Binarville (Foret d'Argonne)  Frankrijk.
American Memorial 'The Lost Battalion'.
Binarville (Foret d'Argonne) Frankrijk.

In de ochtend van 2 oktober 1918 openden de Amerikanen een aanval in de Argonne. Daarvoor al, tussen 26 september en 1 oktober, was flink wat gebied veroverd door het Amerikaanse Eerste Leger, waar de 77th Division op de linkerflank opereerde. Het 308th Infantry Regiment opereerde op de linkerflank van de divisie en stond onder bevel van de 33-jarige majoor Charles Whittlesey. Majoor Whittlesey ontving zijn orders op 2 oktober, om 10 uur ‘s ochtends. Hij moest, in samenwerking met het 2nd Battalion van kapitein McMurtry, door een gat in de Duitse verdediging dringen in de richting van het ravijn langs de beek van Charlevaux. De orders waren duidelijk, het doel moest die dag kost wat kost bereikt worden. De eenheid die later bekend zou worden als de ‘Lost Battalion’, was geen bataljon, maar een samenstelling uit drie verschillende bataljons en twee machinegeweercompagnieën.

 

Whittlesey ging het ravijn in met minder dan 700 man. Tegen 18u had het bataljon zijn objectieven bereikt. Whittlesey verspreidde zijn manschappen aan de zuidelijke kant van de weg die liep van La Viergette naar Moulin de Charlevaux, dat was een gebied van ruwweg 270 bij 55 meter. Hij wist toen nog niet dat zij de enige waren die erin geslaagd waren om door de Duitse linies te dringen. Op 3 oktober, besefte Whittlesey dat  hij met zijn resterende 554 koppige strijdmacht omsingeld was. Omdat de verbinding met het hoofdkwartier was weggevallen, zette Whittlesey  postduiven in. De 77th Division probeerde te helpen maar kon hen niet bereiken. Ze verleenden wel artilleriesteun maar hun granaten vielen ook op hun eigen troepen in het ravijn (friendly fire). Whittlesey’s stuurde zijn laatste postduif (Cher Ami) naar het divisie HK met de volgende boodschap: 'We are along the road paralell 276.4 our artillery is dropping a barrage directly on us. For heavens sake stop it'.

 

Op 5 oktober werd de situatie van de ingesloten Amerikanen hachelijk. Voedsel, water en medicatie waren niet meer voorhanden. Ondanks dit hielden ze stand en veroorzaakten genoeg afleiding voor de andere geallieerde eenheden,  die op 8 oktober een doorbraak in de Duitse linies forceerden. De Duitsers moesten zich gedwongen terugtrekken,... Slechts 194 Amerikanen kwamen ongedeerd uit de strijd. De overigen waren gesneuveld, vermist, gewond of gevangen genomen.

 

Ondertussen schreef een journalist in de Verenigde Staten het woord “lost” in de kantlijn van een telegraafbericht dat hij zojuist ontvangen had. Een foute term was geboren… De ‘Lost Battalion’…. Niet dat de Amerikanen verdwaald waren, integendeel, ze kenden hun locatie. De Amerikaanse publieke opinie had eigenlijk wel behoefte aan helden en sensationele verhalen,in dit geval werd dit zomaar op een presenteerblaadje aangereikt. De krantenberichten en  rapporten die verschenen over de situatie van de 308th Infantry zorgden ervoor dat iedereen wist wat er gaande was. Majoor Whittlesey werd een held en kreeg de 'Medal of Honor' voor zijn moedige daden.

 

Meer artikels
Deutscher Soldatenfriedhof Menen Wald. 30-11-2015
Menen België.

Tijdens de tweede Oorlogswinter, eind 1915, kende Menen opnieuw een voedselprobleem.

lees meer ...
Tuileries British Cemetery. 18-04-2016
Zillebeke (Ieper) België.

Deze begraafplaats is één van de vele die zich op het grondgebied van Zillebeke bevinden.

lees meer ...
De Sluiswachter. 27-10-2014
Nieuwpoort België.

Het Belgische leger trok zich in de nacht van 9 op 10 oktober  1914 terug uit Antwerpen. De eerste Belgische eenheden bereikten hun nieuwe doel, de kusstreek.

lees meer ...