Ieper België.
The Sacred Soil for The Flanders Fields Memorial Garden.
Ieper België.

 

Samen met het Britse Guards Museum plande de Vlaamse overheid de aanleg van een herdenkingstuin vlakbij Buckingham Palace, de residentie van koningin Elizabeth II. In september 2013 gingen kinderen van over heel het land samen met Britse kinderen op 68 Britse oorlogsbegraafplaatsen in West-Vlaanderen waar Guards (de typische koninklijke wachten van Groot-Brittannië) begraven liggen, aarde opgraven en verzamelde die in  zandzakjes. Elke betrokken school schreef ook een gedicht. Daarvoor werd een samenwerking opgezet met de twee onderwijsnetten. De zandzakjes kregen de naam van de begraafplaats waar de aarde vandaan kwam. Tegen eind september moest die aarde - in zandzakjes - naar de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) in Ieper gebracht worden. Daar werden de zakjes met aarde dan op een symbolische plaats in de Lakenhalle bewaard. Bij de gestapelde zandzakjes stond een infopaneel en de vijf vlaggen van de betrokken partners: België, Vlaanderen, Groot-Brittannië, Ieper en de CWGC.

 

Op 11 november 2013 regelde Vlaanderen de symbolische overdracht van de heilige grond vanuit Ieper aan het Verenigd Koninkrijk. Ook bij die overdracht betrok de overheid heel wat Vlaamse en Britse schoolkinderen, naast een aantal VIP-genodigden waren ook de Duke of Edinburgh (de Britse prins Philip), en de Belgische prins Laurent aanwezig. Het officiële programma met de overdracht van de zakjes vond plaats op 11 november in de namiddag. Zo had de plechtigheid geen invloed op het normale programma, met de speciale Last Post om 11 uur en het concert The Great War Remembered in de Sint-Maartenskathedraal om 16 uur. Tijdens de plechtigheid werden de 68 begraafplaatsen één voor één opgesomd. Britse militairen van de Household Division (Guards) en schoolkinderen van 63 Belgische en Britse scholen droegen de 70 zakken en legden die op een Brits kanonaffuit De zandzakjes met aarde werden daarna, op 29 november 2013, met het fregat de Louise Marie van de Belgische marine naar Londen gebracht. Het fregat meerde aan naast het legendarische Britse oorlogsvaartuig de HMS Belfast en overhandigde er de “sacred soil” (heilige grond) aan het Britse leger.

 

Op 30 november werd de heilige aarde op het zelfde kanonaffuit door Londen en met militaire eer  naar de plaats van de herdenking tuin gebracht. Daar vormde deze Vlaamse aarde de kern van de eerste Memorialgarden. Het ontwerp van de memorialtuin werd gerealiseerd door de Brugse landschapsarchitect Piet Blanckaert. Hij stelde het ontwerp voor in Ieper. De memorialgarden werd op 9 november 2014 met een speciale ceremonie geopend. De tuin ligt in het hartje van Londen, vlakbij Buckingham Palace. De Vlaamse regering voert gesprekken om soortgelijke herdenkingstuinen in te richten in Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Canada en ook Duitsland liet al interesse blijken.

 

 

Meer artikels
Flatiron Copse Cemetery 'Brothers in Arms'. 04-07-2016
Mametz Frankrijk.

Flatiron Cops was de naam dat het Britse leger gaf aan een kleine aanplanting ten oosten van Mametz Wood (Somme).

lees meer ...
Berles New Military Cemetery. 16-01-2017
Berles-au-Bois Frankrijk.

Berles New Military Cemetery  ligt in de Franse gemeente Berles-au-Bois (Pas-de-Calais).

lees meer ...
Hooge 'Craters'. 13-07-2015
Hooge (Zillebeke) Ieper België.

Het was 19 juli 1915.

lees meer ...