Vodice Slovenië.
Mausoleum Maurizio Ferrante Gonzaga.
Vodice Slovenië.

Op de Vodice berg werd  hevig gevochten, één van de Italiaanse aanvoerders hier was princepe (prins) Gonzaga. Op de foto zien we naast het cirkelvormige Mausoleum, heel kleintjes, de Monte Sveta Gora ( de Monte Santo = heilige berg) met haar 16e -eeuwse pelgrimsbasiliek. In mei 1917 was Sveta Gora het toneel van zware gevechten tussen de Oostenrijkse en Italiaanse troepen.  

 

Prins Maurizio Ferrante Gonzaga, voor wie het mausoleum in Vodice werd opgericht, werd geboren op 21 september 1861 in Venetië. Hij was ook Italiaans luitenant-generaal en Senator. Hij stamde uit de oude Italiaanse adellijke familie Gonzaga en droeg naast de prinselijke titel (prins van het Heilige Roomse Rijk) ook de titels van Marchese (markies) di Vescovato, Marchese del Vodice, Conte (graaf) di Villanova e Cassolnovo. In 1879 trok de jonge prins naar de militaire school en in 1881 legde hij als tweede luitenant de eed van trouw af in Alba. In 1889 werd hij benoemd tot kapitein en tien jaar later werd hij bevorderd tot luitenant-kolonel, in 1906 was hij stafchef van de militaire afdeling van Livorno. Op zijn tweeëntwintigste huwde hij met Angiolina Alliana van Alba. Het koppel kreeg twee kinderen, dochter Maria Josephine (geboren in Alba in 1884 en gestorven in Rome in 1974) en zoon Ferrante Vincenzo Gonzaga, markies van del Vodice (1889-1943). Maurizio werd ook generaal net als zijn vader die sneuvelde in 1943.

 

 

In 1909 op werd Prins Gonzaga gestationeerd in Genua onder het bevel generaal Luigi Cadorna. Enkele jaren later, in 1913, nam hij deel aan de Italiaans-Turkse oorlog en werd hij benoemd tot kolonel en commandant van het infanterieregiment dat gelegerd was in Tobruk. Hij werd toen bevorderd tot generaal-majoor en benoemd tot vicegouverneur van Cyrenaica.

 

Gedurende de Eerste Wereldoorlog keerde de generaal-majoor terug naar Italië, naar het tweede legerkorps, hij stond in dienst van General Peter Frugoni. Op 24 oktober 1915 kreeg hij het bevel van de 9e infanteriedivisie. Hij voerde zijn troepen aan in de strijd van Podgora en Tonezza, en stopte de opmars van de vijand in Val d'Astico en aan de Isonzo. In juli 1916 veroverde hij de Monte Cimone. Het jaar daarop in het voorjaar van 1917 veroverde hij na hevige gevechten de Monte Vodice in Gorizia. Hier verdiende hij zijn eerste medaglia d'oro al valor militare (de gouden medaille voor militaire moed). De Monte Vodice was een hoeksteen in de Oostenrijkse verdediging, de berg was sterk bemand en voorzien van tunnels en loopgraven. Generaal Gonzaga voerde daarna ook strijd in de Slag van Caporetto, hij blokkeerde er de vijand aan de Natisone, een rivier in Oost-Friuli in het noordoosten van Italië. Daar werd hij door de explosie van een granaat ernstig gewond aan de knie en aan zijn rechterhand. De generaal werd voor verzorging overgebracht naar het militair hospitaal in Udine. Om te vermijden dat hij gevangen zou genomen worden door de Oostenrijkers bracht zijn echtgenote hem op 28 oktober 1917 met de auto naar een ziekenhuis in Genua. Daar verbleef hij, tot augustus 1918, in het Mackenzie-hospitaal. Hier kreeg hij van de Italiaanse koning zijn tweede medaglia d'oro al valor militare toebedeelt. (Prins Gonzaga kreeg die gouden medaille dus tweemaal, daarnaast kreeg hij ook nog driemaal de zilveren- en tweemaal de bronzen medaille voor militaire moed toegekend.)

 

 

Na de oorlog werd hij belast met de ordehandhaving op de vredesconferentie in Genua, en werd hij senator. Op 3 september 1925 benoemde Benito Mussolini hem tot opperbevelhebber van de vrijwillige militie voor Nationale Veiligheid. Na iets meer dan een jaar trok hij zich terug in het privéleven. In 1932 kreeg hij de titel van Markies van Vodice. Hij stierf in zijn huis in Rome, op 24 maart 1938.

 

In 1941 liet de regering een mausoleum bouwen op de 651 meter hoge Vodice, ( nu grondgebied van Slovenië) waar men de stoffelijke resten van de Markies van Vodice wou begraven. Het was de wens van Gonzaga om begraven te worden op het slagveld waar zijn manschappen dapper  hadden gevochten en velen sneuvelden.  Italië die aan de zijde van nazi-Duitsland  in WO 2 de oorlog  verloor moest dit gebied afstaan aan het toenmalige Joegoslavië nu Slovenië. Met als gevolge dat Prins Gonzaga daar nooit werd begraven, hij rust nu in een familiegraf in Rome.

 

Nabij het mausoleum is er nu ook een open luchtmuseum met loopgraven, schuilplaatsen en het monument voor de Italiaanse 'Alpine Jagers'.

 

 

 

Meer artikels
Deutscher Soldatenfriedhof Tarabya 'Generalfeldmarschall Colmar Freiherr von der Goltz'. 18-04-2016
Tarabya (Istanbul) Turkije.

Achter een zwaarbewaakte ingangspoort ligt een Duitse militaire begraafplaats.

lees meer ...
Steenbeek Pte Harry Patch 'Always remember both sides of the line'. 14-08-2017
Langemark (Langemark-Poelkapelle) België.

In 1916  werd Harry Patch, hij was toen 18, opgeroepen. Harry werd ingedeeld bij het Machine Gun Corps van het 7e bat. "The Duke of Cornwall's Light Infantry".

lees meer ...
New Buttes British Cemetery ‘Doelheuvel’ 26-10-2015
Polygoonbos (Zonnebeke) België.

In de nacht van 3 op 4 mei 1915 trokken de Britten zich in de Ieperboog terug op een voordien voorbereide verdedigingslijn.

lees meer ...