Langemark- Poelkapelle België.
Poelcapelle British Cemetery 'Sec. lieut Hugh Gordon Langton'.
Langemark- Poelkapelle België.

De gemeente Poelkapelle werd tijdens de 'Eerste Slag bij Ieper', op 20 oktober 1914, door de Duitsers veroverd, de Fransen die het dorp toen in handen hadden moesten wijken voor de vijandelijke overmacht. Op 4 oktober 1917, tijdens de 'Derde Slag bij Ieper', slaagde de 11e Britse divisie er in om het dorp te heroveren. In april 1918 kwam het dorp opnieuw in Duitse handen. Belgische troepen heroverden Poelkapelle dan definitief op 28 september 1918.

 

Poelkapelle telde na de oorlog meerdere Duitse militaire begraafplaatsen. Vlakbij het Poelcapelle British Cemetery bevonden zich het Poelcapelle East German Cemetery, dat tijdens de oorlog door de Duitsers werd aangelegd,en het Poelcapelle New German Cemetery dat door Britse opgravingsploegen na de oorlog  werd aangelegd.  De begraafplaats Poelcapelle British Cemetery ontstond in 1919 door de concentratie van verspreide graven uit de omliggende slagvelden en door de ontruiming van kleinere dodenakkers die naar hier werden overgebracht. Hier worden 7.480 doden herdacht waarvan 6.230 niet zijn geïdentificeerd. De overgrote meerderheid van hen stierf in  oktober ( Slag bij Poelkapelle ) tijdens de Derde Slag bij Ieper in 1917. Er ligt ook 1 Brits slachtoffer uit de  Tweede Wereldoorlog.

 

Het meest bezochte graf hier is dat van John Condon. Met zijn 14 levensjaren word John Condon beschouwd als de jongste gesneuvelde Britse militair. Maar dit verhaal wordt nu betwist, want uit onderzoek blijkt  dat er meer dan waarschijnlijk een fout gemaakt werd bij de identificatie. Na grondig onderzoek dat pas decennia later plaats vond is men nu quasi zeker dat het stoffelijk overschot onder de grafsteen van iemand anders zou zijn!

 

Op Poelcapelle British Cemetery staat een special – memorial (herdenkingsteen) voor Second Lieutenant Hugh Gordon Langton. Deze Britse 32 jarige officier sneuvelde op 26 oktober 1917, tijdens de Slag bij Passendale.  Langton ligt hoogstwaarschijnlijk begraven op deze begraafplaats, maar de precieze locatie van het lichaam is onbekend, vandaar dat zijn herdenkingsgrafsteen het opschrift: "believed to be buried in this cemetery" draagt. Tijdens de oorlog was Hugh Gordon Langton officier bij het 2/4e bataljon van het London Regiment (Royal Fusiliers). Voor de oorlog woonde hij met zijn echtgenote Una in Londen. Hugh was toen een zeer beloftevolle violist, die les kreeg van de meest vooraanstaande muziekleraars. Hij was oud-leerling van de muziek-professoren Secvik (Praag), Wirth (Berlijn) en Auer (Rusland). Maar de oorlog zou een plots einde maken aan deze mooie toekomst.

 

Op 26 oktober nam de 173e (3/1st London) brigade (dit was een brigade van de Territorial Force) van de 58e Britse divisie, waartoe ook het bataljon van Langton (2/4th (City of London) Bn) behoorde deel aan een aanval van voor de spoorweg Ieper - Roeselare ( ten zuiden van Passendale) tot achter Poelkapelle.

 

De slagorde (de verschillende bataljons en eenheden) van de 173e Brigade in oktober 1917:

 

  • 2/1st (City of London) Bn, London Regiment (Royal Fusiliers)
  • 2/2nd (City of London) Bn, London Regiment (Royal Fusiliers)
  • 2/3rd (City of London) Bn, London Regiment (Royal Fusiliers)  
  • 2/4th (City of London) Bn, London Regiment (Royal Fusiliers)  
  • 173rd Trench Mortar Battery
  • 214th Company, Machine Gun Corps (MGC)

 

De opdracht van de 173e brigade, die op rechts geflankeerd werd door de 63e (Royal Naval) divisie en op haar linkerkant door 57e divisie, moest de Britse linie ten oosten van Poelkapelle een 700 tal meter vooruitschuiven in oostelijke richting en dat langs beide kanten van de baan Poelkapelle – Westrozebeke. De aanvallende eenheden van de 173e brigade waren het 2/2nd, 2/3rd en het 2/4th Bn (bataljon), het 2/1st Bn bleef samen met  twee bataljons van de 174e brigade in reserve in een Duits loopgravensysteem nabij het gehucht St-Juliaan. Het eerste objectief van de aanvallers was de lijn Spider Crossroads – Moray House, deze lijn moest ingenomen worden door het 2/2nd Bn en het 2/3rd Bn. Na een pauze van 45 minuten moest het 2/4e bataljon dan haasje overspelen en doorstoten naar het tweede en finale objectief. De aanval zou gebeuren achter een kruipende artilleriebarrage.

 

 

Het regende fel, de granaattrechters vulden zich met regenwater en de modder doordrenkte iedereen tot op de huid. Alle verplaatsingen verliepen zeer moeilijk! Toen het ogenblik van de aanval aangebroken was moesten de aanvallende kolonnes zich daar letterlijk vooruit sleuren. De Britse lijn bestond uit een linie van niet met elkaar verbonden posten. De effectieve aanvalslijn werd aangegeven met linten, deze waren in de loop van de nacht aangebracht, en dus was het noodzakelijk om nog voor dageraad aan te vallen. Om 5u30 startten de Britse artilleriestukken met het barragevuur. Het 2/2e en het 2/3e bataljon trokken voorwaarts, ze ploegden zich door de modder. Het 2/4e bataljon waartoe ook Second Lieutenant Langton behoorde volgde. Het barragevuur was teleurstellend en het schoof ook te vlug op. De artilleristen hielden geen rekening met staat van het terrein waarover de infanteristen zich moesten voortbewegen. De oprukkende infanteristen konden het artillerievuur niet volgen!

 

Het 2/2e bataljon kon vier Duitse bunkers veroveren, drie  ervan bevonden zich bij Cameron Houses, deze lagen ongeveer halverwege van hun objectief. Aan de linkerkant sleurde het 2/3e Bataljon zich in gedachte voort tot bij Spider Crossroads, maar achteraf zou blijken dat ze zich bij een minder belangrijk kruispunt bevonden, ze hadden een kruising bereikt die 250 meter minder ver lag. Doch de lijn tussen Cameron Houses en het bereikte kruispunt zou het einde van de vooruitgang betekenen, want  op links kregen ze geen ondersteuning, de divisie die aan de linkerkant moest aansluiten en steun bieden werd opgehouden.

 

De enige post dat het 2/4e bataljon kon veroveren was Tracas Farm, die lag op de uiterst rechtse kant. Deze actie had de mannen afgemat en ze konden zich ook niet meer te volle verdedigen want door de modder waren hun geweren en Lewis guns (lichte mitrailleurs) tijdelijk onbruikbaar! De wapens moesten vlug gereinigd en geolied worden. Gedurende meer dan een half uur beschikte het bataljon over slechts één geweer waarmee gevuurd kon worden! Uiteraard lieten de Duitsers dit moment niet onbenut, ze trokken in de tegenaanval en jaagden de Britten terug. Aan Britse zijde vielen heel wat slachtoffers. De Duitsers konden pas gestopt worden bij de Britse verzamelplaats. Na hun zware handelingen gedurende de afgelopen morgen was het duidelijk dat de aangewende bataljons van de 173e brigade niet meer inzetbaar waren, men zou ze aflossen. De 26e oktober was zeker een van de minst fortuinlijke oorlogsdagen van het 2/4e bataljon. Het bataljon verloor die dag 359 man ( doden, gewonden en vermisten ). Dat was het grootse aantal slachtoffers dat ze ooit op één dag kwijt speelden. Eén van die gesneuvelden was Second Lieutenant Langton.

 

 

De Special Memorial ( de herdenkingsgrafsteen ) van Hugh Gordon Langton heeft als epitaaf per uitzondering géén tekst maar wel de notenaanduiding van een melodie. Deze Special Memorial is de enige van alle Commonwealth grafstenen (en dat zijn er meer dan een miljoen) waarop muzieknoten staan als grafschrift.

 

Op de website van de CWGC (Commonwealth War Graves Commission) staat te lezen dat dat men denkt dat de ingekapte muzieknoten op de Langtons steen eventueel afkomstig zouden kunnen zijn uit het muziekstuk "After The Ball is Over." Maar in het voorjaar van 2014 nam Gil Bossuyt ( Frontaal  www.frontaaltours.com, ) een groep met o.a. pianolerares Sophie Lerouge mee naar Langtons memoriaalsteen, en de dag erna trok hij er naar toe met André Dewaele, van de Deerlijkse fanfare, en ook met Luc Dumoulin, de directeur van de Waregemse muziekacademie. Na vergelijking van de muzieknoten verklaarden deze muziekkenners eendrachtig dat zowel het ritme als de toonaard niet overeenkwamen, en dat de wals "After The Ball is Over", moeilijk zou passen bij een klassiek geschoolde violist van dit niveau.

 

Hierop stelde Gil Bossuyt voor om op zoek te gaan naar een mogelijke oplossing, of om desnoods zelf een muziekstuk te laten componeren waar deze "muzikale zin" in verwerkt zat...! En inderdaad onder impuls van André Dewaele componeerde Roland Coryn, een gerenommeerd componist uit Harelbeke, een stuk voor koperensemble (7 blazers). In de  compositie zat het  notenthema  vanop Langtons herdenkingssteen verwerkt, en het bevatte ook een subtiele verwijzingen naar de Last Post.

 

 

Op 9 november 2014 speelden de muzikanten van de Deerlijkse fanfare, bij de Special-Memorialstone van Second Lieutenant Hugh Gordon Langton het nieuwe muziekstuk: “Tribute to Hugh Gordon Langton.” Het werd een aangrijpend en mooi moment dat in alle sereniteit verliep.

 

 

 

 

 

Meer artikels
Raversijde 19-01-2015
Raversijde (Oostende) België.

Raversijde is een badplaats, het ligt ten westen van Oostende en op een kilometer ten oosten van het verdwenen 14e eeuws vissersdorp Walraverijde.

lees meer ...
Y Farm Cemetery Herbegrafenis Soldaten 'Pte William Butterworth'. 15-08-2016
Bois Grenier Frankrijk.

In een harde tijd waar vele families het wereldwijd zwaar te verduren kregen zouden de Butterworht’s uit het Britse Lancaster vier van haar zonen verliezen.

lees meer ...
Cimetero Militaire Austro-Ungarico Prosecco. 19-09-2016
Prosecco Italië.

Een van de belangrijkste begraafplaatsen van de Oostenrijks-Hongaarse troepen die tijdens de Grote Oorlog in Italië streden ligt in Prosecco.

lees meer ...