Doornik België.
Oorlogsmonument Doornik.
Doornik België.

Doornik werd voor het eerst geconfronteerd met de oorlog op 24 augustus 1914. Toen werd slag geleverd tussen Franse territoriale troepen en de optrekkende Duitse Höherer Kavalleriekommandeur 2 (II. Kavalleriekorps). De Fransen konden de Duitse opmars verstoren en leverden zo hun bijdrage aan de redding van het British Expeditionary Force (B.E.F.), waarvan de westelijke flank anders bedreigd had kunnen worden.

 

 

Eind september 1914 waren er terug Franse eenheden in de stad: Spahis. In oktober 1914 werd de stad zonder slag of stoot door de Duitsers ingenomen, het was het begin van vier jaren bezetting. Wat vaak vergeten wordt, is dat Doornik een hele tijd dienst deed als Etappen-Hauptort van het 6. Armee (net zoals Gent voor het 4. Armee). Kronprinz Rupprecht von Bayern nam een hele tijd zijn intrek in de stad met zijn Heeresgruppen-hoofdkwartier. De bezetter verliet de stad op 1 oktober 1918. De stad had toen vier jaar onder de Duitse bezetting geleden, net zoals elders in België kende Doornik haar deportaties, opvorderingen en haar ontberingen. Op het einde van de oorlog lag Doornik opnieuw onder vuur. Op 8 november 1918 bliezen de terugtrekkende Duitsers al de bruggen van de stad op, enkel de Pont des Trous bleef gespaard. Twee dagen later, op 10 november’ 18, deden koning Albert I en Koningin Elisabeth hun intrede in de stad.

 

Het heel mooi groot dubbelzijdig monument der gesneuvelden in Doornik werd vervaardigd in arduin, uitgewerkt met realistische gedetailleerde beeldhouwwerken en reliëfs in brons. Het indrukwekkende werk, werd aanvankelijk gewijd aan de doden van WOI en later dan aan de slachtoffers van de twee wereldbranden.

 

Het monument werd vervaardigd door Alois De Beule. In het midden plaatste hij in brons een moederfiguur die ons land symboliseert.  Zij sluit haar in nood verkerende kinderen in de armen. Enerzijds zien we een angstig stervende soldaat, een treurende en bevreesde geknielde burger en anderzijds zien we een creperende martelaar en een jammerende geknielde vrouw.

 

 

Parallel aan de 'scène', staan er recht en symmetrisch twee vrouwelijke personages, ze zijn  gedrapeerd op de oude manier en dragen elk, op Byzantijnse wijze ter  hoogte van de borst,  de kroon van de martelaren.  De bronzen composities gepositioneerd op de hoeken en de uiteinden van de steen, evenals twee bas-reliëfs, voltooien het geheel. Het reliëf aan de rechterkant symboliseert het begin van de oorlog, het linkse het triomferende einde van de oorlog. De inscriptie: "Ils moururent en héros pour l'honneur du droit" versiert de bovenkant van de stenen constructie.

 

Aan de beide uiteinden van het monument, parallel met de compositie, staan twee treurende Belgische soldaten face-to-face. Deze krijgers buigen het hoofd schuin naar voren, en tonen respect en eerbied. Het geweer wordt met de beide handen vastgehouden aan het einde van de geweerloop, de geweerkolf rust loodrecht tussen de twee voeten op de grond.

 

 

Aan de achterzijde van het monument vinden we de namen van de Doornikse strijders en krijgsgevangenen die de Grote Oorlog niet overleefden. Deze worden verder aangevuld met de naam van Gabrielle Petit (1916), en met de namen van civiele gedeporteerden die stierven als gevolg van de oorlog. Niet te vergeten, ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, met inbegrip van verzetsstrijders staan op het monument vermeld. Het gedenkteken werd onthuld op 13/08/1922. Hier en daar draagt het monument sporen van geweld uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Meer artikels
Y Farm Cemetery 'Pte W. Barwell'. 17-08-2015
Bois Grenier Frankrijk.

De Noord Franse gemeente Bois Grenier bleef het grootste deel van de oorlog in geallieerde handen.

lees meer ...
Duitse Mausoleums Hohrodberg (Baerenstall). 25-01-2016
Hohrodberg Frankrijk.

De strijd in de Vogezen leverde de Fransen geen doorbraak op, de Duitse tegenstand was te sterk. Bovendien wilden de Duitsers het in 1871 verkregen grondgebied niet afstaan.

lees meer ...
Mausoleum Maurizio Ferrante Gonzaga. 19-03-2018
Vodice Slovenië.

Op de Vodice berg werd  hevig gevochten, één van de Italiaanse aanvoerders hier was princepe (prins) Gonzaga.

lees meer ...