Mesen Belgiƫ.
Bethleem Farm East Cemetery.
Mesen Belgiƫ.

Bethleem Farm East Cemetery is slechts een stipje in het mooie uitgestrekte Mesens landschap. De kleinste Commonwealth begraafplaats in België ligt dicht bij de hoeve “Bethleem Farm”.  Op deze boerderij verbleef begin 1915 een Duitse Gefreiter (eerste soldaat) die vijftwintig jaar later de wereld opnieuw in vuur en vlam zou zetten. In december 1914 raakte in Hollebeke een zekere Adolf Hitler gewond. Hij werd geraakt aan zijn been en liep ook een schampschot op aan zijn voorhoofd. Gefreiter Hitler werd ter verzorging overgebracht naar het Koninklijk Gesticht van Mesen, een groot complex waar de Duitsers een commandopost en veldhospitaal hadden ingericht.  Van januari tot februari 1915 werd hij dan ondergebracht en verder verzorgd op de Bethlehemhoeve, in de Rijselstraat. Tijdens zijn revalidatie maakte hij diverse tekeningen en schilderijen van de ruïnes van Mesen. Zo schilderde hij een aquarel van de vernielde Sint-Niklaaskerk.

 

 

Bethleem Farm East Cemetery, één van de Britse dodenakkers in de Westhoek, ligt ietsje ten NO en tussen de kolenvelden van de Bethlehemhoeve, dit oord werd in juni 1917 aangelegd door Australische eenheden. Op 7 juni 1917, tijdens de Mijnenslag, kon de 3e Australische divisie de boerderij veroveren. De meeste Aussies  die hier begraven liggen kwamen om tijdens of te gevolge van de gevechten van 8 en 10 juni, maar ook in september 1917 werd de begraafplaats nog gebruikt.

 

 

Op het L vormige Bethleem Farm East Cemetery liggen er 44 doden begraven, 43 van hen zijn Australiërs, het 44e hier begraven slachtoffer is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Acht slachtoffers konden niet geïdentificeerd worden, men weet alleen dat het Australiërs zijn. Voor één Australische soldaat waarvan men denkt dat hij zich onder de onbekenden bevindt werd er een Special Memorial geplaatst, die soldaat is Maurice Surrey Dane. De officiële Commonwealth War Graves Commission  registerlijst van de begraafplaats vermeld dat er hier twee slachtoffers uit het Verenigd Koninkrijk begraven liggen, dit zijn de soldaten Sanders Robert Edward en Tustin Frank. Doch wanneer we de Graves Registration Reports bekijken van Private (soldaat) Sanders dan lezen we dat hij deel uitmaakte van het 37e Australische infanterie bataljon (37th batallion AIF). Dus Frank Tustin is de enige niet Australische soldaat die hier rust, hij was ook de laatste militair die hier begraven werd. Frank werd rond 1887 geboren. De familie Tustin telde meerdere kinderen en leefde in Catshill in Worcestershire, Engeland. Frank had zelf ook drie kinderen: Jack, Arthur en Milly. Private Frank Tustin diende in de 249e compagnie van het Machine Gun Corps (Infantry) toen hij op 09 september 1917 stierf.

 

Aan de overkant van de Rijselstraat, op ca. 400m ten ZW van Bethleem Farm East Cemetery, tegen de heuvelflank van de heuvelrug van Mesen ligt het grotere Bethleem Farm West Cemetery, met 166 graven. Deze begraafplaats, vlakbij Schnitzel Farm (ook gekend als Nazareth Farm), werd eveneens geopend op 7 juni 1917 en werd ook opgestart door de 3e Australische divisie, toen sprak men van het “3rd Division General Cemetery”. Hier rusten o.a. 114 Australiërs, 1 van hen kon niet geïdentificeerd worden.

 

 

 

 

Meer artikels
8th Argyll and Sutherland Highlanders Memorial. 14-11-2016
Beaumont-Hamel Frankrijk.

De laatste actie van de reeks gevechten aan de Somme in 1916 werd uitgevoerd tussen 13 en 18 november.

lees meer ...
Dreiging boven 'The Hawthorn Mine Crater'. 07-12-2015
Beaumont-Hamel Frankrijk.

Eind 1915 zat de oorlog vast! De geallieerde bevelhebbers vergaderden in het hoofdkwartier van de Franse generaal Joffre.

lees meer ...
Devonshire Cemetery. 06-02-2017
Mametz Frankrijk.

Het Devonshire Cemetery ligt 800 meter ten zuiden van Mametz (Somme) ligt op hoger gelegen terrein ten westen van de weg van Albert naar Péronne.

lees meer ...