Monte Grappa Italië.
Ossuarium Monte Grappa.
Monte Grappa Italië.

De eerste slag van Monte Grappa, ook bekend als eerste slag bij de Piave in Italië, was een veldslag tussen de legers van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en het Koninkrijk Italië. Ze streden er voor de controle van het Monte Grappamassief, die er de linkerflank van het nieuwe Italiaans Piave front bestreek. Na het Oostenrijkse herfstoffensief van 1917 had het Italiaanse leger zich volledig moeten terugtrekken. De Italiaanse chef van de generale staf, generaal Luigi Cadorna, had de bouw van versterkte verdedigingen rond de top van de Monte Grappa bevolen. De berg moest veranderen in een onneembare vesting.

 

Toen het Oostenrijkse offensief de Italianen achteruitsloeg, gaf de nieuwe Italiaanse stafchef, Armando Diaz, het vierde leger de opdracht om te stoppen met hun terugtocht en om de posities tussen Roncone en de Monte Tomatico te verdedigen. Ondanks de hulp van het Duitse Alpenkorps slaagden de Oostenrijkers er niet in om de bergtop, tijdens de eerste slag om Monte Grappa, te veroveren. Die eerste strijd om de Monte Grappa speelde zich in hoofdzake af tussen 11 november 1917 en 23 december 1917. Het Oostenrijks falen was deels te wijten aan de overbelaste Duitse en Oostenrijk-Hongaarse toevoerlijnen, en anderzijds aan het feit dat Armando Diaz de restanten van het verslagen Tweede Leger naar het Vierde Leger stuurde om het te gaan ondersteunen. Diaz gaf zijn plaatselijke commandanten ook veel meer vrijheid en speelruimte dan zijn voorganger, dat resulteerde in een meer elastische en effectieve Italiaanse verdediging. Het Italiaanse front langs de rivier de Piave werd zo gestabiliseerd. Daardoor slaagden de Oostenrijkers er niet in om de vlaktes rond de rivier te veroveren, ook de stad Venetië bleef zo buiten schot.

 

 

Op 23 december kwam Italië ‘s grootste bondgenoot eindelijk aan, het echte winterweer. Vechten in de dikke sneeuw koste de aanvallende Duitsers veel manschappen. In de Wurttembergse bergbrigade, werden veel compagnies, waaronder die van luitenant Erwin Rommel, gereduceerd tot vijfentwintig man. Op 28 december werden de Monte Asolone en de Col della Beretta heroverd door de troepen van de Abruzzi Brigade en de Alpini bataljons van Monte Rosa, Susa en Pinerolo. Het einde van de gevechten op de Monte Grappa, en het afsluiten van deze imposante strijd, was de herovering van Monte Tomba, op 30 december, door de Franse 47e divisie. Deze speciale bergdivisie bestond vooral uit bataljons Chasseurs Alpins (Alpijnse Jagers). In een half uur tijd werden meer dan 500 Oostenrijkers gedood, en drie keer zoveel werden gevangen genomen. Aan geallieerde zijde vielen 47 Franse en 4 Italiaanse militairen. Duitse en Oostenrijkse troepen trokken zich nu terug naar de onmiddellijke heuvellijnen ten noorden van Asolone, Pertica en Tomba en dat voor de duur van de winter.

 

 

 

 

Meer artikels
Oorlogsmonument Begraafplaats Steytelinck. 05-09-2016
Wilrijk (Antwerpen) België.

Dit monumentale beeldhouwwerk vervaardigd door Lode Eckermans staat vrij centraal op de begraafplaats Steytelinck.

lees meer ...
Canakkale Memorial voor de Turkse martelaren. 19-10-2015
Morto Bay ( Seddülbahir) Turkije.

“Honderd jaar geleden hebben duizenden van onze soldaten hun leven op dit front opgeofferd voor hun land en eer,”

lees meer ...
Chaudfontaine Belgische militaire begraafplaats. 11-08-2014
Chaudfontaine België.

Het Fort Chaudfontaine was één van de twaalf forten in de fortengordel opgericht voor de verdediging van de Belgische stad Luik in de late negentiende eeuw, dat gebeurde op initiatief van de generaal Henri Alexis Brialmont. Het fort werd gebouwd tussen 1888 en 1892, als een moderne betonnen infrastructuur, uitgerust met de nieuwste wapens van die tijd. Het fort was één van de zes kleine forten in gordel rond Luik.

lees meer ...