Soultzmatt  Frankrijk.
Cimetière Roumain.
Soultzmatt Frankrijk.

In het begin van de oorlog ontbosten de Duitsers een stuk van het bos ten westen van Soulzmatt en gebruikten de boomstammen om schuilplaatsen en militaire installaties te bouwen. Op ongeveer 500 meter ten noorden van de kapel en bij de herberg, op de plaats Gauchmatt genaamd, installeerden de Duitsers een militair camp. Het kamp, omringd door prikkeldraad, lag op een open plek en kreeg de naam Kronprinzlager. Het kamp werd gebruikt als rustplaat voor de Duitse frontroepen die streden in de Vogezen, het lag ongeveer 10km achter de frontlijn. Het goed gecamoufleerde kamp werd permanent bezet door 500 man en twee batterijen observatieballons. Alle troepenverkeer en het kantonnement van de Duitse troepen werd georganiseerd van uit de Ortskommandantur geïnstalleerd in Soulzmatt. In het dorp was er detachement veldpolitie, in de jongensschool, de twee textielfabrieken en in de opgeëiste schuren verbleef een compagnie infanteristen.

 

Begin 1917, in de bijtende koude, zagen de inwoners van Soulzmatt Roemeense militairen passeren. De Roemenen waren uitgeput en mager, ze werden begeleid door mannen van de Landsturm. Ze kwamen te voet van Rouffach. Het grootste deel van de mannen werd naar het kamp van Val du Pâtre geleid, een twintigtal van hen werd provisoire in een textielfabriek ondergebracht. Af en toe wierpen de kinderen hen een korst brood toe of staken vlug een aardappel in de gapende zakken van hun jas. Dat werd niet toegelaten en de kinderen werden weggejaagd. Een koppige volhouder kreeg van een onderofficier en lap tegen de oren, huilend vluchtte het kind weg. Nadien verstopten de kinderen de broodkorsten en aardappelen in de gaten van de muren. De meest uitgeputte Roemenen, die zich achteraan in de kolonne bevonden zochten zogezegd steun tegen de muur, maar tastten ondertussen, op zoek naar iets eetbaars, iedere opening of spleet tussen de stenen af.

 

Aanvankelijk waren er een 70 tal Roemenen, ze logeerden in twee onafgewerkte, koude en vochtige barakken buiten het werkkamp. In het kamp werkten ook een dertigtal burgerarbeiders. De Krijgsgevangen werden bewaakt door een 15 tal bewakers, tijdens het werk werden ze in het oog gehouden door de chefs van burgerploegen en een boswachter. Ze moesten hout hakken en zagen, de wegen onderhouden en het kamp kuisen. De gevangen werden af en toe en zonder reden geslagen, ze kregen onvoldoende te eten en stierven van uitputting en honger. In het begin werden de doden in kisten gelegd en in de kapel van Val du Pâtre neergezet. De begrafenissen vonden plaats op zondag, iedere kist werd gedragen door vier Roemenen. Ze stapten van aan de kapel naar de plaats Grienling, een gemeentelijk terrein 500 meter ten zuiden van Soulzmatt en te zuiden van de gemeentelijke begraafplaats. Eens de put gegraven was vormden de dragers, onder het toeziende oog van de bewakers, een cirkel ronde de kist. Een Roemeense soldaat nam het woord en zong enkele liturgische cantussen. De dorpskinderen profiteerden van de begrafenissen om dichter te komen bij de gevangenen, die de handen op de rug legden om van de kinderen wat brood of een aardappel toe gestopt te krijgen. De strengste bewakers gaven de kinderen hiervoor af en toe een pak slaag.

 

Vanaf maart ’17 werden dagelijks, soms meerdere keren per dag Roemeense gevangenen begraven, op 11 en 24 maart ’17 gebeurde dat vijf maal. Tegen 14 december 1917 waren er in Soulzmatt al 142 Roemeense militairen omgekomen. De Roemeense militaire begraafplaats, ingewijd in 1924 door koning Ferdinand en koningin Marie van Roemenië groepeert nu 678 Roemeense slachtoffers.

 

 

Meer artikels
Belgische Militaire Begraafplaats Houthulst 'Herbegrafenis 18 soldaten'. 26-09-2016
Houthulst België.

Op de militaire begraafplaats in Houthulst werden er op donderdag 21 april 2016 achttien onbekende militairen herbegraven.

lees meer ...
Tyne Cot Cemetery. 02-10-2017
Passendale (Zonnebeke) België.

De heuvelrug van Passendale, bij de Britten bekent als 'Passchendaele Ridge' (scheiding tussen Leie- en IJzerbekken), vormde tijdens de eerste oorlogswinter 1914-1915 de verst vooruitgeschoven frontlinie van de Ieper salient.

lees meer ...
Epernon Bunker 27-11-2017
Merkem ( Houthulst) België.

De Epernon bunker was een Duitse betonconstructie die deel uit van maakte van de 'Brabant-Linie'.

lees meer ...