Gardone Riviera Italië.
Vittoriale Degli Italiani.
Gardone Riviera Italië.

Op een heuvel in Gardone Riviera ligt een van de meest bijzondere bezienswaardigheden aan het Gardameer: het museum Vittoriale Degli Italiani. Het museum is een wonderbare collectie van gebouwen, kunst- en kitschvoorwerpen, oorlogsrelicten en voertuigen samengebracht in een park. Het museum werd opgebouwd en aan de Italiaanse staat nagelaten door de beroemde en excentrieke romanschrijver, dichter, dandy en piloot Gabriele d'Annunzio (1863-1938). Hier verzamelde de schrijver allerlei curiosa en voorwerpen die met de Eerste Wereldoorlog en zijn eigen leven te maken hadden. Zo zie je er bijvoorbeeld de boeg van een oorlogsschip, een vliegtuig en auto's. Er is een openluchttheater met prachtig uitzicht op het Gardameer. Helemaal boven op de heuvel staat een indrukwekkend mausoleum, waarin sinds 1963 het gebeente van d'Annunzio rust.

 

 

De Italiaan Gabriele d'Annunzio was rond de eeuwwisseling een van de meest geruchtmakende auteurs in heel Europa. Ging aanvankelijk de aandacht vooral uit naar zijn van decadentie doortrokken werken, later verschoof die aandacht naar zijn schandaleuze persoonlijkheid. Na zijn echtscheiding van Eleonora Duse, in 1903, was het leven van d’Annunzio gedegenereerd tot een spektakel. Na jaren als een Italiaanse Renaissance-vorst te hebben geleefd (een peperduur interieur, 20 huisbedienden, 36 honden, 31 paarden, 200 duiven en 5 katten) moest hij in 1910 als gevolg van de schuldenlast Italië verlaten. Hij trok naar Frankrijk waar hij zijn laatste grote roman schreef, genaamd ‘Misschien, misschien ook niet’. In en na de Eerste Wereldoorlog zou hij in Italië een nationale held worden, om dan  vervolgens nog bij leven te eindigen als museumstuk in zijn tot nationaal monument verklaarde villa.

           

In 1915 keerde hij naar Italië terug en maakte hij er propaganda tijdens de oorlog. Wereldoorlog I liet zijn nationalistische kant erg naar boven komen, maar met een rol als propagandist was d’Annunzio al snel niet meer tevreden! Op 23 mei 1915, op 52-jarige leeftijd, meldde hij zich vrijwillig als cavalerie-luitenant. Uiteindelijk zou hij dienen bij de marine en vooral bij de vliegertroepen. Boven Trieste wierp hij een manifest af ter bevrijding van de er onder Oostenrijks bestuur levende Italianen. De regering in Wenen zette daarop een prijs van 20.000 Kronen op zijn gevangenneming. D’Annunzio betrok in Venetië het huis van de Prins Hohenlohe en voerde van daar uit zowat zijn eigen private oorlog ter zee en in de lucht tegen de Oostenrijkers. In 1916 moest hij een noodlanding maken met zijn vliegtuig en geraakte hij ernstig gewond aan zijn oog. De wonde genas niet met als gevolg dat d’Annunzio voortaan maar door één oog kon zien. Tijdens zijn herstel componeerde hij, met de hulp van zijn dochter Renata, ‘il notturno’. Drie maanden later keerde hij, tegen de wil van zijn artsen, terug naar het front en vloog hij alweer bombardementsvluchten. Voortaan werd hij de “Comandante” genoemd en in 1917 verzocht hij in een memorandum aan de Italiaanse stafchef Cadorna de vliegertroepen op een agressieve wijze in te zetten met de bedoeling een strategische bommenwerpers vloot in te zetten tegen de infrastructuur en industrie van de vijand alsook bombardementsvluchten ter ondersteuning van de infanterie.

 

 

Onvergetelijk werd d’Annunzio in de militaire vliegerij toen hij met zijn eskader op 9 augustus 1918 pamfletten afgooide boven Wenen, dat was zijn beroemdste heldendaad. In de herfst van 1917 was de “Comandante” nochtans op het nippertje aan een lynchpartij ontsnapt van eigen Italiaanse infanteristen na de Italiaanse nederlaag nabij Caporetto. Onbewogen zag hij zelf toe hoe 38 van deze infanteristen geëxecuteerd werden. Het einde van de oorlog maakte d’Annunzio mee aan het westelijke front als luitenantkolonel in de reservetroepen. d'Annunzio ontving vijf zilveren en een gouden medaille voor zijn dapper gedrag. Het vliegtuig waarin hij toen vloog is nu in het museum van Gabriele d'Annunzio te vinden. 

 

 

 

Meer artikels
'Angelo della Carità' Cimitero degli Eroi. 21-08-2017
Aquileia Italië.

Het Italiaanse Aquileia is een Oud-Romeinse stad gelegen in de provincie Udine.

lees meer ...
Belgische Militaire Begraafplaats Houthulst 'Eresaluut'. 17-04-2017
Houthulst België.

Wanneer we op de BMB van Houthulst rondkuieren dan denken we vooral aan de pijn en ellende die de hier rustende jongens en mannen moesten doorstaan!

lees meer ...
Haggis Trench. 09-02-2015
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

Velen denken dat de infanteristen en andere militairen, meestal van lagere rang, die ingezet werden in de loopgraven constant in de voorste linies zaten.

lees meer ...