Boezinge ( Ieper) België.
Talana Farm Cemetery.
Boezinge ( Ieper) België.

De begraafplaats ligt anderhalve kilometer ten zuiden van het dorpscentrum van Boezinge, en een halve kilometer ten westen van de Ieperlee. In de Eerste Wereldoorlog lag de frontlijn aan de overkant van de Ieperlee. Talana Farm behoorde tijdens de oorlog tot een groep boerderijen die door het Brits leger een naam beërfden die verwees naar de Zuid-Afrikaanse oorlog (Boer War, 1899-1902). Bij de boerderij hier refereerde de naam naar de 'Battle of Talana Hill' die plaats vond op 20 oktober 1899. Andere hier gelegen boerenhofsteden kregen namen als Tugela Farm en Colenso Farm.

 

Oorspronkelijk werd dit oord aangelegd door Franse koloniale troepen, in april 1915 begroeven de Zouaven hier hun doden. In juni 1915 namen de 1st Rifle Brigade en de 1st Somerset Light Infantry de begraafplaats over. Diverse gevechtseenheden gebruikten de dodenakker verder tot in maart 1918. De graven in perk I, rij E  zijn erg onregelmatig de soldaten werden hier werden  collectief geïdentificeerd. Mogelijk liggen hier ook nog andere slachtoffers van wie de graven door het later oorlogsgeweld vernietigd werden. De 27 Fransen en 2 Amerikanen die hier oorspronkelijk werden begraven zijn na de oorlog naar andere plaatsen overgebracht. In perk II liggen heel wat manschappen van het 1st East Lancashire Regiment, zij vielen tijdens een kleine maar succesvolle aanval op 6 juli 1915. De 9th Rifle Brigade richtte  hier  tijdens de oorlog een (nu verdwenen) houten herdenkingsmonument op voor haar doden van januari en februari 1916. 

 

 

In perken III en IV liggen veel manschappen van de '49th (West Riding) Division', die in de omgeving vochten aan het begin  en het verdere verloop van de Derde Slag om Ieper. De 49e Infanteriedivisie werd in 1908 opgericht als de West Riding Division. In 1915 kreeg de divisie een andere naam  de 49th (West Riding) Infantry Division. De eerste maanden van 1917 verbleven deze troepen in de Ieperboog. De Divisie werd niet ingezet in het belangrijk offensief van juni 1917, maar  stond wel op de planning om deel te nemen aan operatie Hush. Doch deze operatie werd uiteindelijk afgelast. De divisie werd wel ingezet tijdens de Derde Slag om Ieper ( tussen juli 1917 en november 1917),één van de bloedigste periodes uit de ganse oorlog.

 

Eén van de mannen van die Britse 49e infanterie divisie, die hier voor en tijdens de slag in de Ieper streek verbleef, was kapitein Leslie Wilfrid Callaghan. Binnen die divisie diende hij in het 1/8e bataljon van het Prince of Wales's Own (West Yorkshire Regiment)  in de 146e brigade. Op 9 oktober ’17 nam hij deel aan de slag van Poelkapelle. De aanval werd aan de rechterkant uitgevoerd door de 148e brigade en de 146e brigade aan de linkerkant. De 146e brigade zou er het 1/5e, 1/7e en het 1/8e bataljon van het West Yorkshire Regiment ontplooien. Het 1/6e bataljon werd in reserve gehouden. Op 9 oktober, om 5u20, vorderde het 1/8e bataljon van een plaats ten zuiden van Gravenstafel naar Wallemolen, dit lag ten zuiden van het dorp Poelkapelle. Het was de bedoeling dat de B en de C compagnies er het eerste objectief (de linie nabij Yetta Houses) veroverden . De A en de D companies moesten dan de lijn van Yetta Houses overschrijden en verder oprukken naar een linie nabij de begraafplaats van Wallemolen en die consolideren.

 

 

Om tijdig hun vertrekposities te bereiken had het bataljon de hele nacht van 8 op 9 oktober  gemarcheerd. De uitgeputte troepen arriveerden pas enkele minuten voor dat het aanvalssein werd gegeven! Om 5u 20 klonk het aanvalssignaal. De Duitse mitrailleurkogels en geweerkogels vlogen quasi onmiddellijk door de eerste oprukkende aanvallers en zorgden subiet voor heel wat getroffenen! Vooral bij de officieren en onderofficieren liepen de verliezen hoog op. Het onverbiddelijke vijandig vuur zorgde ervoor dat het 1/8e bataljon slechts een 300 tal meter kon oprukken. Het bataljonshoofdkwartier vestigde zich in een hoeve die de Britten 'Kronprinz Farm' noemden. De rest van de manschappen groeven zich in rondom de boerderij. Met een verbeten inzet slaagden zij er in om deze positie te behouden,  tot  de aflossing van de volgende dag. Het bataljon leed echter zware verliezen. Van de drieëntwintig officieren die aan de aanval deelnamen werden er tien gedood, acht gewond en één vermist. Bij de andere rangen telde men 301 doden, gewonden en vermisten. Kapitein Leslie Wilfrid Callaghan was één van de acht officieren die sneuvelde tijdens de bataljonsaanval op Yetta Houses. Zijn stoffelijke resten werden nooit teruggevonden, hij wordt nu herdacht op de Tyne Cot Memorial. Het trieste verhaal van kapitein Callaghan is jammer genoeg zeker geen uitzonderlijk gebeuren in die vreselijke strijd van 1917 rond Ieper.

 

De huidige begraafplaats werd na de oorlog ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect). In het totaal rusten hier nu 529 Britten, waarvan 14 niet geïdentificeerden. Voor zes doden, waarvan aangenomen wordt dat ze onder een naamloze grafsteen liggen, werd een special memorial opgericht. Norman Crowther, die soldaat was bij de Duke of Wellington's (West Riding Regiment) was slechts 16 jaar toen hij op 23 november 1915 sneuvelde. Hij kreeg zijn laatste rustplaats op Talana Farm Cemetery.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Caverne du Dragon. 19-01-2015
Oulches-la-Vallée-Foulon Frankrijk.

De Caverne du Dragon is een oude kalksteengroeve ( een 'creute' in de lokale Franse taal) die van de 16e tot de 19e eeuw geëxploiteerd werd.

lees meer ...
Bunker Hellfire Corner. 01-12-2014
Ieper België.

Nabij Hellfire Corner ligt een betonnen Britse militaire constructie het is een: C-type shelter.

lees meer ...
The Beach Cemetery'The Man with a Donkey'. 11-05-2015
Ariburnu Turkije.

The Beach cemetery bevind zich in het gebied dat in 1915 bekend was als Hell Spit, het situeert zich aan de zuidelijke punt van Anzac Cove, de graven liggen tussen de Kelia - Suvla Road en het strand.

lees meer ...