Zonnebeke  België.
Black Watch Corner.
Zonnebeke België.

Op 3 mei 2014 werd op Black Watch Corner te Zonnebeke een herinneringsmonument ter ere van het Black Watch Regiment ingehuldigd.  Een hulde voor de 8960 Schotse "Black Watch” officieren, onderofficieren en soldaten die stierven en de 20.000 gewonden die het regiment tijdens de oorlog telde.   Het bronzen beeld is een meer dan levensgrote weergave van een sergeant met het typische Schotse uniform van dit Highlander Regiment. Hij neemt een combattieve houding aan, met de bajonet op zijn Lee Enfield geweer. Deze creatie van beeldhouwer Alan Herriot staat nagenoeg exact op dezelfde plaats, op de zuidwestelijke hoek van het Polygoonbos, die op 11 november 1914 de geschiedenis inging als ‘Black Watch Corner’.

 

Het monument is niet alleen een permanent eerbetoon aan het legendarische Black Watch Regiment maar herinnert ook aan  moed en standvastigheid van het Britse beroepsleger ( BEF) op die plaats,  waaronder de Schotten van het Black Watch Regiment, de Scots Guards en de Queen's Own Cameron Highlanders. 

 

Na een grondig artilleriebombardement rukte de Pruisische Garde Divisie, de elite eenheid van de Duitse Keizer, vanuit Geluveld via de Meenseweg en de omliggende velden op naar de Nonnebossen en het Polygoonbos.  De bevelhebber van het Eerste Garderegiment te voet was Prins Eitel Friedrich, de tweede zoon van Keizer Wilhelm II. In de nacht van 10 op 11 november sliep de prins in het gemeentehuis van Geluwe. De Keizer sliep in Tielt. Tielt zou het strategische hoofdkwartier van het Vierde Duitse Leger in België worden. Hier tussen Geluveld en Black Watch Corner werd op 10 en 11 november 1914, doormiddel  van een defensieve aanval de opmars van de Duitsers gestuit, hoewel die numeriek in de meerderheid waren.   Samen met de steun van de Franse artillerie was dit voor de Britten waarschijnlijk één van de meest kritieke defensieve gevechten. Ieper was niet ingenomen, de vorming van de Ieperboog werd een feit en een verdere opmars naar de kust via deze regio was niet meer mogelijk. 11 november 1914 was ook meteen het einde van de Eerste Slag om Ieper, de oorlog zou nog juist geteld 4 jaar verder duren.  Het bataljon Black Watch, ook 'The Ladies from Hell' genoemd (bijnaam voor dit regiment tijdens WOI), had deel genomen aan de drie gevechten die samen de geschiedenis zijn ingegaan als de 'Eerste Slag om Ieper' ( Langemark 21-24 oktober, Gheluvelt 29-13 oktober en Nonne Bosschen 11 november ).

 

Historica Lyn MacDonald schreef: “It was here that the battle was won. It was here that the battle and war itself was very nearly lost”. (Lyn MacDonald, 1914 The Days of Hope) 

 

 

Meer artikels
Monument 45e Reserve-Divisie. 22-08-2016
Comines Frankrijk.

Gedurende de oorlog legden de Duitsers in Comines (Komen-Frankrijk) een begraafplaats aan naast de burgerbegraafplaats.

lees meer ...
'Poppies'. 14-11-2016
Menenpoort Ieper België.

De klaproos dook op in de context van de Eerste Wereldoorlog omdat ze het enige bloempje was dat bleek te groeien op gegriefde en verwoeste gronden.

lees meer ...
Dreiging boven 'The Hawthorn Mine Crater'. 07-12-2015
Beaumont-Hamel Frankrijk.

Eind 1915 zat de oorlog vast! De geallieerde bevelhebbers vergaderden in het hoofdkwartier van de Franse generaal Joffre.

lees meer ...