San Martino del Carso Italië.
4th Honved Regiment Monument.
San Martino del Carso Italië.

Het 4e Honvéd Infanterie-Regiment maakte deel uit van de kaiserlich und königliche (k.u.k.) Armee.  Het Hongaarse woord honvéd betekent: verdedigers van het thuisland. Het k.u.k. of Oostenrijks-Hongaarse leger (landmacht) bestond uit drie onderdelen:

 

  1. Een gezamenlijk  leger ( gerekruteerde mannen uit alle delen van het rijk) Keizerlijk en Koninklijk (k.u.k.)
  2. De Landwehr van Oostenrijk (gerekruteerde mannen uit  Cisleithanië) Keizerlijk koninklijk (k.k.)
  3. De Honvédség van Hongarije (gerekruteerde mannen uit  Transleithanië) Koninklijk Hongaars (königlich ungarisch (k.u.))

 

Tussen 17 augustus en 12 september 1917 werd aan het Italiaanse front de 11e Slag aan de Isonzo uitgevochten. Deze elfde Isonzo slag was de bloedigste, maar bracht nauwelijks terreinwinst voor de Italianen. De Italianen waren de oorlog kotsbeu en veel van hen weigerden dienst of probeerden weg te geraken eenmaal ze aan het front waren aangekomen. Deserteurs werden standrechtelijk geëxecuteerd. Ook de burgerbevolking van Italië en de andere betrokken landen zagen geen heil meer in deze weerzinwekkende moordpartij die totaal niets opleverde.

 

De aanval gebeurde vanuit Tolmin (in de bovenloop vallei van de Isonzo) naar de Adriatische Zee.  Doormiddel van tijdelijke bruggen staken de Italianen op verschillende punten de rivier over, maar de belangrijkste inspanning geschiede op het Plateau van Banjšice. De verovering van dit plateau moest er voor zorgen dat het offensief verder kon gezet worden en dat de Oostenrijks-Hongaarse linies in twee gebroken werden, zo wou men er de bolwerken van de Monte San Gabriele en de Monte Hermada isoleren. Na felle en dodelijke gevechten duwde het Italiaanse tweede leger, onder leiding van generaal Capello, het Isonzo Leger van Boroević terug en veroverde er de Bainsizza en de Monte Santo. Het derde leger van de hertog van Aosta nam ook nog een aantal andere posities in. Doch de Monte San Gabriele de en Monte Hermada bleken onneembaar, hierdoor doofde het offensief uit. Na de slag was het Oostenrijks-Hongaarse leger uitgeput, en het zou een nieuwe aanval niet overleefd hebben. Gelukkig voor hen, en helaas voor hun tegenstanders, hadden ook de Italianen niet de nodige middelen om nog een nieuwe aanval te lanceren, een actie die wellicht beslissend zou geweest zijn. De 11e Isonzo slag eindige dus weer in een onbeslist bloedbad.

 

De militairen sneuvelden of kwamen verminkt van het front terug, men leed honger en aan bijna alles waren er tekorten. Paus Benedictus XV noemde de oorlog een schande voor de mensheid en drong er voortdurend op aan om de strijd te beëindigen en vrede te sluiten.

 

 

Het gedenkteken van het 4e  Hongaarse Honvéd  infanterieregiment werd opgericht op het einde van 1917, niet na de 11e Isonzo slag maar wel na de twaalfde ( die wordt ook de Slag bij Caporetto genoemd ). Het memorial werd gebouwd ter ere van de Hongaarse infanteristen die hier tijdens de eerste zes veldslagen van de Isonzo tegen het Italiaanse leger vochten. Het was een afgeknotte piramide die gebouwd werd met de stenen van een kerkruïne in de buurt. Later werd het monument vernietigd door de Italianen want die dachten dat het een observatiepost was van het Oostenrijks-Hongaarse leger. Het monument dat er nu staat is gewoon een replica, die werd na jaren van verval heropgebouwd in 1993.

 

 

 

                

Meer artikels
Mausoleo Germanico di Quero. 08-01-2018
Quero Italië.

In dit kasteelachtige ossuarium op de Col Maor, met uitzicht op de vallei van de Piave rivier, liggen de overblijfselen van 3.461 Duitse en Oostenrijk-Hongaarse militairen.

lees meer ...
Place des Martyrs. 18-08-2014
Tamines België

Na de Duitse inval, met de bedoeling om Frankrijk vanuit het noorden aan te vallen, bood het kleine Belgische leger hardnekkig weerstand. Maar de Duitse overmacht was te groot zelfs de hulp van het Franse leger kon daar niets aan veranderen. Om geen last te hebben van de Naamse forten wilden de Duitsers hier te Tamines op 19 en 20 augustus 1914 over de Samber trekken. Maar ze werden er twee dagen tegengehouden door de Fransen die aan de overkant van de rivier zaten.

lees meer ...
Bunkerresten. 26-01-2015
Woumen (Diksmuide) België.

Woumen nu een deelgemeente van Diksmuide werd op 20 oktober 1914, terwijl meer noordwaarts de Slag aan de IJzer werd uitgevochten, door Duitse troepen zonder slag of stoot ingenomen.

lees meer ...