Bolzano Italië.
Cimitero Militare Austro-Ungarico San Giacomo.
Bolzano Italië.

In San Giacomo (St. Jakob), ten zuiden van Bolzano ligt een grote militaire begraafplaats met een rijke geschiedenis. Binnen de 7.800 vierkante meter vindt u zowel een Oostenrijks-Hongaarse militaire begraafplaats als een Italiaanse. Hier rusten de lichamen van mannen die stierven tussen 1849 en 1945, een belangrijke periode in de geschiedenis van Italië en Oostenrijk, vanaf de onafhankelijkheidsoorlogen tot aan de Tweede Wereldoorlog. De Oostenrijks-Hongaarse en de Italiaanse graven worden gescheiden door een weg, ook de verschillende gebruikte architectonische stijlen zijn er goed merkbaar.

 

 

Het Oostenrijks-Hongaarse deel is heel interessant. Deze dodenakker was de eerste militaire begraafplaats die, in 1859, in Zuid-Tirol werd aangelegd. Op deze plek werden de gevallen mannen uit Zuid-Tirol begraven die sneuvelden tijdens de eerste en tweede onafhankelijkheidsoorlog. Ook de militaire gevallenen van de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog, in 1866, rusten hier. Het oord wordt sinds 1874 onderhouden en beheerd door de "Militärveteranenverein Bozen” (de oorlogsveteranen vereniging uit Bolzano).

 

 

Op de begraafplaats rusten  1502 Oostenrijks-Hongaarse militairen die overleden tijdens WOI en 142 die omkwamen tijdens WOII, in totaal vind men hier 3.938 Oostenrijks-Hongaarse graven. Hier werden ook moslims uit Bosnië en Herzegovina begraven, deze landen behoorden toen ook tot het keizerrijk Oostenrijk. De eenvoudige houten paaltjes  met het embleem van de halve maan herinneren ons aan deze strijders. Sommige paaltjes zijn omgevallen en de naamplaatjes zijn moeilijke leesbaar. Een naam die nog leesbaar is 'Muratovic Snesiz' helaas staat zijn functie en de datum van zijn overlijden niet vermeld op het plakaatje. Voorlopig werd nergens  informatie gevonden over die persoon. Zouden er nog gegevens zijn over deze militair? Of zal Muratovic Snesiz  slechts een naam blijven, één onbekend slachtoffer van de 'Grote Oorlog',...

 

 

Op het Italiaanse deel herinneren allerhande bezienswaardigheden ons eveneens aan belangrijke geschiedkundige momenten van de afgelopen twee eeuwen. We vinden bijvoorbeeld een kruis ter nagedachtenis van Russische krijgsgevangenen uit de eerste Wereldoorlog. Een votieve kapel, gebouwd in de klassieke neogotische stijl van uit die periode. Op de buitenmuren bevinden zich diverse herdenkingsplaquettes, één herdenkt 33 Zuid-Tiroolse politieagenten die omkwamen tijdens het verzet in Via Rasella te Rome in 1944. Een andere gedenkplaat herdenkt mannen die vielen tijdens de fascistische oorlog in Ethiopië (1935-1937). Het cimitero italiano dateert uit 1926 en telt 261 graven (115 uit de Grote Oorlog en 141 uit de Tweede Wereldoorlog). Aanvankelijk wou men hier een ossuarium bouwen, dat word bevestigd door de drie sculpturen die hier nu nog zichtbaar zijn. De beeldengroep stelt twee klassiek geïnspireerde krijgers voor, maar ze dragen wel de Italiaanse Adriaanhelm uit WOI. Het derde beeld, gekleed in een tuniek, stelt moeder Italië voor. Doch om een of andere reden werd later besloten om de resten van de militairen te begraven in nissen geplaatst aan de basis van het monument.

 

 

 

 

 

Meer artikels
Sottotenente Ferrero Adolfo Med. d'Argento. 19-06-2017
Asiago Italië.

Na de 'strafexpeditie' besloten de Italianen om een offensief te starten, dat besluit kwam er omdat de defensieve posities van de Oostenrijkers vebeterd waren en een dreiging vormden voor de Italiaanse legers in Cadore, Carnia en Isonzo.

lees meer ...
Monument Belgische Regimenten. 31-08-2015
Oud - Stuivekenskerke België.

Op de herinnering site te Oud - Stuivekenskerke worden er ook een aantal Belgische artillerie eenheden herdacht.

lees meer ...
Site Memorial Interallié. 17-07-2017
Luik België.

Boven op de heuvel van de wijk Cointe te Luik staat een grote witte toren en een witte basiliek.

lees meer ...