Zillebeke (Ieper) België.
Bunkerresten.
Zillebeke (Ieper) België.

Zillebeke was voor de oorlog een rustig dorpje in de Westhoek, maar tegen 1918 lag het, wat er nog van overschoot, te midden van het slagveld. In de nacht van 15 en 16 juni 1918 kwam het 2nd Worcesterhire Regt. (2de bataljon) het 1st Queen’s Regt. (1ste bataljon) aan de frontlijn langs de oever van Zillebeke vijver aflossen. De mannen bleven enkele dagen rustig en herstelden of versterkten de verdedigingstellingen. Maar ondertussen werd er een verkenningsraid gepland. Men wilde weten wie de voor hen gelegen ruïnes van Manor Farm (hoeve Droogendaele) in handen had.

 

Om meer inzicht te verkrijgen over het gebied waar de raid in zou doorgaan werd door Lieutenant Colonel Stoney informatie opgevraagd aan het 154 SB-RGA (Siege Battery -Royal Garrison Artillery). Want de batterij lag van 11 januari tot 14 april 1918 op en rond Manor Farm. 2nd Lieutenant Greene van 154SB kwam naar het bataljonshoofdkwartier en gaf er omstandig uitleg over de posities, over de bunkers en dug-outs zoals hij ze zich herinnerde. Bovendien stelde hij en nog vijf andere vrijwilligers van 154 SB voor om de raid te begeleiden.

 

In de nacht van 19 op 20 juni was her zover. Vijf officieren en 138 onderofficieren en manschappen verlieten om 00u15 de voorste loopgraven en slopen via de meerbank vooruit. Met bajonet en handgranaten werd de eerst Duitse voorpost veroverd. In de nabij gelegen Manor Farm dug-out dropten ze een zware explosieve lading. Van de ganse groep bereikte enkel 2nd Lt Greene,  gunner Hugh Graham (154 SB) en een twaalftal infanteristen de posities op en rond de Farm. Er werden vijf gevangenen van het Duitse 457ste regiment mee naar achteren gebracht. Bij de Britse aanvallers telde men gelukkig slechts twee gewonden. 2nd Lt H.F. Boswell die het commando had over deze raid en 2nd Lt Green kregen na de actie het Military Cross toegekend, de vijf vrijwilligers van 154 SB kregen een Military Medal opgespeld.

Meer artikels
Russiche Kapel. 31-10-2016
Vrsic Slovenië.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de strijd tussen de Oostenrijks-Hongaarse en de Italiaanse legers aan de rivier de Isonzo in een reeks van 12 veldslagen beslecht.

lees meer ...
Tank Cemetery. 19-03-2018
Guemappe Frankrijk.

Het dorpje Guemappe ligt in het departement Pas-de-Calais, 800 meter ten zuidwesten van de hoofdweg van Arras naar Cambrai.

lees meer ...
Demarcatiepaaltje. 17-08-2015
Avocourt Frankrijk.

Kort na de Eerste Wereldoorlog werd in Frankrijk het idee geformuleerd om langs de oude frontlijn van de Vogezen tot Nieuwpoort een heirbaan aan te leggen om de herinnering aan dit front te bewaren.

lees meer ...