Arras Frankrijk.
Faubourg D'Amiens Cemetery ' An Unidentified Soldier'.
Arras Frankrijk.

De Britse militaire begraafplaats  Faubourg d'Amiens Cemetery ligt aan de Boulevard du Général de Gaulle. Toen Arras in het voorjaar van 1916 werd overgedragen aan de Britse troepen hadden de Fransen hier reeds een begraafplaats aangelegd. Na de overdracht in maart 1916 begroeven de Britten hun doden op het terrein dat achter de Franse begraafplaats lag. De military cemetery bleef tot in november 1918 gebruikt worden door de hier gelegen veldhospitalen en gevechtseenheden. Vooral tijdens de slag bij Arras, in 1917, zouden hier heel wat slachtoffers bijgezet worden.

 

 

Na de wapenstilstand werd de begraafplaats uitgebreid. Veldgraven van de nabij gelegen slagvelden en de doden van twee kleinere begraafplaatsen uit de omgeving werden naar hier overgebracht. De Franse graven werden na de oorlog naar andere herdenkingsoorden overgeplaatst, het daardoor vrijgekomen terrein werd door de Britten gebruikt voor de bouw van het Arras Memorial en het Arras Flying Services Memorial. De begraafplaats, die ontworpen werd door Edwin Lutyens, vormt  met de twee memorialen één geheel. De Britse dodenakker is aan de straatzijde toegankelijk via vier boogvormige doorgangen, die afgewerkt zijn met een driehoekig fronton. De begraafplaats wordt omsloten door een hoge bakstenen muur. De graven liggen in zeven perken in evenwijdige rijen opgesteld. Tegen de westelijke muur liggen enkele afzonderlijke graven van slachtoffers uit het voormalige Brits-Indië en Duitsers.

 

Onder 2.680 geïdentificeerde doden uit de Eerste Wereldoorlog zijn er 2.420 Britten, 143 Canadezen, 60 Zuid-Afrikanen, 26 Nieuw-Zeelanders, 9 Indiërs en 22 Duitsers.  1 Fransman en 1 onbekende Rus kregen hier ook hun laatste rustplaats. Die onbekende Russische militair overleed op 18 februari 1917,  hij maakte deel uit van het keizerlijke Russische leger. Ook deze Rus kwam naar Frankrijk met het Russisch expeditiekorps die de Franse gelederen kwam versterken. In ruil voor die Russische mankracht leverde Frankrijk oorlogsmaterieel aan de Russen. Simpel gesteld, Frankrijk had sinds 1916 gebrek aan manschappen en Rusland had een tekort aan wapens. De Fransman die hier werd begraven is Louis Eugène Renault. Hij was een Franse stagiair vertaler in dienst bij het Britse leger. Hij stierf op 6 juni 1916, op zijn grafsteen staat de tekst: Interprete stagiaire - Mort pour la France.

 

 

Op de begraafplaats rusten ook twee broederparen. De gebroeders M. en W. Mcisaac, beiden waren kanonnier bij de Royal Garrison Artillery. Ze kwamen allebei om het leven op 11 april 1918 en werden  naast elkaar begraven. De twee andere broers zijn korporaal Leslie Frank Bromwich en soldaat Edgar John Bromwich, beiden van het Royal Warwickshire Regiment, ook zij sneuvelden op dezelfde dag, op 4 juni 1916.

 

Op deze begraafplaats  werden ook 8 Britten (waaronder 1 niet geïdentificeerde) en 1 Amerikaan uit de Tweede Wereldoorlog begraven.

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Memorial Belgian Soldiers 1914-1918 Kensal Green St-Mary’s. 09-04-2018
Londen Verenigd Koninkrijk.

Tijdens WOI (periode 1914-1919) trokken en verbleven ruim 250.000 Belgische vluchtelingen naar Groot-Brittannië.

lees meer ...
Zantvoorde British Cemetery. 28-03-2016
Zandvoorde (Zonnebeke) België.

De Canadese troepen hadden al tijdens de Tweede Slag bij Ieper (22 april – 24 mei 1915) een zware tol aan mensenlevens betaald.

lees meer ...
MEBU voor MG compagnie 'In Treue Fest' 04-04-2016
Apremont Frankrijk.

Wanneer wij het oude front gaan bezoeken spreken de gidsen er vaak over Engeland, meestal bedoelen ze hier eigenlijk het Britse Rijk mee.

lees meer ...