Ploegsteert (Comines- Warneton) België.
Nabij Prowse Point Military C. 'Kerstbestand & voetbalwedstrijden'.
Ploegsteert (Comines- Warneton) België.

Even ten noorden van Ploegsteert bos sla je oostwaarts links in als je van Mesen komt en rechts als je van Ploegsteert komt, zo kom je in de Chemin du Mont de la Hutte. Dat is de straat waarin zich de Britse begraafplaats Prowse Point Cemetery bevindt. Een eindje voorbij de begraafplaats aan de linkerzijde, staat  een houten kruisje 'The Khaki Chums'. Dat houten kruisje herinnert aan het 'Kerstbestand' dat tijdens de eerste Oorlogswinter in deze omgeving plaatsvond, naar verluidt zou er hier een voetbalmatch gespeeld zijn.

 

Volgens de schrijver Mike Dash  zouden er toen tijdens het Kerstbestand spontaan partijtjes voetbal gespeeld zijn aan het front. Natuurlijk waren die matchen niet te vergelijken met een echte voetbalmatch, de mannen speelden in uniform en het leek waarschijnlijk meer op een matchke schoolvoetbal op een speelplaats! De meest memorabele wedstrijd zou zijn gespeeld in de wijk Saint-Yvon, in de buurt van Ploegsteert. De Britten en de Duitsers speelden er tegen elkaar, de Duitsers wonnen met 3-2. Dit eigenlijk onbelangrijke fait divers wordt ook door sommige historici betwist. Niettemin werd er op 11 december 2014 in Komen-Waasten een gedenkmonument ingehuldigd door de voorzitter van de UEFA, Michel Platini. Dat de historici discussiëren, kan verklaard worden door de vele tegenstrijdige getuigenissen!

 

De Britse veteraan Alfred Anderson (1896 – 2005), de laatste levende soldaat die het Kerstbestand van 1914 meemaakte, vertelde dat hij niet meedeed aan de partijtjes voetbal tussen de Britten en de Duitsers. “We hadden geen enkele energie over om te voetballen, we waren uitgeput van de gevechten, van het leven in de loopgraven.” Hier en daar hield het kerstvrede-bestand dagenlang aan, maar Alfred Anderson hoorde de middag van eerste kerstdag ook alweer geweervuur.  Elk jaar met Kerstmis dacht hij weer terug aan die kerstdag in 1914. “Dan denk ik aan al mijn vrienden die het niet gehaald hebben” mijmerde hij.  Alfred die diende in het 5e Bataljon van The Black Watch overleed op 21 november 2005, op de leeftijd van 109 jaar en als de oudste man van Schotland. Hij was de laatst levende drager van de Mons Star, die werd uitgereikt aan hen die vochten in wat de Duitse Keizer Wilhelm II misprijzend dat ‘contemptible little army’ [verachtelijke kleine legertje] noemde!

 

Misschien was er helemaal geen match, een soldaat van de "Queen's Westminster Rifles" schreef : "Met kerst gooiden we een voetbal uit de loopgraven en vroegen de Duitsers om een team te sturen om tegen ons te spelen. Maar zij vonden de grond te hard. Het had de hele nacht gevroren en het was een geploegd veld, of hun officieren hadden het verboden".

 

Meer artikels
De Grenadiersbrug. 05-11-2018
Eke België.

Al van in midden oktober 1914 bezetten de Duitse troepen Eke en bleven hier tot 31 oktober 1918, op dat moment werd de druk van de geallieerden te groot.

lees meer ...
Oorlogsmonument Begraafplaats Steytelinck. 05-09-2016
Wilrijk (Antwerpen) België.

Dit monumentale beeldhouwwerk vervaardigd door Lode Eckermans staat vrij centraal op de begraafplaats Steytelinck.

lees meer ...
The Yorkshire Trench and Dug-Out. 29-09-2014
Boezinge (Ieper) België.

De bewegingsoorlog van augustus 1914 liep vast in de modder van België en Noord Frankrijk en veranderde in een stellingenoorlog die zo kenmerkend werd voor de Eerste Wereldoorlog. Het werd een oorlog van wrede gevechten maar ook van heel zware arbeid! Eind oktober 1914 lagen aan het westelijk front de vijandelijke legers elkaar te beloeren maar geen van beide waren in staat de ander te verslaan.

lees meer ...