Ieper België.
Belgian Battery Corner Cemetery.
Ieper België.

Op deze plaats waren er in 1915 Belgische artillerie batterijen opgesteld, vandaar komt de naam 'Belgian Battery Corner'. Op de begraafplaats liggen heel wat Australiërs begraven, één van hen is Private (soldaat) William Joseph Morris.

 

 

William diende bij de 6th Company van het Australian Machine Gun Corps (2de Australische Divisie AIF). Op 16 augustus 1916  vertrok hij te Melbourne aan boord van het schip ''RMS Orontes'' en kwam op 2 oktober  aan in  Plymouth.(Engeland). Nadat hij een specifieke opleiding voor kleine gevechtseenheden uitgerust met machinegeweren had gekregen, vertrok hij vanuit Folkstone naar het Franse Boulogne. Op 16 maart 1917 raakte hij, ergens aan het Franse front, gewond en  werd hij overgebracht naar een veldhospitaal waar hij verbleef tot 22 april. Half augustus bevond hij zich aan het Ieperse front. Op 9 oktober 1917 nam Williams eenheid deel aan de gevechten bij Poelkapelle. Moeizaam slaagden de geallieerde eenheden  om in die regio de bunkers van de Flandern-II-Stellung één voor één te overmeesteren. Het dorp zelf werd slechts gedeeltelijk veroverd. De 22 jarige William overleefde de strijd om Poelkapelle niet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn twee jaar oudere broer Private Desmond Michael Morris diende in de zelfde Australische divisie. Hij maakte deel uit van het 2nd Pioneer bataljon (AIF). Hij vertrok te Melbourne aan boord van het schip "HMAT Hororata A20" op 23 november 1916 richting Europa. Van het vertrek van Desmond bestaat een foto terwijl hij pakkend afscheid neemt van een jonge dame. Hoewel hij dat nergens in zijn brieven vermeldt.  In zijn  persoonlijk militaire fiche staat wel genoteerd dat hij  twee maal te laat was op het avondappel in een korte tijd, voor het inschepen.  Desmond kwam aan in Plymouth (Engeland) op 29 januari 1917 en werd opgeleid tot pionier. Rond 20 april  kwam zijn eenheid aan in het Franse Etaples en vandaar trokken ze mee met de divisie naar het Vlaamse front. Op 20 september 1917 rukten de 1ste  en 2de  Australische Divisies van het 1ste  Anzac Korps op, via een front van drie kilometer breedte met aan hun rechterkant de Meense weg. De Aussies veroverden die dag de westelijke helft van 'Polygon Wood'. Desmond die sneuvelde tijdens de slag om 'Menin Road' heeft geen gekend graf en word herdacht op de Menenpoort.

 

In twintig dagen tijd, en vijf jaar nadat haar man John stierf, verloor moeder Margaret haar twee zonen! Mevrouw Morris bleef achter met haar enige  dochter. WO1 wordt in Australië ook vaak "My Uncle's War" genoemd. Het waren vaak niet getrouwde jonge avonturiers die naar Europa kwamen en niet meer terugkeerden. Door de jaren werden het achtergebleven ooms voor de nabestaanden. De kleinkinderen van de dochter van mevrouw Morris komen voor het eerst in 2014 naar Vlaanderen om de ooms te eren. 

 

Meer artikels
Harlebeke New British Cemetery. 22-10-2018
Harelbeke België.

Minstens 120 manschappen van de 36e' Ulster Divisie die sneuvelden tijdens de laatste acties in WO1 werden (her)begraven op Harlebeke New British Cemetery.

lees meer ...
Australian Memomarial Park 'Cobbers'. 18-07-2016
Fromelles Frankrijk.

Sergeant Simon Fraser( 1887- 1917)  een landbouwer  afkomstig uit Byaduk in Victoria, gelegen in het Z.O.  van Australië, was  ingedeeld bij het  57e bataljon A.I.F..

lees meer ...
Fort Troyon 'Ammunition depot: Nécropôle Nationale'. 22-09-2014
Troyon Frankrijk.

In 1914 maakte het Franse fort de Troyon deel uit van de defensieve linie 'le rideau défensif des Hauts de Meuse'. Door haar ligging langs de weg te midden van de 'Place forte de Verdun' en de "Saillant de Saint-Mihiel” zou het fort gedurende de gans de oorlog in de eerste linie van het front liggen. Oorspronkelijk voorzag het fort de huisvesting van een garnizoen van 800 man en 40 vuurmonden, maar in september 1914 bestond de fortbezetting slechts uit 150 artilleristen van het 5e artillerie te voet en uit 300 infanteristen van het 166e R.I.

lees meer ...