Zandvoorde  (Zonnebeke) België.
Household Cavalry 'Dieu et Mon Droit'.
Zandvoorde (Zonnebeke) België.

Tijdens  de gevechten van  30 oktober 1914 werden  de hellingen ten zuiden en zuidoosten  van  Zandvoorde  verdedigd door de 7th Cavalry (Household) Brigade, deze werd versterkt met het gemengde bataljon Household Cavalry van de 4th Brigade. De noordoostelijke hellingen werden verdedigd door een bataljon van de 22nd Brigade.  De gemeente Zandvoorde en de heuvelkam bij Zandvoorde viel die dag  echter na zware strijd volledig in Duitse handen.

 

Onder de Britse gesneuvelden bevonden zich een aantal edelen, zoals Lord Grosvenor Hugh Williams, broer van de Duke of Westminster. Een andere gerenommeerde persoon was Lord Charles S.P. Worsley, de oudste zoon van de Earl of Yarborough en aangetrouwde familie van de latere Britse opperbevelhebber Sir Douglas Haig. Worsley was in Zandvoorde de commandant van de Machine Gun-sectie, die zich door het gebrek aan mitrailleurs al zeven dagen lang en onafgebroken in de loopgraven bevond. De Duitse officieren, velen van hen waren ook van adel, wisten dat er heel wat aristocraten meevochten met de Household Cavalry. Dit speelde zeker mee in het feit dat Oberleutnant Sigmund von Prankh, Freiherr (baron) een Duitse edelman, Lord Worsley liet begraven in een graf. Het graf werd gemarkeerd met een houten kruis. Oberleutnant von Prankh sneuvelde enkele dagen later.

 

De familie van Worsley kon later via diplomatieke kanalen een gedetailleerd plan met de locatie van het graf in Zandvoorde bemachtigen. Zo kon na de oorlog het graf van Lord Worsley teruggevonden worden. Worsley ligt nu begraven in Ypres Town Cemetery Extension. Van de andere Britse gesneuvelden restte er geen spoor meer. Het houten kruis dat de Duitsers in 1914 op het graf geplaatst hadden, stond nog grotendeels overeind. Het werd in januari 1919 vervangen door een ander houten exemplaar.

 

Op de oorspronkelijke locatie van het graf van Worsley, dat Lady Worsley gekocht had, werd het gedenkteken voor de ‘Household Brigade’ opgericht. De gedenkzuil werd op 4 mei 1924 onthuld. Op de zuil staan per regiment de namen van de slachtoffers vermeld. Onderaan op de sokkel lezen we “To those of the 1st and 2nd Life Guards & Royal Horse Guards who died fighting in France & Flanders. 1914 Many of them fell in defence of the ridge upon which this cross stands.”

 

 

 

Op zondag 26 oktober 2014 vonden er drie officiële plechtigheden plaats ter herdenking van deze gevechten en hun vele slachtoffers. In Zandvoorde werden de Household Cavalry en de Royal Welsh Fusiliers herdacht. Om 10 u was er aan de gedenkzuil in de Komenstraat een herdenkingsplechtigheid voor de Britse Household Cavalry. Om 10u30 was er dan een militaire parade tot aan de kerk, waar er een plechtigheid ter herdenking van de Royal Welsh Fusilliers plaatsvond en waar ook een nieuw monument ter ere van datzelfde regiment werd onthuld. In Geluveld herdacht men om 11u30, aan de gedenktekens nabij het dorpsplein, de South Wales Borderers en het Worcestershire Regiment. Omdat het hier ging om een unieke gebeurtenis, de honderdjarige herdenking, kwamen deze regimenten de plechtigheden massaal bijwonen! Er was ook een muziekkapel van de Household Cavalry aanwezig.

 

Meer artikels
Vrsic Pass ' De Onbekende Rus'. 07-03-2016
Soca Slovenië.

Begin 1915 werd de kleine stad van Kranjska Gora, door de nabijheid van het Isonzo Front, plots van strategisch belang.

lees meer ...
REDMOND WALK 7 juni 2013 The Pool of Peace 'Zero Hour'. 05-06-2017
Wijtschate (Heuvelland) België.

In januari 1916 startte men met het graven van  een 521 meter lange tunnel. Die moest dienen om de dieptemijn, 27 meter onder de Duitse stellingen, te plaatsen.

lees meer ...
Nécropole Nationale de Wisches. 18-08-2014
Wisches Frankrijk.

Toen Frankrijk in 1871 Elzas-Lotharingen aan Duitsland moest afstaan, schoof de Frans-Duitse grens een flink stuk naar het westen op. Lag die oorspronkelijk aan de Rijn, nu liep die over de toppen van de Vogezen. Grote steden als Metz en Thionville in het noorden, Straatsburg, Colmar en Mulhouse in het zuiden werden Duits. Maar ook kleinere steden als Thann kregen een ander landsbestuur. De fraaie grenspalen met de adelaar en het opschrift Deutsches Reich stonden echter nóg verderop in de richting Parijs! 

lees meer ...