Poperinge België.
Lijsenthoek Military Cemetery 'Pte R. Van Neste'.
Poperinge België.

Tussen de vele Britse doden hier begraven op Lijsenthoek Military Cemetery vinden we de grafsteen van een gesneuvelde Canadese Private. Op deze' headstone' staat een toch erg Vlaams klinkende naam gebeiteld, namelijk: “R. Van Neste”. Inderdaad de hier begraven soldaat Richard Van Neste  heeft Vlaamse roots!

 

Richard Van Neste werd geboren in maart 1880, in het Oost-Vlaamse dorpje Elsegem. Hij was de zoon van Bruno en Marie Verpoort. Richard trad in 1903 in het huwelijk met Marie Vindevogel. Het kersverse koppel vestigde zich in Petegem, Richard werkte daar als hulponderwijzer. Enige tijd later verhuisde het koppel dan naar Deerlijk. In juni 1904 kregen de Van Nestes hun eerste kindje, een dochtertje dat Angelica werd genoemd. In totaal zou het echtpaar acht kinderen krijgen, maar twee baby’s overleden al kort na hun geboorte.

 

 

Net als veel Vlamingen toen, besloot Richard in 1911 om te emigreren, hij koos voor Canada. Op 8 maart scheepte hij in Antwerpen alleen in op het Canadese cargoschip de SS Mount Temple. Na een zeetocht van drie weken meerde het schip aan in St.-John, New Brunswick. Richard reisde verder door naar Winnipeg waar hij werk zocht. Tien maanden later, in januari 1912, keerde hij terug naar België. Hij kwam zijn echtgenote Marie halen, maar de kinderen moesten voorlopig nog in België blijven. Richard kon er in St.-Boniface, Manitoba, aan de slag als tuinman.

 

In mei 1914 verkreeg Richard zijn naturalisatie, hij was nu een onderdaan van het British Empire. Nog datzelfde jaar, in november, keerde hij nog eens naar België terug. Dit keer om zijn kinderen op te halen. Maar uiteraard dreigde de toen aan de gang zijnde oorlogssituatie roet in het eten te gooien. Richard slaagde na veel omwegen in om Oudenaarde te bereiken. Ook om België weer te kunnen verlaten moest hij liegen. Aan de ambtenaar van de Red Star Line gaf hij Amerika op als eindbestemming, hij maakte hem wijs dat zijn vrouw in Nebraska woonde. Het lukte, Richard kreeg een reispas en geraakte uiteindelijk via Liverpool in Halifax, Canada. Het was dan al halfweg januari 1915. Enkele maanden na de familiehereniging werd de jongste zoon Firmin geboren. De Familie Van Neste woonde in 16 Aulneau Street, St.Boniface. Het gezin leefde hier met hun nog zes in leven zijnde kinderen, hun twee dochters Angelica en Juliana en hun vier zonen Jules, Achille, Leon en Firmin.

 

Op 4 januari 1916 ging Richard, hoewel hij dan al bijna 36 jaar oud was, zich aanmelden als oorlogsvrijwilliger. Na zijn opleiding vertrok Richard dan op 18 september 1916 opnieuw vanuit Halifax. Hij was nu blijkbaar tijdelijk benoemd tot Lance Corporal  (1e  soldaat - hoewel op zijn grafsteen staat de rang van Private vermeld = soldaat, - misschien deed hij toen tijdelijk dienst als Acting Lance Corporal) bij het 100th Battalion (Winnipeg Grenadiers), Canadian Expeditionary Force (CEF) , een Canadees infanterie bataljon. Het zou nog enkele maanden duren vooraleer 'Private 216040 Richard Van Neste aan het front zou terecht komen. Begin maart 1917 was het zover. Hij was toen ingedeeld bij het 27th Bn. Manitoba (City of Winnipeg) Regiment.

 

Na enkele maanden frontdienst in Frankrijk belande Richard met zijn eenheid eind oktober 1917 in het Noord Franse Hazebrouck. Vanuit het hier gelegen station namen ze de trein richting Poperinge,van  het station van Poperinge vertrokken ze dan te voet naar de Ieperboog.

 

Op 6 november 1917, tijdens een van de aanvallen ter hoogte van Passendale, zat Richard samen met zijn strijdmakkers in de voorste linies. Al tijdens die eerste aanval op 6 november zou Richard schotwonden opgelopen hebben in de rechterdij en in het rechterbeen. Zijn eenheid zou pas in de nacht van 7 op 8 november afgelost worden. Pas nu kwam Richard in een hulppost terecht! Daar werd  een vers verband aangebracht. Nog de zelfde dag, op 8 november, werd hij overgebracht naar het No 10 Casualty Clearing Station, een brits veldhospitaal op Lijssenthoek nabij Poperinge. Richard overleed daar  twee dagen later aan zijn verwondingen.   

 

 

Vijf dagen later, op 15 november 1917, kreeg Richards echtgenote een telegram waarin vermeld stond dat haar man gewond was. Doch een paar dagen later volgde een tweede telegram met daarin het trieste nieuws van zijn overlijden. In 1921 kwam Marie samen met haar kinderen terug in België wonen. Twee van de kinderen keerden in 1950 terug naar Canada. Marie overleed op 2 april 1952 in Anderlecht.

 

Fotoshoot WO1oo bedankt Luc Donners voor zijn research naar Richard Van Neste.

 

 

Meer artikels
Österreichisch - Ungarischer Soldatenfriedhof Stanjel. 14-08-2017
Stanjel Slovenië.

In een heuveldorp, gelegen op ongeveer 30 km ten zuidoosten van Ljubljana ligt er een braakliggende Oostenrijks-Hongaarse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog.

lees meer ...
REDMOND WALK 7 juni 2013 The Pool of Peace 'Zero Hour'. 05-06-2017
Wijtschate (Heuvelland) België.

In januari 1916 startte men met het graven van  een 521 meter lange tunnel. Die moest dienen om de dieptemijn, 27 meter onder de Duitse stellingen, te plaatsen.

lees meer ...
De Dodengang / le boyau de la mort. 30-05-2016
Kaaskerke (Diksmuide) België.

Op 1 juni 1916 schreef oorlogsvrijwilliger René Deckers het volgende raar maar waargebeurde verhaal in zijn dagboek:

lees meer ...