Cambrai Frankrijk.
Cambrai East military Cemetery.
Cambrai Frankrijk.

Tussen het begin en het einde van het lenteoffensief, van 21 maart 1918 tot en met 29 april 1918, verloren de Duitsers 348.000 man. De Duitse legerleiding, met aan het hoofd generaal Ludendorff, riep het lenteoffensief uit tot overwinning! Want volgens de legerleiding hadden zij immers als eersten (tijdens de stellingoorlog) de loopgravenlinie van de vijand kunnen doorbreken. Maar in werkelijkheid was het offensief mislukt. De loopgravenlinie was weliswaar doorbroken, maar het Britse front bleef nog intact. Bovendien kampte het Duitse leger met een munitietekort en hadden zij zeer veel manschappen verloren. Doch Ludendorff weigerde om dit toe te geven en zette zijn offensief verder. De volgende offensieven hadden hetzelfde patroon: plotselinge uitbraken die gepaard gingen met enorm veel geweld, daarna volgde dan een stagnatie en werden er geen strategisch belangrijke plaatsen meer  in genomen.

 

 

Het lenteoffensief van de Duitsers bleef niet zonder gevolgen! De Fransen en Britten zinden immers op een revanche en planden tegenacties. Op 8 augustus 1918 zouden de geallieerden een gezamenlijke tegenaanval lanceren en hierbij meer dan 400 tanks inzetten. De Duitsers verloren terug hun moeilijk verworven terrein, leden weer enorme verliezen en verloren bovendien ook nog deels hun moreel. Ludendorff zou spreken over een ‘Zwarte dag voor de Duitsers’. De plannen voor de volgende Duitse offensieven werden na deze geallieerde aanval wijselijk opgeborgen. Later zou Ludendorff de linkse regering de schuld geven voor het falen van het lenteoffensief. De succesvolle tegenaanval van de geallieerden zou een enorme klap uitdelen aan de Duitsers en een belangrijke rol spelen in Duitslands overgave in november 1918.

 

 

Op 25 augustus 1914 marcheerden de Duitse militairen Cambrai binnen en ze zouden de stad pas op 9 oktober 1918, onder druk van de Canadezen, weer verlaten. De geallieerden hadden al eerder geprobeerd om de stad te bevrijden, maar dat lukte niet. Cambrai bleef zich handhaven als een belangrijke stelling in de Hindenburglinie. Tijdens de vier jaar durende bezetting groeide Cambrai uit tot een belangrijk logistiek centrum voor het Duitse leger. De Duitsers richten er een groot aantal militaire hospitalen in. De gewonden die er overleden werden eerst op de begraafplaats Porte de Paris ter aarde besteld. Maar in maart 1917 legde de bezetter dan een nieuwe begraafplaats aan langs de weg naar Solesmes. Deze begraafplaats werd gebruikt voor allen die in de Duitse militaire hospitalen van Cambrai overleden Duitsers, maar ook voor Britse, Franse, Russische en Roemeense krijgsgevangen die in Cambrai verzorgd werden en bezweken aan hun verwondingen. Ook heel wat Duitse jongens en mannen die te gevolge van het lenteoffensief om het leven kwamen vonden hier uiteindelijk een laatste rustplaats.

 

Vandaag rusten hier 7.939 Duitse militairen onder kruisen van witte steen en 2.746 in een ossuarium. De Cambrai East Military Cemetery verzamelt op hetzelfde terrein ook de graven van strijders uit het Gemenebest. Op het Soldatenfriedhof aan de weg naar Solesmes werd een hoek ingericht voor de Fransen. Een groot deel van de hier begraven militairen zijn van Russische afkomst, hun brigades vochten zij aan zij met het Franse leger.

 

 

 

 

 

Meer artikels
Dinant Cimetière de Foqueux 'Pte Owen J. Donlen'. 26-11-2018
Dinant België

Owen Joseph Donlen nam dienst als soldaat op 14 november 1916 en werd ingedeeld bij de 49e  bataljon van de Australische infanterie (4e divisie).

lees meer ...
Dreiging boven 'The Hawthorn Mine Crater'. 07-12-2015
Beaumont-Hamel Frankrijk.

Eind 1915 zat de oorlog vast! De geallieerde bevelhebbers vergaderden in het hoofdkwartier van de Franse generaal Joffre.

lees meer ...
Tranchée des Baïonettes. 06-06-2016
Douaumont Frankrijk.

Op 12 juni 1916 maakte dit stukje loopgraaf deel uit van de posities die ten westen van Douaumont een vooruitspringende uitloper vormden.

lees meer ...