Nieuwpoort België.
Nieuport Memorial to the missing en Koning Albert I Monument.
Nieuwpoort België.

Deze 8 meter hoge zuil in Euville-steen werd ontworpen door de Schotse architect W.B. Binnie. Drie leeuwen, gebeeldhouwd door de Britse beeldhouwer Charles Sargeant Jagger, houden er de wacht op de hoeken van het driehoekige geplaveid platform waarop het gedenkteken geplaatst werd. Het Nieuport Memorial ligt in de havenstad Nieuwpoort dicht bij de monding van de rivier de  Ijzer en naast het monument van koning Albert I. Op het monument staan de namen van twintig mannen die behoorden tot de Royal Naval Division en sneuvelden of dodelijk gewond raakten tijdens de strijd bij Antwerpen in oktober 1914. De andere vermelde vermisten vielen in 1917.

 

Dit Memorial to the missing werd opgericht op initiatief van de 'Commonwealth War Graves Commission' (C.W.G.C.), de Britse instantie die o.m. instaat voor het onderhoud van de Britse militaire begraafplaatsen. De C.W.G.C. is eveneens initiatiefnemer geweest voor 14 'memorials to the missing', waarop de namen van de vermisten van een hele frontzone zouden worden gegraveerd. Voor de Ieper- en Wijtschateboog, betreft het vier 'memorials', nl. de Menenpoort ( Ieper), het Tyne Cot Memorial ( Passendale ) en de twee 'New Zealand Memorials to the Missing': op Buttes New British Cemetery ( Zonnebeke) en Messines Ridge British Cemetery (Mesen). Iets meer ten zuiden, net over de taalgrens, ligt het Memorial van Ploegsteert. Helemaal in het noorden van de Westhoek tenslotte worden er 548 (op het monument staat 566) Britten herdacht op het gedenkteken in Nieuwpoort. De namen van de vermisten zijn er te lezen op de bronzen panelen rond de basis van de zuil. Het gedenkteken werd onthuld op 23 juni 1928, in aanwezigheid van generaal MacDonogh en eerste minister H. Jaspar. MacDonogh was stafofficier en generaal geweest voor de directie van de militaire inlichtingendienst gedurende het grootste deel van de oorlog en werd benoemd tot adjudant-generaal van de strijdkrachten in september 1918.

 

Het was pas in juni 1917 dat de Britse eenheden weer terug naar deze sector van het Westelijk front terugkeerden. Toen kwam het Britse XVth Corps (1e en 32e divisie) onder bevel van Generaal Rawlinson de Franse troepen in de sector van de kust tot Sint-Joris aflossen. De Britten kwamen de Franse troepen in Nieuwpoort aflossen ter voorbereiding van een geplande geallieerde amfibische landing die uitgevoerd zou worden in het door de Duitsers bezette gebied langs de Belgische kust. Die landing vanuit zee waarbij ook tanks zouden ingezet worden kreeg de naam  “Operation Hush” en moest plaatsvinden in juli. Zelfs koning Albert I moest voor deze militaire actie uit De Panne naar de Kasteelhoeve St.-Flora in de Moeren verhuizen. Een parallelle Britse aanval vanuit Ieper, richting kust, zou de actie vervolledigen. Voorafgaand werden er beschietingen vanuit Nieuwpoort en vanaf de rivier de IJzer gepland. Operatie Hush kende een lange planning en veel plaatsbesprekingen tussen de geallieerde legers. Bij voorbereidingen van die actie vielen er echter, in juni 1917, elf Britse militairen in Duitse handen. De Duitsers roken onraad en ontwikkelden een preventieve tegenaanval: die kreeg de cynische naam Unternehmen Strandfest. 

 

 

10 juli 1917, het was droog maar stormachtig weer, om 6 uur begonnen Duitse artilleriestukken met het beschieten van de Britse linies. Om 10uur vielen Duitse vliegtuigen van FA 231 en de Marine Feldflieger Abteilung I en II de Britse linies aan en vernietigden de bruggen over de IJzer. Ook de vliegtuigen van Rittmeister von Richthofen z’n Jagdgeschwader 1, door de Britten Richthofen's Flying Circus genoemd, zouden een belangrijke rol spelen in deze actie. Hoewel Manfred von Richthofen was er zelf niet bij, hij was op 6 juli 1917 tijdens een luchtgevecht boven Wervik gewond geraakt.

 

Door het stormachtig weer kon het geplande kanonvuur vanop de torpedoschepen van de Flandern Flottille niet plaats vinden. Met de vernietigde bruggen over de IJzer was er geen mogelijkheid om versterkingen te sturen, en ook de wegen die naar voor leiden lagen onder kanonvuur. Onmiddellijk al vreesden de Britten dat de Duitsers iets van plan waren en brachten met vrachtwagens versterkingen aan vanuit Duinkerke, maar die zouden te laat komen. Om 19u51 volgde er een aanval van de Duitse marine infanteristen van Marine Divisie III. Dat gebeurde op de smalle strook land aan de oostelijke oever van de IJzer, vanaf Lombardsijde trokken zij in de aanval en werden daarin ondersteund door vliegtuigen. De eerste Duitse aanvalsgolf had slechts twee minuten nodig om de eerste Britse linie in te nemen! Verrast door hun succes stormden zij rechtstreeks door naar de tweede linie en namen ook die vlot in! De derde gevechtslinie veroverden ze met een handgranaatgevecht. De Duitse artillerie had moeite om de snelheid van de aanval te volgen, waarschijnlijk sneuvelden er een aantal Duitse mariniers door het vuur van hun eigen artillerie! Om de laatste Britse verdedigingsnesten uit te schakelen werden er vlammenwerpers ingezet. Meer oostwaarts kenden de Duitse marine infanteristen minder geluk, maar toch blijkt uit Duitse verslagen van toen dat tegen 21 uur alle doelen bereikt waren! In de meest oostelijke sector van de aanval was er nog een Britse tegenaanval, die aanvallers konden de 250 meter grond die ze hadden verloren in dat gebied heroveren, maar dit was zonder enig belang voor de Duitsers die hun doelen meer naar het westen bereikt hadden, en die zouden ze behouden tot de terugtocht in oktober 1918.

 

Er werden 1300 Britten krijgsgevangen genomen! Waaronder ook17 officieren, onder hen ook een bataljonscommandant. De tegenstanders van de Duitsers behoorden tot het 1e bataljon Northamptonshire en het 2e bataljon KRRC (King's Royal Rifle Corps) van de 2de brigade van de 1e divisie. Het aantal Britse verliezen bedroeg 3.126 man (doden, gewonden, vermisten en gevangenen). Van hen behoorden er 50 officieren en 1.253 man van andere rang tot de twee bataljons van de 1e divisie. Het was de Duitsers gelukt om de Britse loopgraven aan de IJzer te veroveren. De landing met codenaam “Operation Hush” zou in de papiermand verdwijnen. De aanval uit Ieper zou niet verder dragen dan de modder van Passendale!

 

 

In Brugge moesten de naar daar meegenomen Britse krijgsgevangenen defileren voor admiraal von Schröder.  Eén van de Duitsers die deelgenomen had aan operatie Strandfest en luitenant zou worden in de toekomstige Marine Sturmabteilung was Bernard Hermann Ramcke  24 januari 1889 - 5 juli 1968 ). Ramcke zou tijdens WOII opklimmen tot generaal van de Fallschirmtruppen ( viersterrengeneraal ) van Luchtlandingstroepen en parachutisten). Hij werd door Adolf Hitler gedecoreerd met het Ridderkruis met Eikenloof, Zwaarden en Briljanten van het Ijzeren Kruis.Van de ruim tien miljoen militairen die Duitsland tijdens de oorlog onder de wapenen had, kregen slechts 27 deze onderscheiding. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij vervolgd en veroordeeld wegens  oorlogsmisdaden in Brest. Hij kreeg in 1951 vijfenhalf jaar gevangenisstraf wegens het gevangennemen van gijzelaars, moord op Franse burgers, plundering van privébezit en het opzettelijk verwoesten en verbranden van woonhuizen.

 

Meer dan 260 Britse militairen die nu op de gedenkzuil in Nieuwpoort worden herdacht, sneuvelden of raakten dodelijk gewond in de zware gevechten van 10 juli 1917. Nadien bleef er een klein aantal Britse eenheden achter aan de kust, waar zij de sector samen met de Belgische troepen tot november 1917 verdedigden. Vanaf half november 1917 stonden er opnieuw Franse troepen in de duinen.

 

 

 

 

 

 

Meer artikels
Tyne Cot Cemetery & Memorial. 09-10-2017
Passendale (Zonnebeke) België.

De drie broers  Leslie, Leonard en Edwin Newlove uit een gezin van acht kinderen besloten in 1916 om dienst te nemen in het leger.

lees meer ...
Trincea Della Selletta. 07-05-2018
Montfalcone Italië.

Monfalcone is een stad in de Italiaanse provincie Gorizia in Friuli-Venezia Giulia, Noord-Italië, en gelegen aan de Golf van Triëst.

lees meer ...
Deutscher Soldatenfriedhof St-Mihiel. 06-02-2017
Saint-Mihiel Frankrijk.

Het Duitse keizerrijk mobiliseerde gedurende de oorlog 11.000.000 militairen.

lees meer ...