Louverval ( Doignies ) Frankrijk.
Cambrai Memorial
Louverval ( Doignies ) Frankrijk.

De meest spectaculaire vernieuwing van de Slag bij Cambrai ( 20 november tot 04 december’17) was uiteraard het feit dat de Britten als doorslaggevend element in de veldslag gebruik maakten van een groot aantal (476) tanks. Maar de nieuwe methodes die door de Duitsers gebruikt werden in de tegenaanval waren misschien het meest belangrijke initiatief, en dat op zowel korte als middellange termijn. Als de gevechten op 4 december gestaakt werden, is het gene wat de Britten oorspronkelijk als een onverhoopt succes bestempelden uitgemond in een complete mislukking. De eerste terreinwinst was verloren gegaan, de menselijke verliezen waren aan beide zijden in balans en even hoog: 44.000 doden, gewonden en vermisten (waarvan 6.000 krijgsgevangenen) bij de Britten, 45.000 (waarvan 10.000 krijgsgevangenen) bij de Duitsers. Zo kwam ook de Cambraislag in het rijtje van bloedige en nutteloze veldslagen die plaatsvonden op het Westfront te staan.

 

 

Ongeveer in het midden van de kaarsrechte weg die Bapaume met Cambrai lieert ligt, totaal onbeschut en daardoor soms mistroostig van sfeer, het Britse Cambrai Memorial to the Missing met de daarnaast gelegen begraafplaats. Op deze plaats werd, nadat de Australiërs die begin april 1917 veroverd hadden, begonnen met het aanleggen van een begraafplaats. De militairen die toen van april tot december 1917 ter aarde werden besteld rusten nu in de rijen B en C. In 1927 werden het nabijgelegen Louverval Chateau Cemetery en de Duitse militaire begraafplaats van Louverval opgeruimd. De stoffelijke Britse resten van die begraafplaatsen werden hier op deze begraafplaats bijgezet waardoor het aantal graven hier nagenoeg verdubbelde. Thans hebben 124 slachtoffers hier een laatste rustplaats gevonden. 

 

In graf A 35 rusten de stoffelijke resten van Chirurg Surgeon Lieutenant Frank Pearce Pockock DSO MC & Bar R.N., als medisch officier op het schip de Iris II nam hij deel aan de Raid op de haven van Zeebrugge (23 april 1918).Vijf maanden nadien stierf hij in de buurt van Cambrai, hij was toen medisch officier bij het Drake Battalion (Royal Navel Division). Hij werd gewond en overleed op 29 september 1918 in de 149e (Royal Naval) Field Ambulance. Het verhaal wil dat hij een aanbeveling voor een Victoria Cross gekregen had, maar het werd hem niet gegund, hij kreeg wel een DSO.

 

 

 

 

 

 

 

Toen na de slag bij Cambrai, die in november en december 1917 plaatsvond, de Britse eenheden hun appel hielden bleken maar liefst iets meer dan 7000 militairen als vermist te moeten worden geregistreerd. Om de namen van de vermisten te eren werd hiervoor door de Commonwealth War Graves Commission the Cambrai Memorial to the Missing ontworpen en gebouwd. Het monument werd ontworpen door Harold Chalton Bradshaw die o.a. ook het Plugstreet (Ploegsteert) Memorial to the Missing ontwierp. Het memorial in Louverval kreeg de inscriptie: “THESE ALL DIED IN FAITH”.

 

 

De mooie reliëfs op het monument werden gecreëerd door Charles Sargeant Jagger. Beeldhouwer Jagger, zelf ook een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, heeft veel WOI monumenten vervaardigd. Jagger werd geboren in 1885 in Kilnhurst. Hij begon de voorbereiding op zijn carrière als beeldhouwer op de leeftijd van veertien, hij werd toen leerling metaalgraveerder. Hij studeerde aan de Sheffield School of Art, en vervolgens verhuisde hij naar Londen om te studeren het Royal College of Art. Bij het uitbreken van de oorlog nam hij dienst bij de Artists’ Rifles, in 1915 werd hij overgeplaatst naar het Worcestershire Regiment. Hij vocht mee in de Gallipoli campagne, daarna werd hij naar het Western Front gestuurd. Hij ontving het Military Cross voor getoonde moed. Zijn bekendste werk was het Royal Artillery Memorial dat te vinden is op Hyde Park Corner in Londen. In 1934 stierf hij vrij plots aan een longontsteking. Hij werd slechts 48 jaar.

 

 

Het memorial werd op 4 augustus 1930 door Lieuttenant-General Sir Louis Vaughan geïnaugureerd. Met dit monument werden de levens van 7048 vermiste militairen uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika herdacht.

 

Op het memoriaal staan er zeven militairen die beloond werden met het Victoria Cross:

• Private George William Burdett Clare (paneel 1)

• Private Frederick George Dancox (paneel 6)

• 2nd Lt James Samuel Emerson (paneel 5 en 6)

• Major Frederick Henry Johnson (paneel 1 en 2)

• Captain Allastair Malcolm Cluny McReady Diarmid (paneel 9)

• Captain Walter Napleton Stone (paneel 3en 4)

• Captain Richard William Leslie Wain (paneel 13)

 

 

Private Frederick George Dancox won zijn VC in 1917 in de buurt van Langemark. Op paneel 2 staat de naam van Lieutenant Gavin Patrick Bowes Lyon, een neef (cousin) van Elizabeth, the Queen Mother. Zijn broer Fergus wordt herdacht op het gelijkaardige Dud Corner Memorial bij Loos. Op paneel 13 worden de broers Osmond John en Wilfred John Queripel herdacht. Beide broers namen dienst bij de Kanaaleilandenmilitie. Aan familielid Captain Lionel Queripel is na de slag om Arnhem in september 1944 postuum het Victoria Cross toegekend. Op paneel 2 zijn de namen te vinden van Second Lieutenant Charles Fletcher en Lieutenant Herbert Wheelwright Windeler. Voor beiden zijn er bij Bourlon Wood privé-monumenten opgericht.

 

 

 

 

Meer artikels
Cimetière municipal Calais Nord 'Duitse Grafstenen'. 19-02-2018
Calais Frankrijk.

In 1867 kocht de stad Calais de polder Bodart, die was gelegen ten westen van de Citadel en had een oppervlakte van 36 000 m².

lees meer ...
Nécropole Nationale Française Auvelais 'Le Phare Breton'. 01-09-2014
Auvelais België.

Het Franse cimetière militaire van Auvelais, met haar prachtige Bretoense vuurtoren, herinnert ons er aan dat het Franse leger bij quasi alle grote veldslagen in België aanwezig was, en dat van augustus 1914 tot november 1918. Ook tijdens de 'kalmere' periodes bleef altijd een detachement Fransen aanwezig aan het Belgische front. Minstens 50.000 Franse militairen stierven of werden dodelijk verwond aan dit front.

lees meer ...
Redoubt Cemetery 'Eric Duckworth'. 03-08-2015
Helles Turkije.

Eric Duckworth was een piepjonge Second  Lieutenant van amper 19 jaar toen hij naar de oorlog trok.

lees meer ...