Geluwe België.
Ruïne Duitse elektriciteitscentrale.
Geluwe België.

Geluwe was voor de Duitsers lange tijd de laatste en vaak massaal bezette kwartiergemeente op de beruchte Ypernstrasse en de Menin Road. Hier rook het dagelijkse leven nog een klein beetje naar vrede.

 

Vandaag de dag staat In de Dadizelestaat, bij de hoeve Denturck, nog een ruïne van een Duits elektriciteitsgebouw. Dit gebouw is een getuige van de enorme logistieke infrastructuur die de Duitsers achter de frontlinies uitbouwden. Het was duidelijk dat de Duitse bezetters dachten dat de oorlog lang zou duren. Tijdens de oorlog werden in de nabijheid van de boerderij Duitse verdedigingsstellingen aangelegd, waardoor het gebouw omgeven was door prikkeldraad, bunkers en andere verdedigingswerken. Iets ten westen van het elektriciteitsgebouw liep de 'Flandern II – Stellung', net ten zuiden van het gebouw de 'Ledegem-Riegel'.

 

 

Het elektriciteitsgebouw was nog niet ingetekend op een Britse militaire stafkaart van 3 juli 1917, maar stond wel aangeduid als een hut op een Britse stafkaart van 3 september 1917. Op een geallieerde luchtfoto van 22 augustus 1918 was het uit twee verdiepingen bestaande torenvolume van de elektriciteitscentrale duidelijk herkenbaar. De centrale zou tijdens de oorlog slechts drie dagen effectief elektriciteit opgewekt hebben. Op basis van de bouwsporen lijkt het aannemelijk dat de elektriciteit er met een gasmotor werd opgewekt. Andere bronnen beweren dat de elektriciteit er werd opgewekt met een stoommachine, die zelf hout als brandstof nodig had. De elektriciteit was uiteraard enkel voor militair gebruik, al legde meer dan één burger stiekem een draad van de hoofdleiding naar de eigen woning.

 

In de Menenstraat te Geluwe staat er ook nog een door de Duitsers gebouwde elektriciteitscabine die voor stroomverdeling zorgde. Deze elektriciteitsgebouwen zijn heel zeldzaam en waardevolle overblijfselen uit WOI. Er zijn geen andere gekende voorbeelden in Vlaanderen.

 

 

 

Meer artikels
Bard Cottage Cemetery. 15-06-2015
Boezinge (Ieper) België.

Bard Cottage was de naam van een boerderij, gelegen tussen de huidige begraafplaats en het kanaal Ieper-IJzer, nabij een brug die Bard’s Causeway genoemd werd.

lees meer ...
Kerstbestand eind 1915 'Shake Hands'. 21-12-2015
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Tijdens de oorlog waren er meerdere amicale kerstbestanden. Deze wapenstilstanden waren er op initiatief van de manschappen in de loopgraven gekomen.

lees meer ...
Carriere Wellington 'New Zealand Tunnellers'. 16-01-2017
Arras Frankrijk.

Zowel boven als onder de grond werd er gezwoegd en gegraven.

lees meer ...