Merkem  (Houthulst) België.
Drie Grachten.
Merkem (Houthulst) België.

Een naamsteen markeert in Merkem de site van de voormalige voorpost 'Drie Grachten'.  Iets verder langs de zelfde weg aan de overkant van het Ieperleekanaal, in Noordschote hangt aan de gevel van een huis een gedenkplaat voor de onbekende Zouaaf. Nog wat verder langs dezelfde weg staat een demarcatiepaal met het opschrift 'Hier werd de overweldiger tot staan gebracht'. In deze regio zijn er geen tastbare overblijfselen meer uit de oorlog, enkel deze drie gedenktekens herinneren ons aan wat zich hier afspeelde.

 

Eind september en begin oktober 1914 kwamen de eerste Duitse verkenners te paard (Ulanen) aan in Merkem en trokken verder naar Noordschote. Om te verhinderen dat de Duitsers de brug aan de Drie Grachten zouden innemen, bouwen de Belgische genietroepen hier in oktober 1914 een verdedigingsstelling uit. De oprukkende Duitsers namen op 21 oktober 1914 het gehucht Luigem (Merkem) in. Na de onderwaterzetting, in begin november, bleef enkel de Drie Grachtensteenweg die over een verhoogde berm liep begaanbaar. Luigem werd een versterkt Duits schiereiland. Via de voorpost 'Drie Grachten' richtten de Fransen hun mitrailleurs op de weg en Luigem. In de nacht van 9 op 10 november 1914 ondernamen de Fransen met de Zouaven van het 1e regiment een aanval op de Duitse stellingen in Luigem, die mislukte! Beide kampen leden er zware verliezen. Tijdens die actie hadden de Duitsers er een aantal Zouaven gevangen genomen. Enkele dagen later waren de Duitsers aan de beurt, ze gingen in de tegenaanval maar lieten de gevangen genomen Zoauven voor zich uit lopen. Ze hoopten om zo de Fransen te misleiden, maar één van de Zoauven riep naar de Fransen: 'Tirez donc au nom de Dieu, ce sont les Boches!' Onmiddellijk openden de Fransen het vuur en zowel vriend (Zouaven) als vijand sneuvelde. De Duitse tegenaanval mislukte kompleet. De gedenkplaat herinnert ons aan deze heldhaftige, droevige gebeurtenis.

 

De Belgen namen in januari 1915 de voorpost Drie Grachten over van de Fransen. In april 1915 werd de voorpost door de Duitsers veroverd en versterkt met bunkers en loopgraven. De huidige demarcatiepaal herinnert ons aan de verste vooruitgeschoven Duitse  kleine wachtpost over de Drie Grachtenbrug. Deze regio ( Luigem, Drie Grachten en Merkem ) bleef tot aan de derde slag bij Ieper door de onderwaterzetting een  Duitse rustsector.

 

De naam 'Zouaven' is afkomstig van de Arabische benaming voor een Algerijnse stam waaruit aanvankelijk gerekruteerd werd. Ze behoorden tot de lichte Franse keurinfanterie en waren te herkennen aan hun exotische klederdracht (rode muts met zwarte kwast, blauwe jas met rode versieringen en ballonbroek). Tijdens de oorlog werden ze ingedeeld bij 9 regimenten, die in de loop van de oorlog op verschillende plaatsen in België werden ingezet. Een belangrijk deel onder hen werd aan het IJzerfront ingezet, zij kantonneerden in Koksijde-Bad.

 

Meer artikels
Toronto Avenue Cemetery 'Tribute'. 11-04-2016
Ploegsteert (Comines-Warneton) België.

De benaming van de begraafplaats is afkomstig van één van de vroegere paden die tijdens  de oorlog Ploegsteertbos  doorkruisten.

lees meer ...
Respect for History Park 'Gevechtscene'. 24-08-2015
Eceabat Turkije.

 

De strijd bij Hill 60 (Kaiajik Aghala) was het laatste grote gevecht op het schiereiland Gallipoli.

lees meer ...
Franse Militaire Begraafplaats Machelen. 05-11-2018
Machelen ( Zulte ) België.

Tijdens hun laatste gevechten hier in de regio kregen de Franse gesneuvelden een veldgraf, maar na de wapenstilstand kregen ze dan toch een eervolle laatste rustplaats.

lees meer ...