Poelkapelle  (Langemark-Poelkapelle)  België.
Poelcapelle British Cemetery 'Pte J. Condon age 14'.
Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle) België.

De story van John Condon is er één met heel wat vraagtekens! Volgens officiële documenten bood John zich op 24 oktober 1913 als 18-jarige aan voor vrijwillige dienst bij de Britse legerreserve. Hij zei dat hij 18 jaar was en een beroep had.  De militaire arts vond hem geschikt. Nog dezelfde dag ondertekende John een contract voor zes jaar.  Hij behoorde nu tot het Royal Irish Regiment, meer bepaald tot het 3de Bataljon Special Reserve. Daarna kreeg rekruut Condon vier maanden basisopleiding in Clonmel.  In februari 1914 verbleef John huis, maar moest wel ter beschikking blijven. In april 1914 werd hij opgeroepen voor schietopleiding, die  een maand duurde.

 

Op 4 augustus 1914 bij de Duitse inval in België werd het 3de Bataljon gemobiliseerd. Enige dagen later trok het bataljon naar Dublin. In december 1914 werd private Condon vanuit Dublin naar het 2de  Bataljon gestuurd.  Op 16 december kwam hij in Frans - Vlaanderen aan, op een veilige afstand achter het front. In maart 1915 moest zijn bataljon naar de Britse 4de Divisie, om daarin een ander Iers bataljon te vervangen.  Zo kwam hij in Le Bizet terecht. Na de eerste Duitse gasaanval, op 22 april 1915, werd die divisie naar de bedreigde sector gestuurd.  Ze werd ten noordoosten van Ieper opgesteld. Het 2de Bataljon R. Ir. Regt. Stond van 30 april tot en met 9 mei in de loopgraven op Hill Top Ridge. (Hill Top Ridge: heuvelrug met top, op ruim 1 km ten noorden van Sint-Jan). 

 

In de divisie was een beurtrol: vier dagen wacht in de loopgraven, daarna vier dagen beperkte rust bij Poperinge. In de morgen van maandag 24 mei kwam de zwaarste Duitse gasaanval.  Bij Mouse Trap Farm en Bellewaarde vielen vier Duitse divisies aan. Het bataljon van John was ten noordwesten van Mouse Trap Farm opgesteld (Mouse Trap Farm: een grote boerderij met een dubbele, laatmiddeleeuwse wal) De Duitse aanvallers veroverden enige Britse loopgraven.  Zijn bataljon werd op de rechterflank bedreigd en sommige onervaren mannen trokken zich terug. De divisie moest wijken.  In de avond en in de nacht werd ze teruggetrokken tot ten westen van het Wieltje.  Het 2de bataljon R. Ir. Rgt. verloor bijna 400 man, de helft van zijn getalsterkte. Op 25 mei 1915 vielen de gevechten daar stil, maar toen was John Condon er al niet meer bij, hij sneuvelde op 24 mei.

 

In 1923 werd vlakbij Railway Wood, naast de spoorweg Ieper-Zonnebeke, een onbekend Brits stoffelijk overschot ontgraven, er waren nog enkele identificatiestukken bij waaronder een 'Piece of Boot'. Aan de hand van dat stuk bottine met daar in het nummer 6322 veronderstelde men dat het de stoffelijke resten waren van "Private J. Condon  6322 Royal Irish Regiment".  Die resten werden dan ook zo bijgezet op Poelkapelle British Cemetery. Op de grafsteen staat als leeftijd: Age 14.

 

Andere onderzoekers denken dat John Condon eigenlijk Patrick Condon was. Onderzoek wees uit dat het niet John Condon is die begraven ligt op de Britse militaire begraafplaats in Poelkapelle. Meer zelfs, John heeft nooit deelgenomen aan de Oorlog. Condon ging verkeerdelijk door voor de jongste Britse soldaat die deelnam aan de oorlog. Maar bijna zeker gebeurde er een persoonsverwisseling en was het zijn jongere broer Patrick die er sneuvelde. John Condon was achttien jaar in 1913. Zijn jongere broer Patrick was er twaalf. Dat blijkt uit diens geboorteakte. Ze kwamen uit een heel eenvoudig arbeidersgezin, waar John meer verdiende dan Patrick. Wellicht hebben deze economische gegevens meegespeeld om tot een persoonsverwisseling over te gaan.' Patrick was nogal fors gebouwd, zodat het niet opviel toen hij zich als John ging melden bij de Britse legerreserve. De echte John bleef als bottelaar in een brouwerij thuis. Zo kan het kloppen dat de vermeende John veertien jaar was toen hij in 1915 sneuvelde, zoals trouwens op het graf vermeld staat. Maar in feite is het dus niet John, maar Patrick die daar ligt. Waar ligt de waarheid ?

 

De hier bovenstaande versie staat ook zo afgedrukt in ons recent verschenen boek, maar ondertussen is er ons nog een andere versie verteld. Een betrouwbare bron die al jaren op een ernstige manier de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, in de regio Ieper, onderzoekt bracht ons zijn geloofwaardig besluit. Onder de grafsteen op het Poelcapelle British Cemetery zouden noch John Cordon noch Patrick Condon rusten maar wel een ander Ierse militair. Volgens onze bron zou het gaan over iemand die diende bij het Royal Irish Rifles die ook het dienstnummer 6322 had. De vergissing zou voortkomen uit het feit dat het Royal Irish Rifles regiment in 1921 een nieuwe naam kreeg, voortaan heette het regiment the Royal Ulster Rifles en waarschijnlijk heeft men destijds er niet aan gedacht had dat er tijdens de oorlog twee Ierse regimenten waren met de afkorting R.I.R. Nu het is zo dat onze bron, na alles gecheckt en contact te hebben gehad met de nabestaanden in G.B.  de naam kent van de jongen die daar begraven ligt en dat hij binnenkort met de naverwanten het graf gaat bezoeken. Bewust geven we hier geen namen noch van onze bron noch van de jongen die daar zou begraven liggen. We willen verdere polemieken minimaliseren, want zolang de Commonwealth War Graves Commission beweert dat daar officieel John Condon begraven ligt, dan blijft dat zo!  Enkel DNA onderzoek zou zekerheid kunnen brengen. Deze casus hier is niet het enige twijfelgeval en men kan immers niet beginnen met alle onzekerheden te onderzoeken. Zoals reeds eerder vermeld: “Waar ligt de waarheid?"

Meer artikels
La Targette, le cimetière miliaire tchécoslovaque et son mémorial 05-03-2018
Neuville-Saint-Vaast Frankrijk.

Het blijft onwaarschijnlijk op hoeveel kleine en grote verdrongen verhalen uit de twee wereldoorlogen je botst tijdens een fronttour door Frans-Vlaanderen.

lees meer ...
Ploegsteert Memorial 'Madonna & Kind'. 17-07-2017
Ploegsteert ( Comines-Warneton ) België.

Bij het Britse Memorial to te missing van Ploegsteert vond er op zondagmiddag 26 juni 2016, dit in het kader van de mars Ieper-Albert, een speciale ceremonie plaats.

lees meer ...
Memorial Français & Ossuaire. 25-12-2017
Pederobba Italië.

Op 24 oktober 1917 zakte het front bij Caporetto in elkaar, de hevige druk van de Duitse en de Oostenrijks-Hongaarse troepen op het Italiaanse leger zorgde voor een doorbraak.

lees meer ...