Hébuterne Frankrijk.
Owl Trench Cemetery.
Hébuterne Frankrijk.

Het dorpje Hébuterne was vanaf 1915 deels in geallieerde handen, het oostelijke deel van de gemeente bleef in Duitse handen tot februari 1917. Maar in maart 1918 moesten de Britten opnieuw een deel van het dorp afstaan aan de vijand.

 

De Britse begraafplaats in Hébuterne bevat alleen graven van mannen die overleden op 27 februari 1917. Ze sneuvelden tijdens een aanval op de Duitse achterhoede, deze actie werd uitgevoerd door de Britse 31e divisie. Het is een kleine maar mooie, rustige begraafplaats en telt de stoffelijke resten van 53 Britse militairen. Tien van hen konden niet geïdentificeerd worden. Rij A is een massagraf voor 46 mannen, 43 van hen behoorden tot de 16e West Yorkshires (1e Bradford Pals). In rij B liggen de graven van zeven onbekende militairen, hun eenheden zijn wel bekend zes van hen (vijf soldaten en een korporaal) behoorden tot de Kings Own Light Infantry en één onbekende officier diende bij het West Yorkshire Regiment.

 

De begraafplaats werd vernoemd naar de nabij gelegen Owl Trench. De loopgraaf die de Britten Owl (uil) Trench  doopten was een Duitse verbindingsloopgraf die zich voor het bos  Rossignol Wood bevond. Deze loopgraaf werd op 15 juli 1918 door de 4e Nieuw-Zeelandse Rifle Brigade bestormd en vijf dagen later werd de loopgraaf dan door het 1e Auckland Regiment gezuiverd van alle vijandelijke tegenstanders.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat gebeurde er hier op 27 februari 1917? De 27e, nog voor dageraad staken de mannen van het 1e Bradford Pals hier de rustige en de door duisternis omsluierde velden over.  Op het Bataljons HQ wachtte men ondertussen op nieuws, maar toen het er eindelijk aankwam klonk het alles behalve positief! Slecht verkenningswerk had een in Rossignol Wood opgestelde Duitse kanonstelling niet opgemerkt en toen de Bradford Pals uit hun voor het bos gelegen loopgraven tevoorschijn kwamen werden ze er letterlijk omgehakt. 2 officieren en 64 manschappen waren zo goed als op slag dood, nadien stierven er nog 10 manschappen aan hun verwondingen. Naast de doden telde het bataljon ook 2 gewonde officieren en 83 gewonde manschappen, 65 man werden vermist, dit bracht het totaal aan verliezen op 222. Eén van de gevallen officieren was Temporary (tijdelijk) Lieutenant Walter Foster Knight ( hij behoorde in feite bij het 14e bataljon maar werd toegevoegd aan het 16e bataljon), hij is een van de Bradford Pals die nu op Owl Trench Cemetery begraven liggen.

 

Meer artikels
Lijsenthoek Military Cemetery 'Pte R. Van Neste'. 06-11-2017
Poperinge België.

Tussen de vele Britse doden hier begraven op Lijsenthoek Military Cemetery vinden we de grafsteen van een gesneuvelde Canadese Private.

lees meer ...
Tyne Cot Cemetery 'Lance Cpl Richard Verhaeghe MM' 30-10-2017
Passendale (Zonnebeke) België.

Het Ultieme relaas van Lance Corporal Richard Verhaeghe.

lees meer ...
Ossuaire la Ferme de Navarin. 09-07-2018
Souain-Perthes-lès-Hurlus Frankrijk.

Het Ossuaire de Navarin is een imposante piramide, die er ons aan herinnert dat er in dit desolate gebied een afschuwelijke en onzinnige strijd werd uitgevochten.

lees meer ...