Giavera ( Montello ) Italië.
Giavera British Cemetery ( Cimitero Britannico di Giavera del Montello )
Giavera ( Montello ) Italië.

De Italianen die sinds mei 1915 meestreden aan geallieerde zijde kregen aan hun front, tussen november 1917 en november 1918, de steun van troepen uit het Gemenebest en Frankrijk. Op 4 december 1917 losten het XIe en het XIVe Britse Korps de Italianen af in de sector van de  Monte Montello aan het Piave front, links van hen waren Franse troepen actief. De sector van de Montello deed dienst als scharnier voor de gehele Italiaanse lijn, ze verbond het gedeelte tegenover het noorden van de Monte Tomba tot aan het Gardameer met de defensieve linie van de rivier de Piave, die Venetië dekte. Dit gebied was in handen het Derde Italiaanse Leger.

 

De in de sector verblijvende Britse troepen waren niet bij alle grote operaties betrokken, maar  voerden continu patrouilles uit langs de oever van de Piave rivier. De Britse artillerie zorgde ook voor succesvol tegenvuur in de regio.In januari 1918 namen Britse troepen aan een extra defensiesector over. Tussen december en maart voerde het Royal Flying Corps een groot aantal succesvolle aanvallen uit op vijandelijke vliegvelden, spoorwegknooppunten en andere objectieven. Gedurende deze periode werden vierenzestig vijandelijke vliegtuigen en negen observatieballonnen vernietigd, aan Britse zijde verloor men twaalf toestellen en drie ballonnen.

 

In maart 1918 werden de in de Montello-sector gelegerde Britse troepen afgelost. Drie divisies (7e, 48e en 23e) namen de Asiago sector in de bergen ten noorden van Vicenza over, twee andere divisies (5e en 41e) werden naar Frankrijk gestuurd. Enkele maanden later, in oktober, werden de 7e en de 23e divisie teruggetrokken van aan het Asiago Plateau en moesten ze het noordelijke gedeelte van het front van het 11e Italiaanse Korps tussen Salletuol en Palazzon, aan de Piave rivier, gaan overnemen. Deze divisies zouden een prominente rol spelen in de passage van de Piave (23 oktober-4 november 1918), tijdens de laatste slag bij Vittorio-Veneto. Hier zou al op 4 november ’18 de wapenstilstand in werking treden en zouden alle actieve vijandelijkheden gestaakt worden.


De mannen die stierven tijdens de verdediging van het Piave front, vanaf december 1917 tot maart 1918, en degenen die nadien in het westen van de rivier tijdens de Passage van de Piave omkwamen, rusten nu in het Cimitero Britannico van Giavera.

 

 

Giavera ligt 12 kilometer ten oosten van Montebelluna en 20 kilometer ten westen van Conegliano. Giavera British Cemetery telt 415 graven van geïdentificeerde oorlogsslachtoffers uit het Commonwealth. Op de begraafplaats staat ook het Giavera Memorial, daarop worden 151 leden van de strijdkrachten van het Gemenebest herdacht, allemaal slachtoffers die in Italië in 1917 en 1918 omkwamen maar geen gekend graf hebben. De begraafplaats zelf ligt op 1 km van het dorp, op de Monte Montello. Maar het Giavera Cemetery is toch anders dan de meeste andere Britse begraafplaatsen, hier zijn zowel de graven, de Stone of Remembrance en het Cross of Sacrifice immers vervaardigt uit marmer.

 

Onder één van die kille marmeren grafstenen liggen de stoffelijke resten van Second Lieutenant Arthur George Cox begraven. De 28 jarige Arthur Cox diende bij het 42e Squadron van het Royal Flying Corps en stierf aan het Italiaanse front op 15 december 1917.

 

 

Een ander hier begraven Brits officier, Second Lieutenant  John Scott Youll  V.C. werd aan het Italiaanse front beloond met een Victoria Cross en een Italiaanse onderscheiding. John werd geboren in juni 1897 te Thornley, County Durham, hij was de jongste zoon van Richard en Margaret Youll.  Na zijn lagere school koos John voor een technische richting en werd leerjongen bij een plaatselijke elektrieker. In juli 1916, melde hij zich aan bij de Royal Engineers (genie) en diende vervolgens dan aan het Westelijk Front. In augustus 1917 werd hij infanterieofficier bij de Northumberland Fusiliers en maakte deel uit van het 11e (Service) Bataljon. Tijdens de gevechten bij Polygon Wood (Zonnebeke) werd John voor zijn inzet in de dagorders vernoemd. In oktober 1917 vertrok het 11e Bataljon Northumberland Fusiliers naar Noord-Italië.

 

 

 

Op 15 juni 1918  toonde  Tempory (tijdelijk) Second Lieutenant  Youll  zich een waardevolle en moedige leider, zijn heldhaftig gedrag was een prachtig voorbeeld voor iedereen en leverde hem het Victoria Cross en de Italiaanse zilveren medaille voor moed op. Tijdens vijandelijke aanvallen trok hij met een aantal manschappen op verkenningspatrouille, maar ze kwamen onder vijandig vuur te liggen. Hij stuurde zijn mannen terug in veiligheid, maar bleef zelf ter plaatse om de situatie op te volgen. Nadien was het voor hem onmogelijk om zijn compagnie opnieuw te vervoegen, dus trok hij naar een nabij gelegen eenheid en bracht daar verslag uit. Toen de vijand in de aanval ging hield hij, met de hulp van manschappen van verschillende eenheden, stand op hun positie. Dat hield hij vol totdat de troepen aan zijn linkerkant hun post verlieten en een Duits mitrailleur hen van in de rug onder vuur nam.

 

 

John stormde naar de vurende mitrailleur en doodde zelf het grootste deel van het MG team! Dan draaide hij de veroverde mitrailleur om en opende het vuur op de tegenstrever. Hij schoot heel wat vijanden neer. Ondertussen bemerkte hij dat de vijand voet had gekregen in een gedeelte van de frontlijn, daarop organiseerde en voerde samen met een aantal mannen drie aparte tegenaanvallen uit. Iedere keer dreven ze de tegenstanders achteruit, maar toch kon geen stand worden gehouden door het te hevige tegenvuur. Tijdens de gevechten voerde hij dapper zijn manschappen aan en negeerde hierbij volledig zijn persoonlijke veiligheid.

 

Second Lieutenant John Youll sneuvelde enkele maanden later, op 27 oktober 1918, bij de oversteek van de onder vuur liggende Piave rivier. Hij was slechts 21 jaar oud. Het nieuws van zijn dood bereikte de familie in  Thornley op wapenstilstand, op 11 november 1918.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
4th Honved Regiment Monument. 11-09-2017
San Martino del Carso Italië.

Het 4e Honvéd Infanterie-Regiment maakte deel uit van de kaiserlich und königliche (k.u.k.) Armee.

lees meer ...
Sanctuary Wood. 17-11-2014
Zillebeke (Ieper) België.

Het bos dat ten N.O. van de huidige begraafplaats Sanctuary Wood Cemetery lag werd door de Britten 'Sanctuary Wood' geheten.

lees meer ...
Poppies in de Vlaamse velden. 13-06-2016
Geluveld ( Zonnebeke) België.

 

In 1916 speelde het zwaartepunt van de oorlog zich vooral af in Frankrijk, bij Verdun en in de Somme.

lees meer ...