Ieper België.
Belgian Battery Corner Cemetery.
Ieper België.

Op deze plaats waren er in 1915 Belgische artillerie batterijen opgesteld, vandaar komt de naam 'Belgian Battery Corner'. Op de begraafplaats liggen heel wat Australiërs begraven, één van hen is Private (soldaat) William Joseph Morris.

 

 

William diende bij de 6th Company van het Australian Machine Gun Corps (2de Australische Divisie AIF). Op 16 augustus 1916  vertrok hij te Melbourne aan boord van het schip ''RMS Orontes'' en kwam op 2 oktober  aan in  Plymouth.(Engeland). Nadat hij een specifieke opleiding voor kleine gevechtseenheden uitgerust met machinegeweren had gekregen, vertrok hij vanuit Folkstone naar het Franse Boulogne. Op 16 maart 1917 raakte hij, ergens aan het Franse front, gewond en  werd hij overgebracht naar een veldhospitaal waar hij verbleef tot 22 april. Half augustus bevond hij zich aan het Ieperse front. Op 9 oktober 1917 nam Williams eenheid deel aan de gevechten bij Poelkapelle. Moeizaam slaagden de geallieerde eenheden  om in die regio de bunkers van de Flandern-II-Stellung één voor één te overmeesteren. Het dorp zelf werd slechts gedeeltelijk veroverd. De 22 jarige William overleefde de strijd om Poelkapelle niet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn twee jaar oudere broer Private Desmond Michael Morris diende in de zelfde Australische divisie. Hij maakte deel uit van het 2nd Pioneer bataljon (AIF). Hij vertrok te Melbourne aan boord van het schip "HMAT Hororata A20" op 23 november 1916 richting Europa. Van het vertrek van Desmond bestaat een foto terwijl hij pakkend afscheid neemt van een jonge dame. Hoewel hij dat nergens in zijn brieven vermeldt.  In zijn  persoonlijk militaire fiche staat wel genoteerd dat hij  twee maal te laat was op het avondappel in een korte tijd, voor het inschepen.  Desmond kwam aan in Plymouth (Engeland) op 29 januari 1917 en werd opgeleid tot pionier. Rond 20 april  kwam zijn eenheid aan in het Franse Etaples en vandaar trokken ze mee met de divisie naar het Vlaamse front. Op 20 september 1917 rukten de 1ste  en 2de  Australische Divisies van het 1ste  Anzac Korps op, via een front van drie kilometer breedte met aan hun rechterkant de Meense weg. De Aussies veroverden die dag de westelijke helft van 'Polygon Wood'. Desmond die sneuvelde tijdens de slag om 'Menin Road' heeft geen gekend graf en word herdacht op de Menenpoort.

 

In twintig dagen tijd, en vijf jaar nadat haar man John stierf, verloor moeder Margaret haar twee zonen! Mevrouw Morris bleef achter met haar enige  dochter. WO1 wordt in Australië ook vaak "My Uncle's War" genoemd. Het waren vaak niet getrouwde jonge avonturiers die naar Europa kwamen en niet meer terugkeerden. Door de jaren werden het achtergebleven ooms voor de nabestaanden. De kleinkinderen van de dochter van mevrouw Morris komen voor het eerst in 2014 naar Vlaanderen om de ooms te eren. 

 

Meer artikels
Gorjansko Austro - Hungarian Military Cemetery. 04-01-2016
Gorjansko Slovenië.

Op de militaire begraafplaats gelegen achter de dorpsbegraafplaats van Gorjansko liggen er meer dan 10.000 militairen begraven.

lees meer ...
Havrincourt War Memorial 'Gloire Aux Enfants'. 20-11-2017
Havrincourt Frankrijk.

De Derde Slag, of liever het debacle, bij Ieper was zeker een zure appel voor de Britse legerleiding, maar het was ook slecht voor het moreel van het Britse leger en voor het Britse thuisfront.

lees meer ...
Kemmel Chateau Military Cemetery. 13-06-2016
Kemmel (Heuvelland) België.

Vanaf de zomer van 1915 werden in de omgeving van Petit Bois verschillende mijnladingen tot ontploffing gebracht.

lees meer ...