Squadron. Op 7 januari 1917 vloog hij samen met zijn luitenant waarnemer W.E.Gower, op patrouille boven het bos van Ploegsteert. Op een hoogte van 9000 voet werd het toestel van Flight Sergeant Mottershead door Duitse vliegtuigen aangevallen en in brand geschoten. Thomas geraakte ernstig verbrand maar wist ondanks de hevige pijn zijn zwaargehavende FE2B veilig te landen en redde daarmee het leven van zijn waarnemer. Hij was 25 jaar. Thomas overleed vijf dagen later, op 12 januari, in het hospitaal aan zijn verwondingen. Zijn moedig gedrag leverde hem postuum het Victoria Cross op, hij was de enige VC-winnende "airman" die geen officier was. Voordien had men hem ook al de Distinguished Conduct Medal (DCM) opgespeld ook hij werd op deze begraafplaats begraven.

 

 

 

 

 

 

 Brigadier-General Francis Earl Johnston                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flight Sergeant Mottershead VC

Meer artikels
Duitse schuilplaats nabij km o. 26-12-2016
Pfetterhouse Frankrijk.

Pfetterhouse is een Franse gemeente vlak aan de Zwitserse grens.

lees meer ...
Pte. Albert Ingham 'Shot At Dawn’. 28-11-2016
Bailleulmont Communal Cemetery Frankrijk.

De kleine gemeentelijke begraafplaats van Bailleulmont ligt, een beetje verloren, in de heuvels net buiten het dorpje.

lees meer ...
Le Trou Aid Post Cemetery. 02-02-2015
Fleurbaix Frankrijk.

Momenteel telt het dorp vier Britse begraafplaatsen. Een van die vier werd al in oktober 1914 aangelegd “Le Trou Aid Post Cemetery”.

lees meer ...