Zonnebeke  België.
Crypte Zonnebeke 'Jules Deraedt'.
Zonnebeke België.

Deze gemeenschappelijke grafkelder op de Zonnebeekse burgerbegraafplaats is een unicum in België. Binnen staan houten doodskisten voor 15 doden. Er liggen elf doden uit WOI, drie uit WOII en één oud-strijder van 1830 (Belgische onafhankelijkheidsoorlog). Bovenaan op het platte dak worden de WOI en WOII doden herdacht met heldenhuldezerkjes. Uit voorlopig historisch onderzoek blijkt evenwel dat de doden uit de crypte vermoedelijk niet zo Vlaamsgezind waren, als de heldenhuldezerkjes doen geloven.

 

In één van de kisten liggen de stoffelijke resten van Jules Deraedt. Jules werd geboren te Zonnebeke op 31 oktober 1893. Hij was de zoon van Richard Deraedt en van Euphrasie Noyez. Voor hij naar de oorlog trok woonde hij in de Forestraat en kwam hij er aan de kost als dagloner. Toen de oorlog uitbrak moest ook Jules zijn vaderland gaan verdedigen. Hij werd soldaat bij de 6de Compagnie van het 14de Linie regiment (infanterie).

 

 

Het is in die eenheid dat hij zal deelnemen aan het eindoffensief van 1918. Op 28 september 1918, om 2u.30 's morgens brak er een hevig bombardement los van aan de Noordzee tot Ieper. De Duitse reactie was zwak, het was nog donker en er ging een artificiële mist over het front. 5u.30 de Belgische infanterie rukt op, één van de aanvallers is Jules. De eerste Duitse linies boden weinig weerstand, de vijand was compleet verrast. Het drassige terrein waar ze over moesten en de stortregen vertraagde de opmars aanzienlijk, maar al bij al verliep het eerste deel van de opmars zeer vlot. Gesteund door een goed artillerievuur veroverde de Infanterie de drie Linies van de eerste stelling. Enkele vijandelijke weerstandsnesten werden het zwijgen opgelegd en de Steenbeek, die te midden van het drassige landschap moeilijk te situeren was, overgestoken. Hier aan de Steenbeek eindigde voor Jules, op 28 september, de oorlog maar ook zijn jonge leven! Jules werd eerst ergens begraven op het slagveld, in 1921 werd hij overgebracht naar de Crypte van Zonnebeke.

 

Meer artikels
Australian Tunnellers Memorial HILL 60. 21-08-2017
Zillebeke (Ieper) België.

Onmiddellijk na de oorlogsverklaring van Groot-Brittannië aan Duitsland besloot de Australische regering om een Australian Imperial Force ter beschikking te stellen.

lees meer ...
Poelcapelle British Cemetery 'Sec. lieut Hugh Gordon Langton'. 23-10-2017
Langemark- Poelkapelle België.

De gemeente Poelkapelle werd tijdens de 'Eerste Slag bij Ieper', op 20 oktober 1914, door de Duitsers veroverd, de Fransen die het dorp toen in handen hadden moesten wijken voor de vijandelijke overmacht.

lees meer ...
Highland Cemetery 'Sgt. MacKenzie'. 03-04-2017
Roclincourt Frankrijk.

 

De Britse begraafplaats Highland Cemetery ligt te midden de velden, op 830 meter ten noordoosten van het dorpscentrum.

lees meer ...