Varennes en Argonne Frankrijk.
The Pennysylvania Memorial.
Varennes en Argonne Frankrijk.

Het Maas-Argonne-offensief begon op 26 september 1918 en duurde tot aan de wapenstilstand. Het offensief kende wel twee langere gevechtspauzes in oktober. De Amerikanen planden een aanval over een 39km breed front. Deze actie liep over heuvels en door bossen waar de verdedigingslinies met Duitse grondigheid versterkt waren. Om het voordeel van de verrassing te behouden, droegen de Amerikaanse officieren die in de dagen voor de aanval het front bezochten, Franse uniformen. Zo dachten de Duitsers nog steeds dat ze tegenover Franse tweederangsdivisies lagen. In de duisternis werden 200.000 Franse troepen teruggetrokken uit de frontlinie en daarvoor kwamen 600.000 Amerikanen in de plaats.

 

Om 2.30 uur op 26 september opende de Amerikaanse artillerie een drie uur durend bombardement op de Duitse front linies en om 5.30 uur werd de aanval ingezet. De dichte mist leidde tot extreme verwarrende gevechten. Door de hevige Duitse weerstand maakte het centrum weinig vorderingen, maar de beide flanken braken door tot aan de tweede Duitse verdedigingslinie en sloegen er verscheidene wanhopige tegenaanvallen af. In een van die vele fases van de strijd voerde Luitenant-kolonel George S. Patton op zijn gebruikelijke energieke wijze zijn 189 Renault tanks aan en nam om 09.00 uur Varennes-en-Argonne in, dat was vier uur voor de infanterie arriveerde die hij geacht werd te ondersteunen. Zelf werd hij getroffen door een granaatscherf. Terwijl hij werd weggedragen, gaf hij nog orders voor de volgende fase van de aanval.

 

 

De Amerikanen bemerkten dat, hoewel de oorlog op zijn einde liep, de Duitse posities in de bossen van de Argonne nog hardnekkig en met grote bekwaamheid verdedigd werden. Tussen 27 en 30 september gooide Ludendorff  twintig divisies in de strijd en de Amerikaanse troepen ontdekten dat het bepaald geen sinecure was om het Duitse leger te verslaan op het terrein waar dat verkoos de strijd aan te gaan. Bij het Maas-Argonne-offensief werden meer dan 1,2 miljoen Amerikaanse militairen ingezet. De verliezen bedroegen ongeveer 120.000 man aan doden, gewonden en gevangenen, de Duitse verliezen waren ongeveer 100.000 man.

Meer artikels
'Vuur'. 27-07-2015
Zonnebeke België.

Een vreedzame brandende kaars, hier tijdens een herdenkingsplechtigheid op Buttes New British Cemetery, gedenkt de doden. Maar dat zelfde vuur, weliswaar in vloeibare vorm, werd in de oorlog voor minder ingetogen doelen gebruikt.

lees meer ...
Stop. 26-10-2015
Kobarid Slovenië.

Op 5 juni 1914 steken de Italiaanse Bersaglieri ( letterlijk scherpschutters ) goed herkenbaar aan de lange zwarte veren op hun baret de rivier de Isonzo over.

lees meer ...
Standbeeld 'Enrico Toti'. 01-08-2016
Gorizia Italië.

In moeilijke tijden hebben de mensen nood aan helden.

lees meer ...