Geluveld (Zonnebeke) België.
Cryer Farm Bunker ( Duitse medische hulppost).
Geluveld (Zonnebeke) België.

De Cryer Farm Bunker ligt ca. 300m ten NO van het kruispunt Zandberg, dat tijdens de oorlog door de Britten 'Clapham Junction' werd genoemd  in Geluveld. Deze betonnen constructie lag net achter de ‘Albrecht-Stellung’, tussen de communicatieloopgraven 'Geyerweg' ('Jargon Drive') en de 'Meissengasse' ('Jap Avenue') en langs een smalspoorbaan, die van het Hooge over de Nonnebossen beide loopgraven dwarste en aansloot met de vooroorlogse trambaan op de Meenseweg.

 

 

Onder leiding van het Duitse 'Grenadier-Regiment 119' werden hier in de lente van 1916 enkele medische hulpposten opgetrokken. In december 1916 maakte het Duitse  'Reserve-Infanterie-Regiment 209' melding van de bouw van een “grosser neuer Sanitätsunterstand am Geierweg vor der II. Stellung” (grote nieuwe medische schuilplaats bij de Geierweg voor de II. Stelling). Deze Duitse ondergrondse Truppenverbandplatz telde eigenlijk twee zalen, met daartussen een galerij met fijne golfplaten. Deze verschillende ruimten deden dienst als pompkamer, verzorgingskamer en wachtruimte voor gewonde manschappen. De verbandpost had twee brede toegangen, waarvan één van 2,65 m, op een totale lengte van 16,80 m. De dikte van de bedaking bedroeg 1,30m en het gietwerk gebeurde tussen rond verankeringsijzer. Als aggregaat in het beton werd gebruik gemaakt van fijne Franse kiezel en ook van lokale Reutelkeien. De hulppost diende vooral voor de Duitse mannen die gewond werden nabij Hooge.

 

 

Tijdens de geallieerde opmars tijdens de Derde Slag om Ieper werd de constructie getransformeerd tot een moeilijk in te nemen bolwerk, dat slechts op 15 september 1917 veroverd werd na een raid van 2/Lt. (onderluitenant) B.N. Cryer en zijn mannen. Zij behoorden tot het 1/7th (City of London) Battalion, London Regiment.  60 mannen van het bataljon voerden, na een speciale training, een namiddag aanval uit op het verontrustende verdedigingspunt tegenover de positie bij 'Clapham Junction'. De versterkte Duitse positie had al enkele eerder uitgevoerde aanvallen getrotseerd. Doch het 1/7e bataljon kon het bolwerk innemen. Zij doodden er 10 Duitsers en namen er 36 gevangen. Dit verheugde  de Leger en Corps commandanten zo dat ze het:  "A first piece of work!” (eersteklaswerk) noemden. De positie werd versterkt tijdens de nacht en weerstond drie tegenaanvallen. Tijdens een van die mislukte contra-attaques, op16 september, kwam 2/Lt. Cryer om het leven. Vandaar dat de veroverde post als een vorm van eerbetoon tot 'Cryer Farm' werd omgedoopt. Nog dezelfde dag, op 16 september, overhandigde het bataljon de sector aan Australische troepen. De nieuwe eigenaars 'keerden' de betonconstructie om, ze blokten de bestaande 'Duitse' toegangen af en maakten een nieuwe toegang aan hun eigen kant.

 

Het lichaam van de 25 jarige 2/Lt. Bernard Noel Cryer werd niet meer teruggevonden, zijn naam staat vermeld op de Menenpoort, paneel 54.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de betonnen constructie door de burgerbevolking gebruikt als schuilplaats. Daarna fungeerde ze tot 1985 als beerput. Tijdens de opgravingen die in 2001 door de 'Association for Battlefield Archaeology in Flanders' werden uitgevoerd, werden er diverse voorwerpen teruggevonden. Deze unieke ondergrondse site bevindt zich op private grond.

 

 

 

 

 

Meer artikels
AVV VVK Joe English. 27-08-2018
Diksmuide België.

Eén van de IJzersymbolen die in 1932, tijdens de 13e IJzerbedevaart, werden bijgezet in de crypte van de IJzertoren in Kaaskerke (Diksmuide), was Joe English.

lees meer ...
Tank Déborah D51. 20-11-2017
Flesquières Frankrijk.

De Britse tankaanval bij Cambrai was de eerste grote tankslag in de oorlog, hierbij werden 476 tanks ingezet.

lees meer ...
Canadian National Vimy Memorial. 03-04-2017
Vimy Frankrijk.

De uit krijtsteen bestaande heuvelrug bij het Franse dorp Vimy ten noorden van Arras, die een ver en weid uitzicht bood over de laagvlakte van Artois, was het toneel van felle strijd en werd op 9 april 1917 in de  voorjaarsslag bij Arras aan het Duitse 6de leger ontrukt.

lees meer ...