Thiaucourt Frankrijk.
Saint Mihiel American Cemetery and Memorial.
Thiaucourt Frankrijk.

Vanaf het voorjaar van 1918 namen troepen van het U.S.ARMY daadwerkelijk deel aan de gevechten op het westfront. In juni-juli ‘18 waren de Yankees volop betrokken bij de gevechten om de Duitse opmars richting Parijs te stoppen. Deze strijd zou in de geschiedenisboeken beschreven worden als de Tweede Slag van de Marne en als een keerpunt in de oorlog.

 

De Amerikaanse 2e divisie (2nd Infantry Division – Indianhead) slaagde er in om de Duitsers af te stoppen ten zuiden van het Bois de Belleau, bij de dorpen Lucy-le-Bocage en Bouresches. De op 1 juni 1918 gedane uitspraak van kapitein marinier W. Williams (5 juni 1887 – 12 juni 1918) van het United States Marine Corps (USMC) zou geschiedenis maken. Toen een Franse kolonel hem adviseerde om zich terug te trekken zou hij geantwoord hebben: Retreat? Hell, we just got here!”  Op 11 juni 1918 leidde kapitein Williams een aanval op de Duitse verdedigers in Belleau Wood. Slechts 1 van de 10 officieren en 16 van de 250 manschappen ( van de 51e compagnie, 5e regiment mariniers 4e brigade) overleefden de aanval, een aantal van de overlevenden waren gewond.

 

Vanuit Lucy-le-Bocage zou de 2e infanteriedivisie vanaf 6 juni via een serie aanvallen de Duitsers weer langzaam terugdringen. Op 25 juni veroverden de mariniers van de 2e infanteriedivisie het Bois de Belleau. Dit detail van het titanengevecht tussen de Duitsers en de geallieerde troepen, dat gaande was in de streek van de Marne, zou de Amerikaanse pers bereiken.  Floyd Gibbons  een Amerikaanse journalist kreeg het volgende bericht door de censuur: “Marines saved Paris by defending Château-Thierry against all odds” (Door Château-Thierry te verdedigen redden Mariniers Parijs, en dat tegen alle verwachtingen in). Het gebeuren werd nadien zodanig opgeklopt dat het legendarische proporties aannam en het beeld creëerde dat de U.S Marines Frankrijk hadden behoed voor de nederlaag. De Duitsers beschreven hen als de Teufel Hunden (dit verhaal werd echter niet bevestigd want de term was niet algemeen bekend in hedendaags Duits. De dichtstbijzijnde gemeenschappelijke Duitse term zou zijn "Höllenhunde" wat betekent "hellehond"). Maar hoe dan ook de legende van de Devil Dogs (Duivelse Honden bijnaam van de mariniers) was geboren.

 

 

Ook de belangrijke rol van de Amerikaanse 3e divisie (3rd Infantry Division) in de verdediging van Château-Thierry werd daardoor naar de achtergrond verdrongen. Nochtans stonden ze er als een rots in de branding, dat bezorgde hen de bijnaam ‘The Rock of the Marne’, ze staan nu nog steeds bekend als de Marne Division. Hoewel de Amerikaanse bijdrage in de strijd nog beperkt was, hadden de troepen in juni 1918 aangetoond dat ze het op konden nemen tegen de ervaren Duitse troepen.

 

De Amerikaanse aanwezigheid in 1918 speelde een doorslaggevende rol, maar de Yankees betaalden hiervoor een hoge prijs! Men telde114.000 doden en 205.690 gewonden. De dodencijfers omvatten ook doden als gevolg van ziekten. De VS mobiliseerde 4.355.000 militairen, 2.62% van hen kwamen om het leven. Het percentage voor de Verenigde Staten lijkt bijzonder laag maar dat is begrijpelijk omdat de Amerikaanse troepen pas in juni 1918 inzetbaar werden geacht voor de gevechten in de frontlijn. Tussen maart en november 1918 hebben in totaal 221.000 man van de Amerikaanse troepen effectief aan de strijd deelgenomen. Generaal Jack Pershing, opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten, heeft altijd geweigerd om zijn manschappen af te staan als versterkingstroepen voor de Franse en Britse legers. Dit tot grote wrevel van de betrokken bevelhebbers. Naar verhouding zijn de Amerikaanse verliezen zelfs aan de hoge kant, hun onervarenheid als operationele eenheid heeft zeker veel slachtoffers geëist. Velen van hen rusten nu op Amerikaanse militaire begraafplaats: ‘World War I St. Mihiel American Cemetery and Memorial’. De begraafplaats is gelegen op het grondgebied van de gemeente Thiaucourt-Regniéville in Meurthe-et-Moselle. Hier rusten  4.158 Amerikanen (117 onbekenden), men herdenkt  ook 284 vermisten.

 

 

Eén van de hier begraven mannen werd als Belg geboren maar sneuvelde als Amerikaans soldaat! Camille Vols werd geboren te Waterland-Oudeman werd in 1917 tot Amerikaan genaturaliseerd. Hij diende als Private First Class (soldaat 1e klas)  bij de 308th Field Artillery, 78th Division. In 1917 was Camille woonachtig te Hopewell, NY, USA. Hij trad in militaire dienst te New York en overleed op 22 februari 1919 aan een bronchopneumonie (Spaanse griep?).

 

In de kapel van de begraafplaats toont het mozaïek achter het altaar de Engel van de Overwinning, die een zwaard in de schede steekt na de slag en vredesduiven die olijftakken aandragen. De namen van 282 vermiste militairen staan valakbij op twee muren gegraveerd. Kleine bronzen rozetten staan bij de namen van de zes militairen die later teruggevonden en geïdentificeerd werden.

 

 

Op de begraafplaats staat ook een zonnewijzer waarvan in het voetstuk de uitspraak van generaal Pershing gebeiteld staat: "Tijd zal de glorie van hun daden nooit doen verbleken".

 

 

 

 

 

Meer artikels
Guynemer Memorial. 11-09-2017
Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle) Belgiƫ.

In de West-Vlaamse gemeente Poelkapelle staat een gedenkbeeld ter ere van de Franse piloot en luchtaas Georges Guynemer.

lees meer ...
Prikkeldraad 02-02-2015
Zonnebeke Belgiƫ.

Uitvinders probeerden in 1867 om draad met punten te vervaardigen, dat type van ijzerdraad moest dienen om weiden waarin vee graasde af te spannen.

lees meer ...
Fort Douaumont. 24-10-2016
Douaumont Frankrijk.

Het fort de Douaumont werd "veroverd" op 25 februari 1916 rond 17 uur door het Duitse 24e I.R (infanterieregiment uit Brandenburg). Al vanaf eind 1914 werd er overgegaan tot de geleide­lijke ontwapening van het fort.

lees meer ...