Beveren-aan-de-Ijzer België.
Kerkhof Beveren- aan-de-ijzer.
Beveren-aan-de-Ijzer België.

Tijdens de oorlog lag Beveren-aan-de-IJzer meer dan tien kilometer van het front verwijderd. Eind 1916 werd hier een militair hospitaal opgericht. Het hospitaalcomplex bestond uit een 25-tal barakken, van ongeveer 30 op 5 meter, een operatiezaal en een aantal rijen verplegingsbarakken. Naast Belgische en militairen van andere nationaliteiten konden ook de burgers uit de regio hier terecht voor verzorging. Omdat de legerleiding er van uit ging dat de frontlijn zich meer naar het zuiden zou verleggen, verhuisde de chirurgische afdeling van het "Hôpital Militaire Belge" (Belgisch militair hospitaal) van het domein Cabour in Adinkerke op 12 maart 1917 naar Beveren-aan-de-IJzer. Het "modelhospitaal" stond toen onder de leiding van dokter Paul Derache. In totaal werden er 7.956 patiënten verzorgd. Gedurende de Slag bij Merkem (16 april 1918) werden er 506 Belgische gewonde militairen binnengebracht in het militairhospitaal. 58 hiervan overleden nog op diezelfde 16e april, 11 stierven de dag erop en 23 van hen stierven er op 18 april en 7 op 19 april.

 

De militairen die hier overleden werden op een aparte strook grond op het gemeentelijke kerkhof begraven. Nadien werden ze bijna allemaal verplaats naar een andere laatste rustplaats.In 1921 werd het militair hospitaal afgebroken.

 

 

Achter de kerk is nu toch nog een perkje met Belgische militaire graven. Daar staan zes grafstenen, waaronder twee heldenhuldezerkjes. Deze heldenhuldezerkjes met een Keltisch kruis, een meeuw of Blauwvoet en de letters AVV VVK (Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus) werden door frontsoldaat, schilder en tekenaar Joe English ontworpen. Vijf van de zes mannen stierven allen in het militair chirurgisch hospitaal van Beveren en werden hier dan ook oorspronkelijk begraven, het zijn:

 

  1. Gaston C. Marigo, geboren te Poperinge in 1895, soldaat bij de 7e Compagnie van het 1e Regiment Grenadiers, gekwetst aan het IJzerfront en overleden op 14 september 1918.
  2. Jules Milleville, geboren te Komen in 1891, soldaat bij de 11e Compagnie van het 1e Regiment Karabiniers, overleden op 8 november 1918.
  3. Lucien C. Berghof.
  4. Arthur C.M. Deconinck.
  5. Kolonel A.E.M. Bremer.
  6. Gaston Deloz.

 

Tussen de burgerlijke graven verspreid over het kerkhof, liggen nog twee graven van militairen. Zij lagen oorspronkelijk elders begraven, maar werden na de oorlog overgebracht naar het kerkhof van hun woonplaats Beveren-IJzer. De twee zijn:

  1. Joseph M.C. Desmyttere, in 1890 te Beveren geboren, hij was sergeant (mitrailleur) bij de 6e compagnie van het 3e Linieregiment en sneuvelde op 28 september 1918, tijdens het Eindoffensief, in Jonkershove bij het bos van Houthulst. Oorspronkelijk werd hij te Merkem begraven.
  2. Constant Pierre, in 1889 in Hondschote geboren, was soldaat-brancardier bij het Franse 162e regiment en overleed op 27 september 1918 in Frankrijk.

 

 

In de uiterste rechterhoek van het kerkhof ligt ook het Brits militair ereperk: het “Beveren-IJzer Churchyard”. Het terrein is vlak en cirkelvormig en is afgebakend door een haag. Hier liggen 20 Britten begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog overleden zijn in het militair hospitaal van Beveren-aan-de-IJzer, zij stierven allemaal in 1918. Daarnaast liggen ook acht Britten die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven hebben gelaten bij de terugtrekking naar Duinkerke in mei 1940.

 

 

Eén van de zes Belgische militairen die hier zijn laatste rustplaats vond was grenadier Arthur Camille Maria Deconinck. Hij was soldaat 2e klas bij het 2e Regiment Grenadiers, 3e bataljon, 9e compagnie. Hij behoorde tot de militieklas van 1908. Arthur werd op 24 oktober 1988 te Elverdinge geboren. Hij was de zoon van Emile Joseph Deconinck en Louise Fidelia Delbaere en was nog vrijgezel toen hij de wapens moest opnemen. Arthur werd op 17 juni 1918 bij Wieltje gewond door granaatscherven in borst en ruggengraat. Hij overleed vier dagen later, op 24 juni, in het militair hospitaal van Beveren-aan-de-IJzer. Op 25 juni werd hij begraven bij de kerk. Hij ligt nog altijd onder zijn originele heldenhuldezerk die bekostigd werd met de soldij van de kameraden uit zijn eenheid. Hij is één van de weinige militairen die overleden zijn in Beveren en die na de oorlog niet herbegraven werden op een militaire begraafplaats of gerepatrieerd werden naar de begraafplaats van hun gemeente waar ze woonden of geboren waren.

 

Naast Arthur Deconinck ligt Lucien Cornelis Berghof begraven, ook hij ligt onder een heldenhuldezerk begraven. Lucien werd geboren in Poperinge op 26 september 1897, hij was de zoon van Emilius Cornelis Berghof en Marie Louise Hellebout. Lucien was ongehuwd en kwam aan de kost als spinner.Op 5 juli 1916 moest hij als soldaat van de militieklas van 1916 in militaire dienst. Hij werd als soldaat ingedeeld bij het 11e Regiment Artillerie, 5e Batterij M.75 (mortier Schneider). Op 25 november 1917 werd hij levensgevaarlijk gewond door granaatscherven in de sector van Diksmuide. Hij werd direct geëvacueerd naar het militair hospitaal van Beveren-aan-de-IJzer, waar zijn linkerbeen werd geamputeerd. Maar Lucien overleed er de volgende dag om 09u10.

 

 

Onder één van de twee kruisen naast de heldenhuldezerken ligt Gaston Deloz. Gaston werd geboren op 4 juni 1894 in het Franse grensdorp Oost-Cappel. De familie vestigde zich later in de Belgische buurgemeente Beveren-aan-de-IJzer. De ongehuwde zoon van Richard Emiel en Elisa Sophia Maria Hooft werd in 1914 als milicien ingelijfd bij het Belgisch leger. Gaston sneuvelde te Langemark op 6 september 1918 om 19 uur, hij werd daar ook begraven onder het grafnummer 5415. Op 28 oktober 1921 werden de stoffelijke resten van Gaston herbegraven op het kerkhof van Beveren-aan-de-IJzer.

 

Een ander hier gelegen opmerkelijk graf is dat van Kolonel AEM (Adjoint d’Etat-Major) Bremer. René Bremer, geboren te Sommière, op 16 juni 1871, was getrouwd met Jeanne Françoise Helene Henriette Boutellier. Op17-jarige leeftijd trok hij als beroepsvrijwilliger naar de militaire school. Na zijn opleiding werd hij in 1891 ingedeeld bij het 9° Linieregiment. Zes jaar later In 1897 werd hij toegelaten aan de Krijgsschool. Hij was vooral geïnteresseerd in ballistiek en was de uitvinder van de Bremerschietschijf. Na de Duitse inval in België op 4 augustus 1914 maakte hij onder kolonel Biebuyck de terugtocht mee en nam deel aan de uitval vanuit de vesting Antwerpen. Op 26 augustus 1914 raakte hij gekwetst in Mechelen en werd tot 3 oktober 1914 verzorgd in het Sint-Elisabethhospitaal in Antwerpen. Op 21 november 1914, werd hij bevorderd tot kolonel en werd hij de commandant van het 1° Regiment Karabiniers. Op 14 oktober 1918, de dag dat de tweede fase van het eindoffensief werd ingezet met o.a. de bevrijding van Roeselare, werd de kolonel in Rumbeke door obusscherven in het hoofd getroffen. Hij werd geëvacueerd naar Zonnebeke, waar toen een chirurgische voorpost van het Belgisch militair hospitaal van Beveren-aan-de-IJzer was gevestigd. Doch de hulp mocht niet baten hij overleed daar nog dezelfde dag, om 13u40. Kolonel Bremer werd op 19 oktober 1918 begraven op het kerkhof van Beveren-aan-de-IJzer. Volgens de voormalige secretaris van Beveren-aan-de-IJzer zou het stoffelijk overschot van René Bremer (zonder de nodige vergunning) ontgraven zijn en wellicht naar Ukkel zijn overgebracht. Enkel de grafzerk is gebleven.

 

Meer artikels
Dud Corner Cemetey. 21-09-2015
Loos (Loos-en-Gohelle) Frankrijk.

Enkele maanden na de Duitse gasaanval nabij Ieper (22 april1915, Steenstrate - Langemark) lanceerden de Britten op 25 september 1915 in Loos, een klein mijnwerkersdorp gelegen in de driehoek Lens, Bethune, en La Bassee, hun eerste gasaanval.

lees meer ...
Vrsic Pass ' De Onbekende Rus'. 07-03-2016
Soca Slovenië.

Begin 1915 werd de kleine stad van Kranjska Gora, door de nabijheid van het Isonzo Front, plots van strategisch belang.

lees meer ...
Ploegsteert Memorial 'Madonna & Kind'. 17-07-2017
Ploegsteert ( Comines-Warneton ) België.

Bij het Britse Memorial to te missing van Ploegsteert vond er op zondagmiddag 26 juni 2016, dit in het kader van de mars Ieper-Albert, een speciale ceremonie plaats.

lees meer ...