Ploegsteert ( Comines-Warneton ) België.
Ploegsteert Memorial 'Madonna & Kind'.
Ploegsteert ( Comines-Warneton ) België.

Bij het Britse Memorial to te missing van Ploegsteert vond er op zondagmiddag 26 juni 2016, dit in het kader van de mars Ieper-Albert, een speciale ceremonie plaats. Dat gebeurde er ondermeer in de aanwezigheid van een 50 tal wandelaars. Deze herdenking hier vond plaats ter ere van de Britse Royal Garrison Artillery, maar vooral het verhaal van het Franse beeldje van de Maagd en het kind (La Vierge et l’enfant) afkomstig uit het Franse Albert en dat hier ooit via heel wat omwegen terecht gekomen was stond er centraal!

 

 

In 1917 betrad kanonnier Charles Edward Underwood van de Royal Garrison Artillery in de Franse stad Albert er de ruïnes van de basiliek. In de puinen van het bedehuis vond hij een beeldje, met behulp van zijn bajonet peuterde hij het deels onder het puin bedolven heiligenbeeldje vrij. Charles nam het beeldje mee als souvenir en hield het gedurende oorlog bij hem, misschien bracht het hem geluk want hij overleefde de oorlog! Na de oorlog nam hij het beeldje van de maagd Maria en haar kind meer naar huis, naar Groot-Brittannië.  Maar op het einde van zijn leven kreeg Charles toch een beetje wroeging. Kort voor zijn dood in 1965 vroeg hij aan zijn familie of ze na zijn dood er zouden voor zorgen dat het religieuze beeldje terug naar de basiliek van Albert zou gebracht worden. Maar Charles "oorlogsbuit" bleef in Groot-Brittannië. Per toeval, en gelukkig, nam Mrs. Leonora Skipton, die deel uitmaakte van de familie die het beeldje in haar bezit had contact op met het Comité de la Bataille du Canal, en in mei 2011 tijdens een herdenkingsplechtigheid in Comines (Komen) ter ere voor de gevallen van mei 1940 (WOII) kwam het beeldje naar België. Het beeldje werd tot 17 juli 2011 tentoongesteld in het stadhuis van Comines-Warneton, daarna werd het na 94 jaar terug bezorgd aan de  basilique Notre-Dame de Brebières in Albert waar het haar plaats op het altaar terug innam. De plechtige overdracht gebeurde in aanwezigheid van familieleden van kanonnier Charles Edward Underwood.

 

 

In het kader van het eeuwfeest van de slag aan de Somme werd dit religieuze object terug gebracht naar de Westhoek en in het midden van het Ploegsteert Memorial uitgestald, het stond hier klaar voor de wandelaars die in Ieper gestart waren en het hier zouden komen begroeten en oppikken om dan samen met het beeld hun voettocht naar Albert verder te zetten. Tijdens de ceremonie, in het bijzijn van de Koninklijke harmonie van Ploegsteert, lazen schoolkinderen uit Houthem patriottische teksten voor. Daarna werd er gebeden en werd het beeldje van de maagd Maria en haar kind gezegend door dominee Brian Liewellyn en de abt André Cardinael. Daarop volgde dan een eervolle opsomming van de 40 namen van de mannen van de Royal Garrison Artillery die op het Ploegsteert memorial vermeld staan.

 

 

De Royal Garrison Artillery (RGA) werd opgericht in 1899 als een aparte tak van het British Army's Royal Regiment of Artillery die diende aan de zijde van de andere twee takken van de Royal Artillery (koninklijke artillerie), de Royal Field Artillery (RFA) en de Royal Horse Artillery (RHA). De RGA was de technische tak van de Royal Artillery die verantwoordelijk was voor een groot deel van de professionalisering van de technische ballistiek die gebruikt zou worden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De RGA was oorspronkelijk belast met het bemannen van de kanonnen van forten en de vestingen van het Britse rijk, dit met inbegrip van kustartilleriebatterijen de belegartillerie en de batterijen zware kanonnen die gekoppeld werden aan elke Infanteriedivisie. Tijdens de oorlog werd de Royal Garrison Artillery een eind achter de frontlijn van de infanterie geplaatst en vuurde op onzichtbare doelen, op kaartcoördinaten die met behulp van geometrie en wiskunde berekend werden. Naarmate de oorlog vorderde werd het zware geschut en de technieken van lange-afstandsartillerie verder massaal ontwikkeld. De RGA werd vaak gesteund door het Royal Flying Corps (RFC), die had een systeem bedacht waarbij piloten draadloze telegrafie gebruikten en zo de artillerie konden helpen om specifieke doelen te raken. De Royal Garrison Artillery Siege Batteries  (belegbaterijen), zoals de 9e belegbatterij bij de slag aan de Somme, beschikten over de grootste kanonnen en houwitsers, die waren gemonteerd op spoorwegen of op vaste gebetonneerde plaatsen.

 

Aan het einde van de ceremonie in Ploegsteert werden er aan de voet van het beeldje "De Maagd en het kind" vier kransen neergelegd.

 

 

Meer artikels
Monument 'Korporaal Seyit'. 16-03-2015
Kilitbahir Turkije.

Een van de vele Turkse heldenverhalen is de vertelling van korporaal Seyit. Op 18 maart 1915 waren alle 61 kameraden van de artillerist Seyit buiten gevecht gesteld.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof Menen Wald. 30-11-2015
Menen België.

Tijdens de tweede Oorlogswinter, eind 1915, kende Menen opnieuw een voedselprobleem.

lees meer ...
Sanctuary Wood 'Shell Holes'. 30-05-2016
Zillebeke (Ieper) België.

Tijdens de Slag om Mount Sorrel (van 2 tot 13 juni 1916) lag het bos in het centrum van de strijd.

lees meer ...