Bois Grenier Frankrijk.
Y Farm Cemetery 'Kulbahadur Gurung & Madah Jan'.
Bois Grenier Frankrijk.

Op Y Farm cemetery stonden we even stil bij het graf van Sepoy (rang van soldaat in Indisch Leger) Madah Jan. Hij diende bij het 1ste bataljon van het 127e Queen Mary's Own Baluch Light Infantry, een Indisch infanterie regiment van het voormalige Britse Keizerrijk.

 

In september en oktober 1914 stapten de 3de (Lahore) en 7de (Meerut) divisie in Marseille aan wal. Beide divisies behoorden tot het Indiase leger en stonden onder Brits bevel. Vanuit Marseille vertrokken ze per trein richting Noord-Frankrijk naar het zich stabiliserende front, ze voegden er zich bij het Britse Expeditieleger en de Franse troepen. Op 23 oktober 1914 bereikten de eerste Indiase militairen de loopgraven in de omgeving van Laventie, in de Pays de l’Allœu, ten westen van Lille (Rijsel). Ze moesten er de Britse divisies en het Franse cavaleriekorps ondersteunen. De Indiase troepen leden zware verliezen tijdens de verdediging van Ieper en een reeks gevechten tussen de Belgische grens en het kanaal van La Bassée. Veel van de overlevenden waren uitgeput en sterk verzwakt door de barre winterse levensomstandigheden in de Vlaamse loopgraven die voor het grootste deel blank stonden, maar ook door het aanhoudend gebrek aan warme kledij en een degelijke voeding. Rond 16 december ’14 bevond de eenheid van Madah Jan zich in de regio van Givenchy-lès-La-Bassée, want vandaaruit moesten ze op 19 december in de aanval trekken.

 

Mahdah Jan overleed drie dagen voor de geplande aanval. Stierf hij er door vijandelijk artillerievuur of was hij ziek en bezweek hij er ten gevolge van zijn ziekte? Hoe zijn eenheid hier terecht kwam is me ook nog helemaal niet duidelijk want het 127e Baluch Light Infantry komt niet voor in de Orders of Batlle (1914) van de Lahore of Meerut divisie!

 

Naast Mahdah Jan ligt Kulbahadur Gurung begraven, hij was infanterist bij het 2e bataljon van het 8e Gurkha Rifles ( Meerut divisie) en sneuvelde op 30 oktober ’14 tijdens gevechten bij La Bassée.

 

Meer artikels
Site John McCrae 27-04-2015
Boezinge (Ieper) Belgiƫ.

De inscripties verraden de (oorspronkelijke) functie van het bouwwerk, namelijk een "Orderly Room" van de "Royal Engineers Field Companies", als het ware dus een soort commandopost van de genietroepen.

lees meer ...
Tank 'Mark IV'. 08-05-2017
Ashford Verenigd Koninkrijk.

De Ashford Mark IV tank die al bijna een eeuw het centrum van de stad bewaakt is de laatste van zijn soort die buiten tentoongesteld wordt aan het publiek.

lees meer ...
On Passing The New Menin Gate. 18-12-2017
Ieper Belgiƫ.

Het bekende gedicht van de Britse veteraan kapitein Siegfried Loraine Sassoon (CBE MC) 'Bij het passeren van de nieuwe Menenpoort' was een inspiratiebron voor het nemen van deze foto.

lees meer ...