Mont St Quentin   Frankrijk.
Australian Digger.
Mont St Quentin Frankrijk.

Mont St Quentin lag slechts op een hoogte van 100 meter, maar was heel belangrijk voor de Duitse verdediging van de Somme-linie. Hier in Mont St Quentin staat nu het prachtige monument van de Tweede Australische Divisie die hier een van haar grootste overwinningen boekte. Tussen 31 augustus en 2 september 1918 viel de Tweede Australische Divisie hier het Duitse bastion van Mont St Quentin aan en veroverde zo de weg naar de stad Péronne. Vermoeide en onderbemande eenheden zoals het 21ste Australische infanterie bataljon verdreven de vijand uit hun goedgeplaatste posities. Sergeant Albert Lowerson (21e bataljon) verdiende hier het Victoriakruis. De actie eiste een zware tol: er sneuvelden die dag drieëntwintig man van het bataljon.

 

 

Korporaal Phillip Star van de A’ Compagnie ( 21e bataljon.) beschreef het gebeuren van 1 september 1918:

De Duitsers hadden zich teruggetrokken naar een plaats waar ze dekking hadden en zorgden er, voor ze zich verder terugtrokken, voor een dodelijke beschieting. Ze bereikten er echter weinig mee, want we waren die dag niet in de stemming om te worden gestopt en eisten een volledig verlies van de verslagen Duitser. We waren nauwelijks bij de weg neergestreken of de mitrailleurs werden op ons geopend, soldaat McIntosh werd gedood. Hij werd in de borst getroffen en was op slag dood. We renden naar de overkant van de weg, maar de kogels volgden ons. Het had geen zin terug te keren, dus staken we over en zetten door. Sommigen van ons kwamen bij een grote granaatkrater die we ons eigendom maakten en vonden er twee mannen die deze al in hun bezit hadden… We bereikten een loopgraaf die stevig in handen was van de vijand. Met handgranaat en bajonet forceerden we hen terug. We baanden ons geleidelijk aan een weg, zodat de rest van de Duitsers die zich terugtrokken van de vastbesloten opmars van onze compagnies aan de linkerkant onder ons vuur kwamen, en gedwongen werden om ons door te laten of zich over te geven. Een groot aantal koos voor het laatste alternatief. De Duitse zware artillerie hielp ons onbewust tijdens deze fase. De mannen aan het hoofd van onze compagnie baanden zich langzaam een weg door de loopgraaf, maar de mannen in de achterhoede van de compagnie bevonden zich in het open veld en de 8-inch en 5,9-inch granaten kwamen erg dichtbij…Onze zorg was niet zozeer de vijand voor ons, maar de granaten achter ons. Deze loopgraaf was de laatste vesting van de verdediging van Mont St Quentin en vrij snel daarna verenigden we ons met onze moedercompagnies en bereikten zo ons doel…  

Meer artikels
Monument 'Korporaal Seyit'. 16-03-2015
Kilitbahir Turkije.

Een van de vele Turkse heldenverhalen is de vertelling van korporaal Seyit. Op 18 maart 1915 waren alle 61 kameraden van de artillerist Seyit buiten gevecht gesteld.

lees meer ...
Hurlus 'Cpl Gabriel Brouat'. 23-03-2015
Hurlus Frankrijk.

Februari 1915, de gevechten in de Champagne (eerste slag in de Champagne van 14/12/1914 tot 17/03/1915) werden verder gezet.

lees meer ...
Franse begraafplaats Saint-Charles-de-Potyze. 11-05-2015
Ieper Belgiƫ.

In de week volgend op 8 mei werd er fel gestreden in het gedeelte van de Ieperboog gelegen tussen Mouse Trap Farm en ’t Hooge. 

lees meer ...