Geluwe België.
Ruïne Duitse elektriciteitscentrale.
Geluwe België.

Geluwe was voor de Duitsers lange tijd de laatste en vaak massaal bezette kwartiergemeente op de beruchte Ypernstrasse en de Menin Road. Hier rook het dagelijkse leven nog een klein beetje naar vrede.

 

Vandaag de dag staat In de Dadizelestaat, bij de hoeve Denturck, nog een ruïne van een Duits elektriciteitsgebouw. Dit gebouw is een getuige van de enorme logistieke infrastructuur die de Duitsers achter de frontlinies uitbouwden. Het was duidelijk dat de Duitse bezetters dachten dat de oorlog lang zou duren. Tijdens de oorlog werden in de nabijheid van de boerderij Duitse verdedigingsstellingen aangelegd, waardoor het gebouw omgeven was door prikkeldraad, bunkers en andere verdedigingswerken. Iets ten westen van het elektriciteitsgebouw liep de 'Flandern II – Stellung', net ten zuiden van het gebouw de 'Ledegem-Riegel'.

 

 

Het elektriciteitsgebouw was nog niet ingetekend op een Britse militaire stafkaart van 3 juli 1917, maar stond wel aangeduid als een hut op een Britse stafkaart van 3 september 1917. Op een geallieerde luchtfoto van 22 augustus 1918 was het uit twee verdiepingen bestaande torenvolume van de elektriciteitscentrale duidelijk herkenbaar. De centrale zou tijdens de oorlog slechts drie dagen effectief elektriciteit opgewekt hebben. Op basis van de bouwsporen lijkt het aannemelijk dat de elektriciteit er met een gasmotor werd opgewekt. Andere bronnen beweren dat de elektriciteit er werd opgewekt met een stoommachine, die zelf hout als brandstof nodig had. De elektriciteit was uiteraard enkel voor militair gebruik, al legde meer dan één burger stiekem een draad van de hoofdleiding naar de eigen woning.

 

In de Menenstraat te Geluwe staat er ook nog een door de Duitsers gebouwde elektriciteitscabine die voor stroomverdeling zorgde. Deze elektriciteitsgebouwen zijn heel zeldzaam en waardevolle overblijfselen uit WOI. Er zijn geen andere gekende voorbeelden in Vlaanderen.

 

 

 

Meer artikels
Jägerdenkmal 'Seinen Helden'. 15-05-2017
Hartmannswillerkopf ( Vieil Armand) Frankrijk.

De Fransen waren in 1914 van plan om zelf aan een snelle opmars te beginnen naar Elzas-Lotharingen, terwijl o.a. de Britse troepen de Duitsers op Belgisch grondgebied moesten tegenhouden.

lees meer ...
Necropolis van Grimde. 18-08-2014
Grimde (Tienen) België.

Op 16 augustus 1914 stelde de 1ste Belgische legerafdeling zich op in een boog rond de stad Tienen. De Belgische legerstaf wou beletten dat de Duitsers langs de Grote Gete en door Tienen zouden oprukken. De tweede gemengde brigade bezette de sector tussen de Leuvensesteenweg en Oplinter. Het 22ste Linieregiment verdedigde de stellingen van aan de Diestsesteenweg tot aan de hoogte van de Oplintersesteenweg op het grondgebied van Sint-Margriete-Houtem.

lees meer ...
La Targette, le cimetière miliaire tchécoslovaque et son mémorial 05-03-2018
Neuville-Saint-Vaast Frankrijk.

Het blijft onwaarschijnlijk op hoeveel kleine en grote verdrongen verhalen uit de twee wereldoorlogen je botst tijdens een fronttour door Frans-Vlaanderen.

lees meer ...