Cabaret Rouge British Cemetery.
Cabaret Rouge British Cemetery.
Cabaret Rouge British Cemetery.

 

Deze Britse militaire begraafplaats ligt ten zuiden van de dorpskern van Souchez langs de weg naar Arras. De begraafplaats ontworpen door de voormalige Canadese officier Frank Higginson heeft een veelhoekige vorm, vergelijkbaar met de afbeelding van een diamant. Het offerkruis staat in de zuidwestelijke hoek en de herdenkingssteen staat achter het toegangsgebouw in het midden van een cirkelvormige opstelling van graven. De begraafplaats herdenkt 7.660 doden waarvan 4.473 niet geïdentificeerden. Er ligt ook één Brits slachtoffer uit WOII, sergeant Herbert Robinson. Voor de oorlog stond dicht bij de plaats waar de begraafplaats aangelegd werd een café in rode baksteen en rode dakpannen. Dit café werd in maart 1915 volledig verwoest maar gaf wel zijn ongebruikelijke naam aan deze begraafplaats.

 

 

 

Op deze begraafplaats werd op 25 mei 2000 het lichaam van de Canadese onbekende soldaat gekozen. Hij rust nu bij het oorlogsmonument van Canada, Place de la Confédération in Ottawa en vertegenwoordigt daar de meer dan 116.000 Canadese slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Op de plaats van zijn oorspronkelijk graf, in plot 8, rij E graf 7, werd een speciale grafzerk geplaatst als herinnering aan deze gebeurtenis.

 

 

Eén van de vele Britse jongens die hier rusten is Driver (chauffeur) Enoch Hancox. Enoch werd in juni 1895 in Chasetown (gelegen in Staffordshire, Engeland) geboren in een mijnwerkersgezin. Enoch was de zoon van James en Lucy Hancox, het gezin telde 16 kinderen. Vader James werkte tot aan zijn dood in 1925 in de mijn, hij was toen 73! Enoch trok net als zijn vader de mijn in om te werken. In zijn vrije tijd ging Eoch turnen, hij was lid van de Chasetown gymnastic club.  De jonge Enoch ruilde de mijnschacht voor het leger. Hij nam dienst in Walsall. Hij kwam eerst terecht bij het South Staffordshire Regiment, maar van daar muteerde hij naar de artillerie. Eerst bij the Royal Horse Artillery  en dan bij the Royal Field Artillery. Hij diende in 72e brigade, als chauffeur bij de munitiekolonne en vervoerde artilleriegranaten. Er zijn geen documenten teruggevonden over de exacte doodsoorzaak van Enoch, maar in de familie denkt men dat zijn voertuig op 30 juni, ergens in 'Flanders', een voltreffer te verwerken kreeg en dat de jonge kerel op slag dood was.

 

Meer artikels
Butte de Vauquois. 23-03-2015
Vauquois Frankrijk.

De Butte de Vauquois was de hoogste heuvel in het gebied ten westen van de Argonne en bood een eindeloos gezichtsveld in alle richtingen.

lees meer ...
De Paxpoort. 25-04-2016
Diksmuide Belgiƫ.

Met de puinresten van de gedynamiteerde IJzertoren (15-16 maart 1946) werd in 1949 op het voorterrein, in de IJzerbedevaartweide, de Paxpoort of Poort van Vrede gebouwd.

lees meer ...
Belgische Militaire Begraafplaats Ramskapelle. 17-10-2016
Ramskapelle Belgiƫ.

Het dorpje Ramskapelle lag gedurende de ganse oorlog aan het IJzerfront.

lees meer ...