Passendale (Zonnebeke)  Belgiƫ.
Nabij Tyne Cot Cemetery 'Bedfordshire monument'.
Passendale (Zonnebeke) Belgiƫ.

Het 1e Bataljon van het Befordshire Regiment, was een Regular Army Battalion, en lag bij het uitbreken van de oorlog bij Mullingar In Ierland.  Bij de mobilisatie kwam zij terecht in de 15e Infanterie Brigade van de 5e Divisie. Deze divisie lande op 16 augustus 1914 in Frankrijk als een onderdeel van general Haigs IIe Corps, en streed mee in de eerste gevechten van de oorlog. Ze namen deel aan de gevechten bij Mons en Le Cateau waar de divisie 5 Victoria Crosses won. Na de gevechten aan de Marne en de Aisne haastte de divisie zich noordwaarts naar Vlaanderen waar ze deelnam aan de strijd bij La Bassée, gevolgd door de Eerste Slag om Ieper.

 

Private Arthur Holton

Op 7 november 1914 werd private Arthur Holton tijdens een Britse aanval ten Oosten van Ieper gedood. Gedurende deze gevechtten bezette het 1e Bat. Bedfordshires de lijn in een bos ten zuiden van Invernesse Copse, voor het Herentage Kasteel (Geluveld). Ze kregen  er meerdere aanvallen en tegenaanvallen te verduren, en streden er man tegen man. Ze verloren er honderden manschappen, maar hun linies bleven intact. Een van de mannen die het treffen niet overleefde was de 33 jarige soldaat Arthur Holton, Arthur een oud-strijder uit de  'Boer War', hij heeft geen gekend graf maar word nu herdacht op Le Touret Memorial in Richebourg (Frankrijk) en op het graf van zijn echtgenote in Kings Walden Churchyard (G.B.)

 

In begin 1915 bevonden de mannen van het 1e Bataljon van het Befordshire Regiment zich, met de rest van de Divisie, in de Ieperboog en werd er ingezet bij de Tweede slag om Ieper, ze zouden er Hill (Heuvel) 60 verdedigen. De Divisie won er weer vier VC’s. In mei werd private Edward Warner van het 1e bataljon van het Befordshire Regiment, bij de verdediging van Hill 60 postuum onderscheiden met het Victoria Cross.

 

Het 2e bataljon van het Befordshire Regiment lag bij het uitbreken van de oorlog bij Pretoria in Zuid-Afrika gekazerneerd. De eenheid werd onmiddellijk teruggeroepen naar Engeland, waar ze zou ingedeeld worden bij de 21e brigade van de beroemde Britse 7e Divisie. Ze zou er van september 1914 tot december 1915 deel van uitmaken. Deze divisie kwam op 7 oktober 1914, aan boord van het schip de S.S. Winifredian aan in de haven van Zeeebrugge. Op 18 oktober 1914 bevonden de mannen het 2e Bataljon Befordshires  zich samen met de rest van de divisie op de baan Ieper-Menen en kende er haar eerste schermutseling met Duitse troepen. De volgende dag viel de 7e divisie aan in de richting van Menen.  De Britten wilden de stad  ontzetten maar ze kwamen te laat, Menen bleef voor vier jaar in Duitse handen. De sector Broodseinde, Beselare en Kruiseik ( Kruiseke/ Wervik) bezorgde de 7de divisie de meeste roem, maar eiste ook het grootste aantal slachtoffers.

 

De mannen van het 1e en 2e bataljon Bedfordshires behoorden bij 'The Old Contemptibles', dat was een spottend bedoelde bijnaam die ze te danken hadden aan de Duitse Keizer Wilhem, maar die door de mannen van het BEF (British Expeditionary Force) met trots gedragen werd als een eretitel. The Old Contemptibles waren Britse militairen die in actie kwamen voor 22 november 1914. De verdere inzet van het 1e en 2e bataljon Bedfordshires in de oorlog zou nog 49 maanden duren.

                           

                                                               'WE WILL REMEMBER THEM'  -  'TODAY TOMORROW FOREVER'  -   'LEST WE FORGET'   

 

 

 

Meer artikels
Bailleul Communal Cemetery Extension Nord. 01-06-2015
Bailleul Frankrijk.

In het voorjaar van 1915 hadden de Duitsers opnieuw geprobeerd om bij Ieper een doorbraak te forceren.

lees meer ...
Aux Morts de la Division Marocaine. 04-05-2015
Vimy Frankrijk.

Na een zes dagen en nachten durend tactisch bombardement van de Duitse linies begon op 9 mei 1915 de 2eslag om Artois.

lees meer ...
St - Quentin Deutscher Soldatenfriedhof. 22-08-2016
St- Quentin Frankrijk.

De Somme, een vroeger weinig bekende stroom in Noord - Frankrijk, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog een begrip!

lees meer ...