Loker  (Heuvelland) België.
Graf Major W. Redmond nabij Locre Hosptice Cemetery.
Loker (Heuvelland) België.

'Alweer een heerlijke zomerdag. Na het ontbijt kuier ik wat rond in de kloostertuin. Ik kom er voor het eerst. In een hoek staat een kapelletje voor de Heilige Maagd, een soort mini Lourdes grot. Vlak ervoor ligt een bloembed met middenin, omringd door bloemen, het graf van een Canadese soldaat. Het is prachtig verzorgd zijn naam en nummer staan vermeld op een gepolijst bronzen plaatje dat aan het kruis bevestigd is.  Moest ik niet levend uit deze oorlog komen dan zou ik me geen mooiere rustplaats kunnen indenken. Ik moet dit bij gelegenheid maar eens aan Moeder Overste zeggen'.

Loker, 4 mei 1917, Rowland Fielding 'War letters to a wife'.

 

Op 7 juni 1917, kort na de ontploffing van de negentien mijnen in de regio van Wijtschate werd Majoor Redmond, toen hij de loopgraven verliet, geraakt en ernstig verwond door granaatscherven. Majoor William Hoey Kearney Redmond van het 6th Bn. Royal Irish Regiment is dan 56 jaar. In de hulppost kreeg hij de nodige verzorging, maar het baatte niet, de majoor stierf aan zijn verwondingen. Op verzoek van zijn familie werd hij te Loker in de kloostertuin van 'Huize Godtschalk' begraven, dicht bij de Lourdesgrot waar hij geregeld ging bidden. In 1918 werd het klooster volledig verwoest. Na de oorlog werd het klooster iets verder heropgebouwd, maar op vraag van de weduwe bleef zijn graf op de oorspronkelijke plaats liggen. Dat is  ook de reden waarom zijn graf daar nu zo eenzaam, iets buiten de Britse begraafplaats Locre Hosptice Cemetery ligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ter nagedachtenis aan 'Willie' wordt jaarlijks de REDMOND WALK gehouden die in 2017 reeds aan zijn 18e  editie toe was . Tijdens deze vroege ochtendwandeling die start om 4u10, 'zero hour', aan  een mijnkrater in Wijtschate  stappen de deelnemers in het  voetspoor van Redmond's laatste tocht. Het is een tocht van ongeveer 10 km, via de Lindenhoek wandelen ze over de Kemmelberg tot aan het graf te Loker. Tussenin krijgt men afwisselend informatie over de mijnenslag, over de figuur Redmond, de Ierse bijdrage aan de oorlog en over het frontlandschap dat men doorkruist afgewisseld met getuigenissen en anekdotes. Als afsluiter kunnen de deelnemers nog genieten van een uitgebreid Iers ontbijt in de Redmond's Pub te Loker.

 

 

 

 

Meer artikels
The Sheffield Memorial Park. Accrington Pals 'Lions led By Donkeys'. 20-06-2016
Serre Frankrijk.

In de eerste maanden van de oorlog, na de oproep van Lord Kitchener om een leger van vrijwilligers samen te stellen, werden The Accrington Pals (pals = kameraden) opgericht.

lees meer ...
Fort Vaux. 30-05-2016
Vaux-devant-Damloup Frankrijk.

02 juni 1916 het fort Vaux werd bedreigd langs drie kanten: ten Westen via het bois Fumin, ten Noorden via de loopgrachten voor het fort, ten Oosten via Damloup.

lees meer ...
REDMOND WALK 7 juni 2013 The Pool of Peace 'Zero Hour'. 05-06-2017
Wijtschate (Heuvelland) België.

In januari 1916 startte men met het graven van  een 521 meter lange tunnel. Die moest dienen om de dieptemijn, 27 meter onder de Duitse stellingen, te plaatsen.

lees meer ...